Rezultate: 1989       Pagini: 199

   21 22 23 24 2526 27 28 29 30 31   
emilia / 08-Feb-2010

In incinta manastirii Brancoveni, in coltul de sud-vest, se afla cladirea staretiei, ridicata pe doua niveluri: un beci amplu, practic un parter, alcatuit din doua spatii ce comunica intre ele si un etaj, refacut probabil in timpul lui Brancoveanu. Aspectul diferit al celor doua spatii despartite de stalpi masivi si boltite in semicilindru cu  dublouri, dovedeste existenta mai multor faze de lucru. Aspectul zidariei a fost destul de uniformizat la ultima restaurare, iar accesul se face la nivelul curtii printr-un foisor. Beciurile pardosite astazi cu lespezi, au fost amenajate ca lapidariu in anii 1989-1990, prin aducerea aici a unor piese provenind de la fostele manastiri Vacaresti si Pantelimon, printre care se numara sarcofagul lui Grigore II Ghica si ancadramentul portalului bisericii cu pisania.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)



» Stăreţie - sat BRÂNCOVENI; comuna BRÂNCOVENI, Olt
emilia / 08-Feb-2010

Biserica schitului din Dobrotinet a fost construita in vremea lui Matei Basarab, in anul 1647. In 1899, 1916 si 1955 a fost reparata si restaurata. Pisania repictata pe zidul estic al pridvorului mentioneaza drept ctitor initial al lacasului pe Costache Ghica: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, ce praznuieste hramul Intampinarea Domnului, fondata de Costache Ghica pe timpul domnului Matei Basarab, ale caror ilustratiuni se reprezinta in camera femeilor, s-au pus in reparatie la 5 mai 1899 si s-a terminat la 21 noiembrie tot acest an; si s-a sfintit si s-a redeschis pentru serviciu. Aceasta reparatie s-a facut cu ajutorul enoriasilor crestini, ale caror nume s-au scris aici in pisanie, d-na proprietareasa Pulcheria Munteanu. In anul 1916 s-a facut acestui lacas mari reparatiuni ca zidarie si pictura, dand ajutor banesc domnul Ilarian Marian, cum si a tuturor enoriasilor, hram de asta data Adormirea Maicii Domnului. In anul 1955 s-a reparat si s-a restaurat pictura cu ajutorul enoriasilor acestei parohii ... 29 mai 1955". Probabil cu ocazia primei restaurari a fost construit pridvorul deschis pe latura de vest, s-a suprainaltat restul zidurilor perimetrale, ridicandu-se peste fatada de vest un fronton triunghiular, iar deasupra pronaosului un turn-clopotnita din sipci acoperite cu tabla. Cu exceptia turlei de naos, care s-a prabusit la o data necunoscuta si a adaosurilor mentionate, biserica si-a pastrat aspectul initial. Are un plan triconc, cu abside semicirculare. Pe naos s-a pastrat doar baza octogonala a turlei, sprijinita pe pandativi si pe patru arce mari. Iconostasul este din zidarie, iar intre naos si pronaos sunt trei arcade semicirculare descarcate pe stalpi de zidarie. Pronaosul este acoperit cu o bolta in semicilindru longitudinal.La exterior caramizile aparente alterneaza cu fasii tencuite. Un brau format dintr-un simplu tor imparte fatadele in doua registre inegale, cu firide cu arc de cerc semicircular.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - sat DOBROTINEŢ; comuna CURTIŞOARA, Olt
emilia / 08-Feb-2010

Biserica "Sf. Troita" pastreaza sub clopotnita urmatoarea pisanie: "...In zilele domnului nostru Io Matheiu Basaraba Voevoda si Domn fu radicarea acestii sfinte si dumnezeiesti case ce iaste hramul Staa Troite, ce s-au radicat intru slava lu Dumnezeu pentru ertarea pacatelor intru vecinica pomeana de acest bun crestin, jupan Dragusin vel paharnic si jupaneasa lui Dragana si coconii lui Gorgan, Nicola, Fota, Stana, Aspre si Anca... si dupa prilejul cat i-au fost puterea o au intarit si o au miluit cu mosii si cu bucate de tot fealiul si o au dat pe seama parintilor calugari sa faca rugaciuni si sa le fie hrana si imbracaminte in tot veacul... si au fost mitropolit chiar Teofil si egumen Serafim eromonah ispravnic 715... ". Dupa analiza acestui text, biserica este datata in intervalul 1644-1650, cand ctitorul Dragusin Deleanu, ruda dinspre mama cu Matei Basarab, a ocupat dregatoria de mare paharnic. Vizitand lacasul, pe care il numeste "manastirea lui Dragusin", Paul de Alep mentioneaza ca acesta "a zidit-o de curand langa raul Olt ... Biserica este mandra si langa ea este o fantana si o clopotnita mare". Vechiul lacas a fost distrus de apele Oltului si reconstruit de urmasii ctitorului in anul 1767. Este de plan dreptunghiular cu pridvor deschis, de mici dimensiuni, scunda si lipsita de turla. Singurul element din secolul al XVII-lea este ancadramentul de piatra al usii pronaosului, care a fost incastrat in noua zidarie. El are un decor plat, cu vrejuri vegetal-geometrice. Si clopotnita pare a copia pe cea veche, prin plan si decoratie. Ea prezinta doua registre de firide delimitate de un dublu tor si o cornisa cu trei randuri de zimti marunti.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004



» Biserica "Sf. Troiţă" a fostului schit Deleni - sat DELENI; comuna TESLUI, Olt
emilia / 08-Feb-2010

La marginea orasului Slatina, episcopul de Buzau Serafim a ridicat in 1671 un mic schit inchinat "Adormirii Maicii Domnului". Constructia din caramida a inceput din 1664 si in 1665 asezamantul inca neterminat functiona deja. La 4 august 1683, ctitorul pune schitul "sub paza Sfintei Mitropolii". Avariat de incendiul din 1802 si cutremurul din 1838, in 1844 este reparat din temelie de eromonahul Iosif egumenul. Pe piatra asezata la temelia bisericii in stanga intrarii se afla urmatoarea inscriptie: "In zilele crestinului Ion Antonie Voievod s-a ostenit episcopul Serafim de o au zidit din temelie pana s-au savarsit, cu toata cheltuiala Mitropolitului a toata Tara Romaneasca Varlaam ca sa fie de pomenit in veci. Amin 7180 (1672) si dupa trecerea episcopului Serafim ramas-a nastravnic ieromonah Veniamin".

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004



» Schitul Strehareţ - Str. Strehareţ 154, municipiul SLATINA, Olt
emilia / 08-Feb-2010

Biserica "Adormirea Maicii Domnului", construita in 1664-1668 si refacuta in 1844, este de mici dimensiuni, cu plan dreptunghiular cu turla pe naos si fatadele in intregime tencuite, purtand o sumara decoratie geometrica realizata tot din tencuiala. La intrare pe peretele din dreapta, sunt  zugraviti ctitorul, episcopul Serafim al Buzaului si in stanga Varlaam, Mitropolitul Tarii Romanesti. Tot in dreapta intrarii sunt zugraviti egumenul Iosif Strihateanu, si Prea sfintia Sa Kir Neofit Mitropolitul Tarii Romanesti, cu urmatoarea inscriptie: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant, prenoitu-s-au aceasta sfanta biserica Adormirea Prea Sfintei de Dumnezeu Nascatoare si Pururi Fecioara Maria, din temelie si cu toate imprejmuirile, dupa cum se vad, cu toata osardia sfintiei sale parintelui Iosif  eclesiarhul egumenul Sf. Schit Streharet si Greci, cu cheltuiala Sfintei Mitropolii, prin slobozenia si porunca prea sfintiei sale parintelui mitropolit Neofit, in zilele prea inaltatului domn a toata Tara Romaneasca George D. Bibescu Voda, leat 1844, august 10." 

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Str. Strehareţ 154, municipiul SLATINA, Olt
emilia / 08-Feb-2010

Pe laturile de est si de sud ale incintei schitului Streharet se mai pastreaza portiuni din fostele ziduri si urmele vechilor chilii din 1672.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)



» Ruine zid de incintă - Str. Strehareţ 154, municipiul SLATINA, Olt
emilia / 07-Feb-2010

In incinta manastirii Apostolache, arhondaricul (casa egumeneasca) a fost ridicat intre anii 1645-1652 si reconstruit pe ruine in perioada 1992-2000. Pe laturile de vest si nord mai pastreaza la nivelul superior golurile fostelor ferestre, iar la cel inferior, pe latura de sud, ferestrele de aerisire ale pivnitei. Spre est, se deschide printr-un arc semicircular, cu raza de cca 1,25 m si inaltimea 2,5 m, intrarea in pivnita mare, de 26 m lungime, 9 m latime si 4,5 m inaltime. In interior, trei stalpi centrali din caramida, de sectiune octogonala pana la inaltimea de 1 m, apoi patrati, cu latura de 1 m, si doi pilastrii adosati peretilor de est si de vest sprijina patru arce mari, semicirculare, cu arhivolte din caramizi, deasupra carora se ridica zidul ce imparte marele spatiu in doua nave identice. Fiecare nava este impartita la randul ei in cate cinci travei. Pivnita mica, situata in partea de vest, este construita in acelasi mod, cu un singur stalp median si are 10 m lungime, 9 m latime si 4,5 m inaltime. Fosta nava nordica, actualmente inchisa cu un zid de bolovani de rau, este singurul spatiu folosit, iar foisorul ale carui urme au fost descoperite de arheologi, este astazi disparut.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)



» Arhondaric - 283, sat APOSTOLACHE; comuna APOSTOLACHE, Prahova
L.S. / 06-Feb-2010

BISERICA “ALBĂ” -  SF. NICOLAE  -  sau  “Biserica Popii Dârvaş”, “Biserica Vişchii”

Hram: Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Haralambie, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul

Lăcaşul este foarte cunoscut, fiind apreciat mai mult pentru trecutul său de istorie şi credinţă, aspectul ei arhitectural suportând continue modificări prin reconstrucţii şi restaurări.

A fost ctitorită, probabil  în jurul anului 1700, de către Vişa Jupâneasa din Băjeşti - împreună cu preotul Neagu Dârvaş. Numele de “Biserica Albă” s-a statornicit după 1800. La 1802 biserica mai avea chilii împrejur, care au fost dărâmate în 1866. Avariată de cutremure, a fost refăcută radical în 1827 de marele clucer Nicolae Trăsnea.

Între 1868-1873 biserica este transformată în baza planurilor arh. Johann Sperl: sunt construite cele două turle din lemn şi tablă, este adăugat un pridvor cu o travee, sunt refăcute faţadele, ferestrele mărite şi interiorul pictat de Gh. Tattarescu. După 1910 porticul este extins lateral cu câte o travee .

Pictura a fost curăţată şi refăcută în 1925, 1927, 1949, iar în 1961 a fost restaurată de pictorii Avachian Arutino şi Valentin Höeflich, apoi în 1988 din nou spălată de Paul Rădulescu. După cutremurul din 1977, lăcaşul a fost consolidat şi restaurat în timpul protoiereului preot Gh. Iliescu–Izvoarele.

Planul bisericii este de tip uninavat (22,60 x 9,60 m) cu absida altarului semicirculară, cu turlă–Pantocrator şi turn-clopotniţă peste pronaos, cu portic deschis pe latura vestică. Tâmpla sculptată în lemn de tei, de o deosebită valoare, este o capodoperă a şcolii de sculptură brâncoveneşti.

La exterior, biserica este îmbrăcată în haină neoclasică, inspirată după ordinul doric: cu pilaştri, friză cu triglife şi discuri, cornişă cu denticuli. Acoperişul este în două ape, terminat pe faţada vestică cu fronton cu un occulus.

Arh. L.S.

Extras din Lucia Stoica si Neculai Ionescu-Ghinea_”Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” – Vol.1, 2005, Ed. Universalia



» Biserica "Sf. Nicolae" - Albă - Calea Victoriei 110 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 05-Feb-2010

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" are dimensiuni impunatoare si se inalta in mijlocul vastei incinte a manastirii ctitorita de boierul Apostolache si sotia sa Voichita intre anii 1645-1652. Afectat de cutremurul din 1838, aspectul originar al bisericii a fost puternic modificat de restaurarea din 1852. De plan triconc, cu abside pentagonale la exterior si in arc de cerc la interior, ea are spre vest un pridvor cu arcade semicirculare, sprijinite pe stalpi de caramida si trei turle - una pe naos si doua pe pronaos- destul de apropiate intre ele, cu acoperis de tabla in forma de bulb de ceapa foarte bombat la baza. Fatadele erau la origine impartite in doua registre de catre un brau lat, ce se ridica la nivelul pridvorului deasupra arcadelor laterale. In secolul al XIX-lea s-au creat suprafetele unitare ale fatadelor, marcate numai cu profiluri lineare din mortar. In interior, spatiul aproape patrat al pronaosului, este impartit spre est si vest de doua arce late pe care se sprijina un arc transversal. Arcele se termina in consola, dupa un sistem caracteristic epocii lui Matei Basarab. Golul usii catre pridvor a fost modificat. Acesta era acoperit cu o calota sprijinita lateral de arce late. Intre pronaos si naos este o tripla arcada de zidarie, cu arhivolte descarcate pe stalpi de caramida de sectiune patrata. Deasupra naosului se ridica o turla pe pandativi, sprijinita catre vest de un arc lat. Un iconostas de zid desparte naosul de altarul acoperit cu o semicalota alungita.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)



» Biserica "Naşterea Maicii Domnului" - 283, sat APOSTOLACHE; comuna APOSTOLACHE, Prahova
DavidC / 05-Feb-2010

Noua infatisare a bisericii se datoreaza reconstructiei integrale din anul 1999.



» Biserica de lemn "Sf. Voievozi" - 53 , În partea de V a satului, în cimitir, sat ARMĂŞENI; comuna BUNEŞTI-AVEREŞTI, Vaslui
   21 22 23 24 2526 27 28 29 30 31