Rezultate: 1981       Pagini: 199

  1 23 4 5 6 7 8   
mokuska09 / 28-Dec-2014

Biserica romano-catolică din Cetate: construcţie datorată perioadei de dominaţie austriacă şi planurilor arhitectului Lodovico Marini, pare-se peste mai vechi structuri, din care unele păstrează, conform opiniei unor istorici şi arhitecţi, şi elemente constructive turceşti. Ea a fost ridicată în eforturile de refacere a cetăţii dintre anii 1775 şi 1777 şi vine în continuarea aripii date de Corpul C a palatului princiar. Construcţia barocă, de o simplitate deosebită, deservea iniţial doar garnizoana militară din cetate. În timpul războaielor napoleoniene (1793 – 1813) şi încă o perioadă după aceea, serveşte ca biserică pentru prizonierii francezi din cetate. În incendiul care mistuie oraşul în anul 1836, turnul baroc este distrus, în locul său construindu-se un turn piramidal simplu.

În zilele noastre, după ce o perioadă însemnată – aproape cinci decenii de ateism comunist – a fost folosită ca spaţiu de păstrare, a fost renovată şi funcţionează în momentul de faţă ca biserică pentru slovacii romano-catolici din Oradea.

Date dupa http://oradea.travel» Biserica romano-catolică - Piaţa Independenţei 41, municipiul ORADEA, Bihor
mokuska09 / 28-Dec-2014

Bastionul Bethlen a fost terminat, după cum rezultă din inscripţiile lăsate pe el, în anul 1618, fiind ridicat după planurile şi sub supravegherea arhitectului Giacomo Resti din Verna. El poartă numele principelui care l-a comandat, Gabriel Bethlen. De fapt, pe brâul urechii nordice se poate observa placa comemorativă cu inscripţie în latină, iar deasupra acesteia blazonul principelui constructor. Inscripţia a fost recent restaurată şi conservată.

Bastionul Crăişorul a fost proiectat de arhitectul italian Giulio Cesare Baldigara şi construit între 1569 şi 1570 pe vremea principelui Ioan Sigismund. Este acoperit cu un parament de piatră fasonată, blocuri de dimensiuni apreciabile şi dispuse în 15 asize. Pe latura estică lipsesc multe astfel de elemente constructive, lăsându-se să se vadă „umplutura” din spatele său, ea fiind alcătuită cu precădere din pietre de râu, bucăţi de gresii şi şisturi, cărămizi şi varii fragmente arhitectonice provenite din construcţiile medievale. O parte din blocurile paramentului au rezultat din tăierea unor fragmente arhitectonice recuperate din vechile construcţii, fiind montate în zid cu părţile profilate spre interior.

Bastionul Roşu a fost construit la comanda principelui Ştefan Báthory. El cunoaşte mai multe etape constructive, ele extinzându-se între anii 1580 şi 1598, an al asediului turcesc, când se remarcă faptul că acestuia nu îi mai lipsea decât o parte din umplutură. Concepţia originală îi aparţine arhitectului italian Domenico Ridolfini da Camerino, care îi imprimă un aspect grandios, însă se va definitiva după planurile mai realiste ale unui alt arhitect Italian, Ottavio Baldigara. Asediul din 1660 a afectat grav urechea estică a acestui bastion, pe o porţiune de aproximativ 25 de metri, fiind aruncată în aer de către turci. Această bucată va fi refăcută şi întărită cu aproape un metru în plus la grosimea zidului, fapt vizibil şi astăzi.
Dacă în cazul celorlalte bastioane ale fortificaţiei orădene avem de-a face cu o terminaţie unghiulară a vârfului, în cazul Bastionului Roşu acesta este rotunjit; cu siguranţă că s-a adoptat această variantă în scopul de a-l face mai puţin vulnerabil în faţa ghiulelelor de tun, cât şi suprafeţei foarte mari pe care o închide.

Bastionul Aurit a fost construit, aşa cum rezulta din inscripţia aflată pe una dintre pietrele profilate vizibile până mai ieri, în anul 1572, la comanda principelui Ştefan Báthory. Numele i se trage tot de la familia Bathoreştilor, ei având blazonul familial aurit. Acest bastion a fost puternic afectat de asediile turceşti din cauza orientării lui spre dealul Pisica (Ciuperca), de unde artileria otomană a bombardat cetatea în anii 1598, 1658 şi 1660. Reparaţiile au devenit inevitabile cu precădere după asediul din 1660, când cazematele Bastionului Aurit şi Bastionului Roşu au fost dărâmate, împreună cu curtina dintre ele, iar, în alt loc al bastionului, turcii au făcut o mare breşă. O reparaţie de mare amploare a fost efectuată şi după asediul austriac din 1692, deoarece latura nordică a bastionului a fost grav avariată.

Bastionul Ciunt se pare că a fost construit, sau cel puţin început, în timpul domniei principelui Ioan Sigismund. În perioada asediului turcesc din 1598, comandantul de artilerie italian, în raportul înaintat superiorilor săi, notează că bastionul a fost construit în timpul lui Ştefan Báthory (1571 – 1575). Acelaşi personaj istoric este cel care aminteşte şi că, pentru că a stat mult timp neterminat, a fost numit Ciunt, forma sa neterminată determinând această denominaţie. Cel mai probabil este că a fost edificat undeva între anii 1574 şi 1580.

Date dupa http://oradea.travel» Bastioanele cetăţii (5) - Piaţa Independenţei 41, municipiul ORADEA, Bihor
Domeniul Manasia / 07-Mar-2014

 

Un loc aparte în arhitectura veche a Bărăganului îl ocupă

DOMENIUL MANASIA.

 

În lista monumentelor istorice de clasă A, apare sub denumirea de Ansamblul Hagianoff,

format dun conac, cramă, parc, biserică, școală și primărie.

Domeniul și conacul Manasia, aflat în apropierea Urzicenilor sunt dovada vie

că istoria s-a scris și aici.

 

În anul 1839, moșia a fost cumpărată de către Principele sârb Efrem Obrenovici 
de la Alexandru Vodă Ipsilanti (domnitor în Muntenia și Moldova). Până la jumătatea 
secolului al XIX-lea, această proprietate a fost reședința principelui Efrem Obrenovici. 

Din anul 1970 și până în anii colectivizării, Domeniul Manasia a aparținut familiei 
ministrului bulgar de externe Ion Hagianoff, care a reușit să aducă acestui ansamblu
un farmec unic, inconfundabil, păstrat până astăzi.


Interioarele sunt extrem de luminoase și oferă o panoramă deosebită asupra parcului. 

Decorațiunile interioare și exterioare au fost restaurate cu atenție deosebită, păstrând 
toate detaliile stilistice originale, specifice epocii antebelice ce conferă un farmec 
aparte acestei proprietăți: stucaturi, capiteluri, console din tencuială, tavane pictate 
încasetate în lemn, vitralii, poartă și scară din fier forjat.


 

Un alt element deosebit al Domeniului Manasia este crama, ce a fost zidită din 
cărămidă produsă în fabrica proprie -Kosca & Hagianoff - care se întinde 
pe o suprafață de peste 1000 mp și este dotată cu nenumărate butoaie pentru vin, 
având o capacitate totală de depozitare de 1000 tone. 

Este singura cramă din România cu această suprafață, amenajată în subsol.

 

Conacul, parcul și crama de sub conac sunt disponibile acum pentru cei interesați 
de organizarea unor evenimente deosebite: recepții, seminarii sau petreceri private, 
oferind combinația unică de eleganță trecută, facilități moderne și 
bucătari talentați.

 

DOMENIUL MANASIA
 Strada Intrarea Conacului nr. 1 A
 Manasia, judetul Ialomita » Conac - Str. 3 160, sat MANASIA; comuna MANASIA, Ialomita
Domeniul Manasia / 07-Mar-2014

DOMENIUL MANASIA

Strada Intrarea Conacului nr. 1 A

Manasia, judetul Ialomita

tel. 0243.257.257

 

 » Ansamblul conacului Hagianoff - Str. 3 160, sat MANASIA; comuna MANASIA, Ialomita
raluca-z / 01-Feb-2014

 Fostul cinema Victoria, fostul Cerc al Subofiterilor, Casele de la 42 si 42bis par a fi functionat impreuna. Strada care coboara din Str. Lipscani pe langa ele se numeste str. Cazinoului.» Casă - Str. Lipscani 42bis, municipiul SLATINA, Olt
leinad71 / 23-Dec-2013

     Statuia lui Tudor Vladimirescu este cea mai veche din oras fiind ridicata in 1898. Este opera sculptorului C. Balcescu si se afla in fata liceului Tudor Vladimirescu. In acelasi loc in 1821 s-au adunat Tudor Vladimirescu si pandurii sai.» Monumentul lui Tudor Vladimirescu - "Parcul Tudor Vladimirescu", municipiul TÂRGU JIU, Gorj
andrei / 16-Dec-2013

București - Preasfântul Mântuitor (Biserica italiană) Adresa: b-dul. Nicolae Bălcescu, nr. 28, sector 1, București - 010054, tel./fax: 021-314.18.57, email: p.daniel@tic.ro Paroh: pr. Daniel Bulai Biserica parohială actuală a fost sfințită de către Arhiepiscopul Raymond Netzhammer la 2 august 1916 pentru comunitatea italiană din București. La 20 mai 1928, Arhiepiscopul de București, Alexandru Cisar, a înființat, conform dreptului canonic, parohia "Preasfântul Mântuitor" cu sediul în clădirea parohială. În 1949, Arhiepiscopia a fost constrânsă să desființeze parohia. La 1 noiembrie 1990, ÎPS Ioan Robu a reactivat parohia Bisericii Italiene cu numele de "Preasfântul Mântuitor". Aflată în centrul capitalei, pe Bulevardul Magheru, Biserica Italiană atrage prin solemnitate și picturile frumoase din interior. Biserica a fost realizată de arhitecții Mario Stoppa și Giuseppe Tirabosch, care au realizat Biserica Italiana din București după modelul Bisericii Santa Maria delle Grazzie din Milano, construită în stil vechi lombard. Biserica din București a fost construită cu scopul de a recrea atmosfera tipică a bisericilor italiene. În perioada comunistă, din 1952 până în 1968, biserica fost închisă. Ea a fost deschisă până în 1989 doar pentru demnitarii italieni pentru care se oficiau slujbe de cinci ori pe an. Dupa 1989, biserica a fost declarată drept parohie teritorială și a fost deschisă publicului larg, care poate participa la slujbe și liturghii.» Biserica "Prea Sfântul Mântuitor" - Italiană - Bd. Bălcescu Nicolae 28 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
andrei / 01-Dec-2013

Palatul Cercul Militar Național este este o clădire din București care găzduiește instituția centrală de cultură a Armatei române, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum și de imagine, reprezentare și protocol.» Cercul Militar Naţional - Str. Mille Constantin 1 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
nik / 27-Nov-2013
Aceasta casa a fost proiectata de Architektul "Duiliu Marcu" in 1922

» Casă - Bd. Maria 40 sector 4, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Tudor / 06-Nov-2013

 Casa Séra» Casa memorială Ady Endre - Str. 22 Decembrie 1989 45, municipiul ZALĂU, Salaj
  1 23 4 5 6 7 8