Rezultate: 1989       Pagini: 199

   25 26 27 28 2930 31 32 33 34 35   
emilia / 14-Jan-2010

Biserica a fost ridicata in 1648 de Dragomir Vornicul, dupa cum arata pisania de deasupra intrarii: "Cu vrerea lui Dumnezeu, radicat-au si au zidit aceasta sfanta si dumnezeiasca manastire den temelie de piatra, langa apa Oltului, la locul ce se cheama Alunis, pre hramul Sfantului Arhanghel Mihail, in zilele bunului si prea luminatului Domn Io Matei Basarab Voievod, cu truda si cu osteneala smeritului si plecatului robului lui Dumnezeu jupan Dragomir Vel vornic i jupanita Elena, ca sa fie pomeana in veaci dumnealor si parintilor dumnealor mila." Biserica construita din caramida, are un plan triconc, lungimea de 20.5 m si latimea in dreptul absidelor laterale de 6,5 m. O tampla de zid, aparent destul de timpurie, separa naosul de altar. Zidul masiv este strapuns de o deschidere originala ca realizare, avand o arcada in acolada ce se desface lateral sub forma unor sferturi de cerc sprijinite pe cate o semicoloana de zidarie. Turla originara de deasupra naosului a fost distrusa si inlocuita cu alta pe pandativi sprijiniti spre nord si sud direct pe arcadele formate de absidele laterale, iar spre est si vest pe arce mari terminate in console. Cercetarile arheologice au dovedit ca pridvorul, acum disparut, era contemporan cu restul bisericii. In secolul al XIX-lea, au fost adaugate ca sa sprijine zidurile originare, in unghiurile absidelor laterale, niste zuduri perpendiculare, lungi de 2,30 m. Exteriorul este marcat de un brau format dintr-un tor si doua randuri de caramizi asezate in forma de dinti de fierastrau, panouri rectangulare in registrul inferior si un sir de firide in cel superior. Din ansamblul de picturi interioare de mare calitate artistica, s-a pastrat in pronaos ciclul dedicat Arhanghelului Mihail si tabloul votiv compus din 19 personaje, primul de o asemenea amploare pictat in bisericile din Tara Romaneasca.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680", Editura Vremea, Bucuresti 2004 )



» Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" - La 12 km de localitatea Beciu, pe partea stângă a Oltului, sat DUDU; comuna PLOPII-SLĂVITEŞTI, Teleorman
emilia / 14-Jan-2010

Manastirea a fost ridicata in 1648 pe locul unui vechi lacas din lemn, de Dragomir Vornicul, dupa cum arata si pisania bisericii ruinate. Dupa moartea ctitorului, in 1652, este ingrijita de Radu Cretulescu. Ansamblul originar se compunea din : biserica "Arhanghelul Mihail", Staretia, chiliile, turnul de poarta si incinta inconjurata de ziduri de piatra. Dupa numeroase distrugeri si transformari, au ramas pe langa biserica ruinata, doar parti din casele egumenesti, turnul si zidul de incinta. In 1990 s-a demarat procesul de restaurare si de cercetare arheologica, iar in anul 2002, cinci calugari s-au decis sa redea viata vechiului asezamant parasit.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680", Editura Vremea, Bucuresti 2004 )      



» Mănăstirea Plăviceni (Aluniş) - La 12 km de localitatea Beciu, pe partea stângă a Oltului, sat DUDU; comuna PLOPII-SLĂVITEŞTI, Teleorman
kezsoro / 13-Jan-2010

Castelul a aparţinut contelui-general Samuel Teleki şi a fost construit pe ruinele unui vechi imobil tătărăsc din secolul al XII-lea. După moartea acestuia, clădirea a fost locuită de Imre Teleki, care a murit in 1849. Ultimul descendent al familiei Teleki, Laszlo Gabor Teleki, fiul lui Imre Teleki, a murit in 1936. După Revoluţie, castelul nu a fost niciodată revendicat. In curtea castelului şi imprejurimile ce au aparţinut familiei conţilor Teleki se află un parc dendrologic cu arbori vechi de peste trei secole.



» Castel - 379, sat SATULUNG; comuna SATULUNG, Maramures
Ioana / 09-Jan-2010

Pozele au fost făcute cu ocazia dezvelirii bustului, în anul 1934.



» Bustul lui Nicolae Henţiu - În grădina publică, oraş SĂLIŞTE, Sibiu
DavidC / 08-Jan-2010

Arhitect Marcel Iancu



» Casa farmacistului Chihăescu - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 49 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 08-Jan-2010

Arhitect E. Doneaud



» Casă - Şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici 31 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
DavidC / 08-Jan-2010

Arhitect Victor Asquini



» Casă - Str. Sandu-Aldea Constantin 84 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
fanlache / 07-Jan-2010

Biserica din Crişcior, datând de la sfârşitul secolului XIV, este o veche biserică de zid românească, ctitorită de cneazul Bâlea şi soţia sa, jupâniţa Vişe. De plan longitudinal, cu turn-clopotniţă pe vest, biserica conservă pe pereţii pronaosului fragmente importante de pictură murală (tabloul votiv cu familia ctitorului, scene biblice, sfinţi militari etc), opera unui meşter român de şcoală locală. În pictură se îmbină elemente de stil bizantin cu elemente de stil gotic, filtrate printr-o viziune populară. Absida a fost reconstruită şi amplificată în secolul XIX. (după Drăguţ, V., Dicţionar enciclopedic de artă medievală românească)



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Str. Monumentului 20, sat CRIŞCIOR; comuna CRIŞCIOR, Hunedoara
fanlache / 07-Jan-2010

Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Gurasada, datând din mijlocul secolului XIII, se numără printre cele mai vechi şi valoroase monumente româneşti din ţară. Construit din piatră brută şi mortar hidraulic, nucleul central, de plan patrulob, este încununat de o turlă cu secţiune dreptunghiulară direct deasupra bolţilor celor patru abside. Ulterior, spre vest au fost construite mai multe încăperi anexă şi un turn-clopotniţă, prevăzut cu un foişor de lemn. La interor se păstrează un frumos ansamblu de picturi murale executate în anul 1765 de către zugravii Nicolae din Piteşti şi Ion din Deva; remarcabilă compoziţia “Judecata de apoi” cu numeroase accente de critică socială. (după Drăguţ, V., 1976, Dicţionar enciclopedic de artă medievală românească)



» Biserica "Arhanghelul Mihail" - sat GURASADA; comuna GURASADA, Hunedoara
doinavella / 06-Jan-2010

Cu multumiri speciale dnei Lis Lentz Olsen, consul al Ambasadei Regale a Danemarcei la Bucuresti si dnei Delia Duroi.



» Casă - Str. Burghelea dr. 3 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
   25 26 27 28 2930 31 32 33 34 35