Rezultate: 1970       Pagini: 197

  1 2 3 45 6 7 8 9 10   
f.bonea / 14-Oct-2012

www.biserica-amaradia.ro» Biserica "Sf. Nicolae"-Amaradia (Belivacă) - Str. Amaradiei 17, municipiul CRAIOVA, Dolj
Ivan George / 22-Sep-2012

 Biserica Papusa a fost schit si Metoc al manastirii Bistrita si este situata in satul cu acelasi nume al comunei Costesti, pe partea stanga a raului Bistrita, la iesirea din splendidele chei ale acestuia. Este amplasata pe o stanca de origine calcaroasa, numita in trecut si muntele Eleon si care, datorita formei sale, a luat numele de '' Papusa '' . Toponimul dateaza inca din anul 1537, asa cum reiese dintr-un hrisov din acele vremuri. Istoria schitului coboara pana in secolul al XVI-lea cand, dupa unii cercetatori, boierii Craiovesti, impresionati de frumusetea locului, au ridicat acolo un lacas de cult. Cum altfel se explica faptul ca un schit ctitorit in secolul al XVIII - lea, cand limba romana se impusese definitiv in lacasurile de cult, are inscriptiile interioare in limba slavona, fapt specific epocii Craiovestilor ? Documentar Biserica apare intr-un zapis datat 10 noiembrie 1710( pe cand inca nu era terminata), unde o familie vinde egumenului Stefan al Bistritei '' O vie… care sa fie stapanita de calugarii Schitului zidit in muntele Eleon, cu hramul Sfantului Grigore Decapolitul '' . La inceput biserica era inconjurata de chilii amenajate pentru calugarii carturari din obstea bistriteana ce se izolau aici, departe de zbuciumul vietii cotidiene, copiind si redactand numeroase opere , cu caracter laic sau bisericesc. » Biserica "Sf. Grigore Decapolitul - Eleonul" a fostului schit Păpuşa - sat BISTRIŢA; comuna COSTEŞTI, Valcea
cristi bracacescu / 09-Sep-2012

Imaginile sunt binevenite; dar nu e Ali Pasa, ci Sari Saltuk Dede.

c.b.» Mormântul lui Ali - Gazi Paşa - Str. Geamiei 2, oraş BABADAG, Tulcea
malaka / 24-Jul-2012

 Cladirea Teatrului “Elpis”  a fost data in folosinta in data de 20 decembrie

1898. Cladirea a fost construita dupa proiectul arhitectului francez L. Piver .

Antreprenorul a fost de origine greaca I. Vlahopoulos. Era singura sala de festivitati din

Constanta, cea mai frumoasa,  cu pardoseala din parchet,   cu oglinzi mari,  

acoperind pereţii laterali,   cu balcoane in forma de Π.   La intrarea din fata,  lateral

exista camera pentru garderoba si bufetul,   dintotdeauna lingă intrarea principala,  se

aflau splendide sali alungite pentru şedinţe ale Comunitatii  Elene,   tot acolo se afla

si biblioteca cu cârti greceşti si străine. » Teatrul Elpis, azi Teatrul pentru copii şi tineret Constanţa - Str. Karatzali Aristide 16, municipiul CONSTANŢA, Constanta
mary / 19-Jul-2012

Mai multe detalii se pot gasi la adresa www.bisericasfantulstefan.ro

mary» Biserica "Sf. Ştefan" - Călăraşi - Calea Călăraşilor 83 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Manole / 01-Jul-2012

Consiliul  Judetean  Mehedinti  detine  Cula  lui  Tudor  Vladimirescu  abuziv  in   baza  a  2  acte  de proprietate  falsa  HCM  1144/1968  si  Legea  2/1968  dar judecatorii  din Romania  care  sunt corupti  nu vor  sa constate acest lucru  deosebit  de  grav » Cula Tudor Vladimirescu - "Dealul Gârdanului", în fostul sat înglobat Piatra Albă, sat CERNEŢI; comuna ŞIMIAN, Mehedinti
raluca-z / 25-Jun-2012

 Cum era in 1976 

http://youtu.be/XQmK1D5mGCY?t=48m11s» Castelul Văcărescu-Calimachi - 342, sat MĂNEŞTI; comuna MĂNEŞTI, Prahova
madalinfocsa / 23-Jun-2012

Nu este aceasta cea mai veche cula existenta in prezent in Romania ? Nu reusesc sa gasesc surse clare, stiintifice. Internetul e plin de basmul culei Greceanu cu al ai secol 16, ori la o cercetare mai atenta afli ca dateaza de la sf. sec.18. Nici carte lui Godea nu ne lamureste. Cine stie o scriere documentata bine care dateaza mai precis culele ?» Cula Cornoiu - Cartier Curţişoara, oraş BUMBEŞTI-JIU, Gorj
Manole / 21-Jun-2012

IN  PRIDVORUL  CULEI  SCRIE  CA  ACEASTA  CULA   A  FOST  A FAMILEI  GARDAREANU   SI  A  MOSTENITORILOR  SAI.
Cititi  ce  am scris   pe  site-ul  Directiei  de  Cultura  Culte  si  Patrimoniu  National  Cultural  Mehedinti  si  veti  afla  adevarul.

Manole  Mihai  Eugen» Cula Tudor Vladimirescu - "Dealul Gârdanului", în fostul sat înglobat Piatra Albă, sat CERNEŢI; comuna ŞIMIAN, Mehedinti
klaraveer / 15-Jun-2012

 

Istoric

         


Situația actuală

Ansamblul Parcului Central are o istorie de aproape două secole și începe să fie frecventat de către publicul clujean începând din anul 1812, când meşterul blănar János Meleg începe să vândă în „Hangyásberek” – Lunca furnicilor – vin, bere, palincă şi alimente, angajându-se în schimb să nu taie sălciile care cresc pe lângă Someş.

În 1827 o asociaţie de femei se angajează să construiască locuri pentru petreceri, să întreprindă amenajări de teren, să planteze arbori şi să formeze o alee. 

Anul 1838 a fost important în istoricul parcului căci atunci s-a „instituţionalizat” dezvoltarea acestuia, formându-se un Comitet pentru Locul de Plimbare – „Sétahely Bizottság” din care au făcut parte pe lângă personalităţile orașului şi inginerul Sámuel Hermann, grădinarul József Schütz, arhitectul-şef al oraşului Lajos Pákey (tatăl celebrului arhitect) şi József Bánffy, proprietarul celui mai întins parc din Transilvania, cel de lângă castelul de la Bonţida.

Proiectantul parcului a devenit Sámuel Hermann. Proiectul lui datând din anii 1840, pe baza căruia s-a format parcul actual, se păstrează şi astăzi.

Au fost realizate principalele alei, arborii au fost transportaţi din Bonţida (ultimii copaci din parcul original, plantaţi încă în Bonţida au fost tăiaţi în 1998).

Amenajarea parcului a ţinut mai multe decenii, până anii 1870 şi între timp parcul a înglobat grădinile învecinate, au fost construite clădiri pentru petrecerea timpului liber iar în anul 1871, după proiectele arhitectului Anton Kagerbauer a fost realizat şi un lac în centrul complexului. Din păcate niciuna din aceste clădiri nu s-a păstrat.

În anul 1866 s-a fondat Societatea „Sétatér”, care şi-a asumat toate întreprinderile legate de parc timp de 20 de ani, o perioadă în care s-a format înfăţişarea actuală a parcului.

După anul 1891 se realizează alimentarea cu apă a parcului.

Clădirile și construcțiile care azi formează un complex în jurul lacului au fost edificate în anul 1897 – pavilionul patinoarului (actualul restaurant „Chios”), pavilionul de muzică, fântâna arteziană și Chioșcul (actualul „Cazino”) - de către arhitectul clujean Lajos Pakei. Ultimele trei formează un ansamblu dispus în lungul unei axe și au fost inspirate de clădirile rezidenței prusace de la Potsdam, celebrul Sanssouci.

În secolul XX parcul beneficiază de importante lucrări de întreținere și modernizare. Între cele două războaie mondiale se reface profilul transversal al axului principal, se alimentează permanent cu apă prin racordare la Canalul Morii rigolele placate cu piatră de râu ce separă aleile acestuia, se trasează noi alei. 

În aceeași perioadă (anul 1940) celebrul arhitect clujean Kos Karoly construiește un pavilion expozițional, azi ateliere de pictură ale Universității de Arte și Design.

După al doilea război mondial se introduce iluminatul public pe principalele alei, se înlocuiesc podețele, se extinde lacul determinând izolarea clădirii „Chios” pe o insulă. 

Sursa: Studiul de Istoria Artei -  prof. dr. Nicolae Sabău și Weisz Attila, istorici de artă

Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire elaborată de proiectant arhitectură: B.A.U. - sc. Birou de Arhitectură și Urbanism s.r.l. - CLUJ pentru Restaurarea Ansamblului Monument Istoric Parcul Central și Cazino Cluj-Napoca

 

Foto: Benjamin Kohl

Parcul Central din Cluj este un monument istoric de mare importanță culturală datorită faptului că reprezintă unul din primele parcuri de folosință publică din Europa Centală și de Est, și care, în același timp, beneficiază de un interes special din partea clujenilor ce în mod tradițional vin aici pentru recreere. Acesta (partea istorică) ocupă o fâșie de teren cu adâncime variabilă, în lungul albiei Someșului Mic, cu o suprafață de 136.312 mp. 

După 1990 parcul trece printr-o perioadă de continuă degradare, atât datorită uzurii firești cât și datorită întreținerii neadecvate din ultimii 25 de ani. 

La inițiativa Consiliuliu Local al Municipiului Cluj- Napoca, s-a realizat un proiect de reabilitare și restaurare al anasmblului, inclusiv a Clădirii Cazinoului (Chioscului) care se afla într-o stare de conservare critică.

Odată cu terminarea lucrărilor, în 2012, monumentul istoric și-a redobândit imaginea și funcționalitatea ce l-au caracterizat de-a lungul timpului.

Pentru clădirea Cazinoului, prin proiect s-a propus revenirea la o utilizare foarte apropiată de cea originară, acesta devenind un centru expozițional, dedicat diverselor festivități culturale, recitaluri dramatice sau muzicale, primiri oficiale și altele.
Sursa: Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire elaborată de proiectant arhitectură: B.A.U. - sc. Birou de Arhitectură și Urbanism s.r.l. - CLUJ pentru Restaurarea Ansamblului Monument Istoric Parcul Central și Cazino Cluj-Napoca


 » Parcul Central - municipiul CLUJ-NAPOCA, Cluj
  1 2 3 45 6 7 8 9 10