Rezultate: 1989       Pagini: 199

   60 61 62 63 6465 66 67 68 69 70   
emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae"si "Nasterea Maicii Domnului" a fost ridicata in 1730. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi.
Peretii de dimensiuni reduse, prezinta la imbinarile absidei iscusite perechi de console, ce coboara in trepte, pana la braul median alcatuit din "franghie"si chenare de linii frante.
Ancadramentul intrarii este un adevarat poem al sculpturii in lemn cu rozete, "franghii", motive geometrice, semicercuri cu spite si vrej cu ghinda. In mijlocul cadrului de sus, amplei compozitii decorative ce sustine crucea i se adauga, de o parte si de alta, o inima. Cel de al doilea ancadrament al trecerii in naos este impodobit cu chenare in "franghie", linii frante si alte linii dispuse in V intors. Arcul transversal al boltii semicilindrice a naosului este strabatut de o "franghie" intersectata de sase suprafete dreptunghiulare pe axul arcului, in care sunt sculptate cate o rozeta in spirala sau cu petale.
Din pictura exterioara se distinge indeosebi cea de pe peretele de sud, in scene dreptunghiulare :"Adormirea Maicii Domnului", "Maria Imparateasa" inconjurata de Apostoli si o scena din viata Sf. Nicolae, salvarea corabierilor.
In pronaos pictura se pastreaza foarte bine in culori vii de verde si purpuriu. Pe peretele dinspre naos se afla urmatoarea pisanie :"Nasterii s-au numit hramul ca sa-l pazeasca tot neamul si s-au zugravit prin cheltuiala crestinilor pravoslavnici dintr-acest sat Pause, in zilele inaltatului si pururea domnului imparat Frantis ... pravoslavnic arhipastorie neunita si cinstit protopop Petrovici al Miluanului, si cinstiti preoti Halmagi Teodor, Halmagi Dimitrie. Prin mine umilitul zugrav Ioan Pop din Ungurasi, anul 1800, iulie 10" (Ungurasi este denumirea de astazi a comunei Romanasi).
In anii 1966-1968 biserica de lemn din Pausa a fost restaurata. Acoperisul unitar si clopotnita scunda cu doi ochi rotunzi si flesa ascutita, au fost refacute, punand astfel la adapost pretioasa decoratie sculptata si pictata.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae" - 99, sat PĂUŞA; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata in anul 1842, dupa cum arata inscriptia iconostasului: "Ingerilor s-a dat hramul ca sa pazeasca tot neamul si s-au zidit din pajiste aceasta sfanta biserica si s-au zugravit in zilele cinstitului imparat Ferdinand, sub stapanirea prea bunului si preasfiintitului Domnului domn Ioan Lemeni, arhiepiscop Fagarasului, fiind vicarul Salajului maria sa domnul Sterca Sulutiu, iar protopop eparhiei Iosif Pasca si parohul locului Ioan Moldovanu, iulie 30, 1842".
Satul Notig a avut o alta biserica de lemn din 1760-1762, de la care mesterii au preluat planul dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, amplificandu-i insa proportiile, mai ales in lungime (13,50 / 5,80 m). Pe laturile de sud si de vest se afla prispa cu umerasi si stalpi ciopliti. Acoperisul are sarpanta cu diferente mari de inaltime. In marginea de rasarit se afla un bulb pavilionar, iar in partea de vest, o poala de sita marcheaza baza clopotnitei cu ochiuri dreptunghiulare si flesa inalta.
Din pictura interioara se mai pastreaza in nuante albastrui, pilda fecioarelor si chipuri de mucenite, in cercuri florale, pe peretii pronaosului si figuri de sfinti pe cei ai naosului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 68, sat NOŢIG; comuna SĂLĂŢIG, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata in anul 1738 de mesterul Gheorghe din Chendrea, asa cum arata inscriptia de pe cel de al doilea ancadrament al trecerii in naos.
In 1760-1762 biserica a trecut in stapanirea unitilor, desi acestia erau in minoritate numerica, satul Nadis avand la acea data 32 de familii unite si 50 ortodoxe. Curand acestia revin la credinta stramoseasca, fapt confirmat istoric de un document din mai 1775 din arhivele Statului Blaj, in care se spune ca dezbinandu-se de la unire o parte din sat, cer biserica sau invoire sa-si faca una noua.  
Planul pastreaza traditia veche a navei dreptunghiulare, cu absida decrosata, patrata. Acoperisul de sita prezinta un turn scund, cu foisor si coif circular ce se pierde printre varfurile copacilor.
Peretii exteriori sunt bogat ornamentati cu "franghie" si motive geometrice.
In interior se remarca decorul sculptat al boltii naosului. Grinda - mester si arcul transversal sunt incarcate de chenare zugravite in anul 1930.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 88, sat aparţinător NADIŞ; oraş CEHU SILVANIEI, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1707, data sapata pe o barna a peretelui de sud. Traditia orala spune ca aceasta data se refera numai la stramutarea locasului din partea de hotar numita "Magurice", unde a fost vatra veche a satului. Dupa spusele satenilor, cele trei urme din usa bisericii au fost facute de lanci tataresti, in ultima invazie din 1717.
De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, acest edificiu prezinta la altar urmatoarele particularitati : forma patrata a temeliei, proportiile extrem de reduse ale laturilor de colt si ferestruicile de marimea unei "palme" de pe laturile de nord si de sud.
Cele doua ancadramente, al intrarii de pe latura de sud si al celei dintre pronaos si naos sunt decorate cu rozete petalate, romburi duble si linii frante.
Bolta naosului semicilindrica este usor retrasa de la pereti, iar cea a altarului merge pana in dreptul laturilor mici, unde un timpan o racordeaza cu peretii printr-o suprafata plana.
Decoratia pictata este foarte deteriorata. In altar, pe latura de sud este urmatoarea inscriptie :"Si s-au zugravit in stapanirea imparatului nostru Francisc aceasta sfanta biserica si au platit preotul Roman Tanasie", completata cu semnatura de pe usa chivotului :"1826, Petru Bode zugrav".
In anul 1968, reparand biserica, satenii i-au refacut acoperisul din sita, intocmai cu cel vechi, cu pante mari, streasina mult prelungita, pastrand si autenticitatea turnului scund, cu foisor si flesa.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" - 22, sat MĂGURA; comuna POIANA BLENCHII, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Dumitru" a fost construita in anul 1813, asa cum arata inscriptia de pe cafas :"Edificatum hoc templom ano Domini 1813".
De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, biserica se remarca din departare prin maretia clopotnitei sale, cu foisor pe console cioplite si flesa inalta, marcata de patru turnulete.
In interior sistemul de acoperire este cel traditional cu tavan drept peste pronaos si bolti semicilindrice in celelalte incaperi, cea din altar racordandu-se cu peretii prin intermediul unor fasii curbe.
In exterior locasul a fost tencuit, ramanand vizibile doar braul in "franghie" si buchetul sculptat pe acelasi motiv, in barna de sub streasina. Turnul-clpotnita a necesitat o interventie urgenta, cand s-a inclinat sub povara acoperisului de tabla pentru care nu era pregatit.  
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Dumitru" - 60, sat LOZNA; comuna LOZNA, Salaj
emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Maria" a fost ridicata in anul 1665, asa cum arata inscriptia de pe latura de sud :"Aceasta sfanta biserica o au facut Iacob Ionasco si cu popa Vasiiu, in anul Domnului 1665 luna martie ziua 11".
Forma de plan este dreptunghiulara, cu absida nedecrosata, poligonala, cu trei laturi, iar dimensiunile sunt 8,75 / 4,10 m.
Pictura din 1807 a fost distrusa din cauza deteriorarii grave a acoperisului, tavanul pronaosului avariat, lasand fara functionalitate consolele pe care se sprijinise.
Fragmentele ramase sunt insa edificatoare in ceea ce priveste paleta coloristica a zugravului cat si inclinatia sa pentru struguri si flori. Pictura iconostasului si a usilor imparatesti apartine aceluiasi artist.
In anul 1968 biserica a fost restaurata.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Maria" - 210 Cartierul "Din Sus", sat LETCA; comuna LETCA, Salaj
L.S. / 07-Oct-2009

Biserica SFINŢII APOSTOLI, a „TÂRNOVULUI”, a„ARHIMANDRITULUI”

Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

 

Prima biserică din lemn datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, la 1585 era închinată unei mănăstiri din Târnovo,  Bulgaria şi făcea parte dintr-un ansamblu mănăstiresc cu han.

Biserica din zid a fost ridicată de Matei Basarab Voievod, în cadrul unui complex mănăstiresc, după 1632. În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu este reparată de Axentie, Mitropolitul Sofiei, originar din Târnovo, cf. pisaniei din 1705. În 1715 a fost completată cu turla de peste pridvor cu turnul scării şi portalul din piatră, de către Domnul Ştefan Cantacuzino. Lăcaşul este distrus de cutremurele din 1802 şi 1838 şi apoi reparat, în locul celor trei turle de zid făcându-se una provizorie, din lemn.

În 1936 este restaurată de Comisia Monumentelor Istorice, prin grija arh. Statie Becu, când este refăcută clopotniţa şi este retuşată pictura interioară de la 1715, de către pictorul E. Iovănescu.

Monumentul a mai fost reparat după cutremurul din 1940, apoi la 1949, 1957, 1967, 1974, iar după cutremurul din 1977 s-au efectuat  lucrări de reparaţii şi consolidări cu participarea arh. Constantin Joja.

 

Este construită pe un plan treflat (27,4 x 7 - 12 m), cu ziduri groase de 1,4 m, cu o turlă pe naos şi un turn-clopotniţă peste pronaos. Pridvorul este mare, de formă pătrată, mărginit de 3 arcade inegale pe faţada de apus şi câte două pe faţadele laterale, sprijinite pe coloane din piatră cu capiteluri florale. Accesul la turnul clopotniţă se face printr-o scăriţă cuprinsă într-un turnuleţ adosat pe latura de nord a pridvorului. Intrarea în biserică este practicată printr-un portal cu ancadrament sculptat în piatră, pe care este reprezentată stema ţării şi pajura bicefală a Cantacuzinilor.

Faţadele, caracteristice secolului XVII, sunt împărţite în două registre aproape egale. Cel inferior este decorat cu ciubuce  rotunjite, alternate cu ferestrele mari. În registrul superior sunt alăturate câte două semiarcade.

 

Biserica adăposteşte în pridvor şi pronaos, cât şi împrejurul ei, numeroase morminte cu plăci inscripţionate în piatră.

Arh. L.Stoica

Extras din: Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea- Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureştii, vol. 1, 2005, Ed. Universalia.» Biserica "Sf. Apostoli" - Str. Sfinţii Apostoli 1 sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Neoromanesc/ Art Nouveau

» Casă - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 35-37 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Garajul Leonida, Art Nouveau.

» Fostul garaj regal - Bd. Aviatorilor 16 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
sageata / 07-Oct-2009
Neoromanesc, 1889-1892.

» Bufetul de la Şosea - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 4 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
   60 61 62 63 6465 66 67 68 69 70