Rezultate: 1989       Pagini: 199

   46 47 48 49 5051 52 53 54 55 56   
emilia / 08-Dec-2009

Vechiul schit ctitorit de marele vistiernic Bunea Gradisteanu, pastraza astazi doar biserica, locuinta actuala a calugarilor fiind o constructie noua. Pisania originara a bisericii lipseste, ea fiind inlocuita cu doua pisanii pictate, una aflata in pridvor, cealalta in pronaos, copiate de Enache zugravul, "pictorul restaurator" din 1894. Ambele povestesc istoria schitului construit in zilele domnitorului Constantin Serban (1654-1658), marit si pictat de Dumitru bogasier din Targoviste la 1785, reparat in 1880. Biserica de dimensiuni foarte mici la origine (cca. 8,5 m / 2,70 m), are un plan dreptunghiular, cu absida estica decrosata. Naosul este aproape patrat, diametrul turlei care il surmonteaza fiind aproape egal cu latura sa. Turla se ridica pe patru pandativi, prin intermediul a patru arcuri mari, foarte inguste. Ferestrele naosului, marite ulterior, conform pisaniei, sunt asimetric plasate pe laturile de nord si sud. Zidul interior, despartitor catre pronaos, are trei deschideri neegale, terminate cu arce suprainaltate, sprijinite pe stalpi octogonali de zidarie pe baze prismatice inalte, incununati cu "semicapiteluri" realizate din caramizi in retragere. Pronaosul foarte ingust, lipsit de ferestre, are axul plasat transversal fata de naos. In 1785 a fost adaugat un al doilea pronaos, rectangular, boltit cu un semicilindru longitudinal. Pridvorul este deschis, cu arcade in segment de cerc, intrarea facandu-se pe laturile de nord si de sud. Arcele se sprijina pe coloane cilindrice de zidarie, rezemate pe un parapet inalt.Cu exceptia laturii de sud, pe care se mai vad cateva scene pictate probabil in 1785, tot exteriorul este tencuit si varuit. Un brau alcatuit dintr-un tor lat, flancat de cate un rand de zimti marunti si cornisa realizata din caramizi aranjate in forma de dinti de fierastrau, alcatuiesc decoratia fatadelor lipsite de orice alt profil. Doua din remarcabilele icoanele imparatesti se afla astazi la Muzeul de Arta al Romaniei din Bucuresti.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril"- a schitului Bunea - Pe muntele Bunea, sat VULCANA PANDELE; comuna VULCANA PANDELE, Dambovita
emilia / 08-Dec-2009

Primul nivel al caselor boieresti, pastrate astazi numai ca pivnite, sunt amplasate pe latura estica, spre exterior, a incintei curtii brancovenesti. Vechile case au continuat probabil dupa construirea palatului, sa fie folosite poate pentru oaspeti ori pentru suita domnitorului Constantin Brancoveanu. Casele aveau un plan rectangular nu prea dezvoltat ( 15 m / 10 m ), pivnita neacoperind intreaga suprafata, ci doar un patrat cu latura de zece metri, situat in partea de rasarit, accesul facandu-se printr-un garlici orientat est-vest, adosat laturii de apus in continuarea celei sudice. Spre nord ramane un spatiu actualmente liber, corespunzand poate unei incaperi cu acces direct de la suprafata, pivnita insasi nefiind foarte adancita in pamant. Structura originala o situeaza in fruntea seriei pivnitelor cu travei patrate si stalp central, de la care pornesc in axe, arce dublouri peste care se ridica calote pe pandativi. Casele vechi de la Potlogi sunt printre primele constructii laice din Tara Romaneasca la care se adopta acest sistem, fiind de presupus ca datarea lor nu precede cu mult pe cea a bisericii, 1683.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )



» Ruinele casei vechi - sat POTLOGI; comuna POTLOGI, Dambovita
marlene / 08-Dec-2009

Stil: ECLECTIC



» Casă (cu farmacie la parter) - Bd. Revoluţiei 23 Calea Maniu Iuliu 2, municipiul ARAD, Arad
marlene / 08-Dec-2009

Stil: ECLECTIC



» Casă - Piaţa Mihai Viteazul 15, municipiul ARAD, Arad
marlene / 08-Dec-2009

Stil: ECLECTIC

Nota: anul constructiei 1903, iar in lista oficiala apare 1912.



» Casă - Bd. Decebal 14 str. Georgescu, aviator 8, municipiul ARAD, Arad
marlene / 08-Dec-2009

Stil: NEOGOTIC

Arhitect: Szantay Lajos

Realizata: Iosef Frick

Detalii: - Altarul: din lemn realizat la Kosice

              - Vitralii: confectionate la Budapesta

              - Clopotul: turnat in atelierul lui Honing Frigyes

Renovat intre ani 1992-1994



» Biserica evanghelică luterană - Bd. Revoluţiei 61, municipiul ARAD, Arad
emilia / 08-Dec-2009

Biserica din Ludesti, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita pe locul altei biserici mai vechi de logofatul Stoica Ludescu, autorul "Cronicii Cantacuzinilor", asa cum spune pisania : "care iasta zidita den temelia ei si infrumusetata cu toata podoaba ei de crestin robul lui Dumnezeu, Stoica logofat Ludescul ... " . Prezenta pietrei de mormant a Ecaterinei, sotia logofatului si a celor doua fetite ale acestora, datata 1662, este un argument pentru existenta bisericii inca din acest an, daca nu cumva ea a fost mutata din vechea biserica. De dimensiuni modeste, 19 m lungime si latimea de 6,5 m la pronaos si 8,5 m la abside, biserica are planul triconc, cu particularitatea unui pridvor deschis pe vest, poligonal, cu sapte laturi, avand arcade in acolada, sprijinite pe sase coloane libere si doua adosate, din zidarie, de sectiune circulara. In interior sunt de remarcat spatiile mari rezervate proscomidiei si diaconiconului si separarea naosului de pronaos prin intermediul a trei arcade cu deschideri in acolada, subliniate de arhivolte intrande, sprijinite pe stalpi octogonali de zidarie, cu acelasi tip de capitel ca la pridvor, lipsite insa de parapet si chiar de baze. Altarul este boltit cu o calota sferica inchisa intr-un trapez. Naosul este un dreptunghi asezat pe lat, avand in centru o cupola pe pandativi, iar pronaosul, avand un plan asemanator naosului, este impartit in doua printr-un arc median lat. Semicalota revine pentru a acoperi pridvorul, inscriindu-se intr-un pentagon usor neregulat. Exteriorul este in intregime tencuit, pana la trei sferturi din inaltime lipsit de orice profil, cu exceptia soclului modernizat. Un sir de ocnite cu arce germinate, unite in consola si terminate cu arhivolte semicirculare, se afla sub cornisa alcatuita din doua randuri de zimti marunti. Pridvorul prezinta un sir de ocnite izolate, mai late si prevazute cu aceleasi arhivolte. Registrul de ocnite este situat mai jos decat cel din corpul bisericii, ca si cornisa de zimti, care din pricina unei inaltari a zidariei seamana cu un brau. Ocnitele, ca si spatiul dintre cornisa pridvorului si acoperis, sunt decorate cu picturi rustice.Deasupra pridvorului se afla un turn-clopotnita din lemn imbracat cu tabla, accesul la el facandu-se pe o scara exterioara alipita fatadei de nord a pronaosului.



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Pe uliţa principală, sat LUDEŞTI; comuna LUDEŞTI, Dambovita
marlene / 08-Dec-2009

Stil: ECLECTIC



» Antrepozit - Str. Unirii 5 str. Georgescu aviator 2-6, municipiul ARAD, Arad
marlene / 08-Dec-2009

Stil: ECLECTIC



» Antrepozit - Str. Unirii 7 str. Georgescu aviator 2-6, municipiul ARAD, Arad
emilia / 08-Dec-2009

Pisania de piatra incastrata pe latura de sud a pridvorului adaugat in 1898, are urmatorul text : "Aceasta sfanta si dumnezeiasca manastire unde iaste hramul Sti Ilie proroc facut-o si o-u zidit din temelie Io Mathei Basarab Voievod si doamna Ilina ca sa le fie pomana in veci. Amin. Is[pravnic] jupan Tudor clu[cer]. Valeat 1645". Pisania pusa in 1850 mentioneaza pentru biserica un nou hram, Sf. Nicolae, alaturi de refacerea, nedovedita documentar, a lui Constantin Brancoveanu, stricaciunile provocate de cutremurul din 1802, "meremetisirile" datorate banului Grigore Brancoveanu, "innoirea bisericii" intre anii 1849-1850 prin "sufletesca ravna a cuvioasei Elisaveta Brancoveanca". Astazi, monumentul, biserica de mir a satului, pastreaza aspectul sau din 1850, amplificat cu un "amvon" in 1898. Din vechea zidire s-a pastrat doar o parte din zidurile perimetrale, ancadramentul din piatra al usii de intrare in pronaos, cu o deschidere in acolada simpla si pisania amplasata in alt loc decat cel de la origine.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 ) 



» Biserica "Sf. Nicolae", "Sf. Ilie" - Str. Lăculeţe 83, sat LĂCULEŢE; comuna GLODENI, Dambovita
   46 47 48 49 5051 52 53 54 55 56