Rezultate: 1989       Pagini: 199

   86 87 88 89 9091 92 93 94 95 96   
emilia / 20-Jul-2009

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost ridicata prin 1638-1640 de marele vornic Dragomir din Plaviceni si reparata mai tarziu (1765-1780 si 1863) de boierii Cretulesti.
Era alcatuita initial doar din naos si altar, inscrise intr-un dreptunghi de dimensiuni reduse (13m x 7,5 m).
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a primit adaosul unui pronaos, iar dupa aproape un secol a fost amplificata prin construirea unui pridvor inchis.
Naosul boltit cu un semicilindru dispus longitudinal, intarit cu doua arce dublouri in consola, este incheiat la rasarit cu absida poligonala a altarului, acoperit cu o bolta din trei segmente sferice.
In exterior, dupa refacerile din secolul al XIX-lea, executate de arhitectul vienez  I. Lipizer, monumentul are o decoratie neogotica.
La intrarea in naos a fost montat un portal gotic cu baghete incrucisate ce pornesc de pe baze spiralate, avand in partea superioara o cornisa cu motive florale.
Pictura interioara a fost executata in anul 1863, intr-o maniera academista, de catre pictorul Gh. Tatarescu. Clopotul din 1755 a fost realizat de Dima Stegar.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului"," Sf. Antonie cel Mare"- Creţulescu - Str. Cretzulescu 2, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
emilia / 20-Jul-2009

Biserica "Sf. Dumitru" a fost ridicata in 1639 de marele slujer Dumitru Buzinca, in partea de nord a orasului Targoviste.
In 1697 este reparata si zugravita la porunca lui Constantin Brancoveanu.
Alte lucrari au fost facute in anul 1808, dupa cutremurul din 1802, in 1840, cand se construieste o noua tampla de zid si in anul 1865, cand se repicteaza intreaga biserica in interior.
O ultima reparatie a fost cea din 1902, cand s-a adaugat un soclu nou si constructia de mici proportii de la intrare, s-au marit ferestele si s-a desfiintat zidul dintre naos si pronaos.
Biserica de forma unui dreptunghi, masoara circa 20 m x 8 m si este incheiat spre rasarit de o absida poligonala.
Pronaosul, de plan cruciform, este intarit in colturi de patru picioare masive din zidarie, pe care se sprijina patru arce puternice. In grosimea zidului de vest al pronaosului se afla scara ce duce la un turn-clopotnita. Naosul este boltit semicilindric si intarit cu doua arce dublouri.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)



» Biserica "Sf. Dumitru" -Buzinca - Str. Bărăţiei 34, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
emilia / 20-Jul-2009

Biserica "Alba" a fost ridicata anterior anului 1632, cand este mentionata documentar, pe fosta Ulita Mare, in partea de sud a orasului Targoviste.
Dintre numeroasele reparatii suferite in secolele urmatoare, mai recente sunt cele din timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti, probabil pe la 1777, cand Radu judetul si Vasile logofatul au refacut monumentul din temelie, dupa cum afirma pisania din 1871, cand a fost reparata de Anghel duhovnicul si Hagi Constantin, care i-au adaugat o mica constructie adosata fatadei de vest si turlele actuale.
Planul de dimensiuni restranse, masoara circa 20 m x 7 m, fiind incadrat spre est de absida altarului, semicirculara in interior si poligonala in exterior, iar spre vest de in pridvor initial deschis, marginit lateral de arcade zidite la 1871, boltit cu un semicilindru dispus transversal.
Pronaosul, acoperit cu o calota sprijinita pe doua arce semicilindrice adorsate zidurilor laterale, avea initial, la partea superioara, o turla din zidarie.
Naosul, boltit semicilindric, comunica cu pronaosul printr-o deschidere larga, care a rezultat din  desfiintarea unui zid plin, strapuns odinioara numai de golul arcadei de legatura.
In exterior monumentul are fatadele impartite in doua registre de un brau simplu, suprainaltat in dreptul pridvorului. Registrul inferior este neted, lipsit de decoratie, pe cand cel superior este decorat cu o succesiune de medalioane deasupra carora sunt dispuse panouri pictate, un rezultat al prefacerilor tarzii.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)

 



» Biserica "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului","Sf. Trei Ierarhi" - Albă sau a Judeţului - Calea Domnească 287, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
emilia / 20-Jul-2009

Biserica "Sf. Nicolae"-Geartoglu, situata in imediata apropiere a fostei manastiri Stelea, a fost datata ca existand in vremea domniei lui Matei Basarab.
Intr-un document din 1712 este mentionata ca o biserica "foarte veachie de demult", deci nu se mai stia de cine a fost facuta.
Vazand acea biserica "invechita si tricata", Pascalie vornicul "s-au apucat de o au dres, o au zugravit si o au infrumusetat precum se veade, facand langa biserica si pivnita de piatra cu case pe pivnita".
Casele au fost cumparate la inceputul secolului al XIX-lea de caminarul Gheorghe Geanolu (Geartoglu), care "a reparat zidurile bisericii, deschizand lacasul".
Represaliile turcesti din 1821 au afectat si acest edificiu, care a ramas in stare de ruina pana in 1828, cand a intrat in grija clucerului Nichita Formac, ruda a lui Geanolu si care ii face o reparatie radicala, consemnata in pisania din 1860, aflata deasupra usii de intrare in pronaos. Sunt mentionati si mesterii care au facut pictura, Hagi Avram si Luca din Targoviste.
Planul de forma unui dreptunghi alungit, masoara 16,5 x 6 m si este compus dintr-un naos si un pronaos despartite printr-un arc dublou si incheiat la est de absida poligonala a altarului.
Monumentul este dominat de un inalt turn-clopotnita pe pronaos, cu un turnulet alaturat in dreapta pentru scara de acces la camera clopotelor, trei ferestre bifore si o bolta inalta semicilindrica, dispusa transversal, ce sustine nivelul superior.
Fatadele prezinta contraforturi si sunt decorate cu firide terminate in arc frant, unele dintre ele strapunse ulterior de goluri de ferestre si astupate pe margini cu zidarie.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)



» Biserica "Sf. Nicolae"- Geartoglu - Str. Stelea 17, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
L.S. / 20-Jul-2009

Biserica Sf. ILIE- “BULGARĂ”- “KALINDERU”, din “HANUL COLŢII”


Hram: Sfântul Prooroc Ilie – (patronul călătorilor pe uscat)


Lăcaşul se află pe Strada Doamnei, în fundul unei curţi ce adăposteşte şi Cancelaria Bisericii Ortodoxe Bulgare şi casele Lahovary, spre stradă.

Pe la 1725-1730, a fost construită o biserică din lemn, de către clucerul Radu Colţea pe un teren ce va intra după 1745 în componenţa Hanului Colţea, situat vizavi de Spitalul Colţea de astăzi. Lăcaşul a dăinuit până la 1841, când a fost dărâmată şi reconstruită de către Lazăr Kalenderoglu – tatăl doctorului Nicolae Kalinderu şi arendaş al Hanului Colţea în acea vreme. 

În 1954, lăcaşul a fost renovat cu cheltuiala Arhiepiscopiei Bucureştiului şi dat de atunci în folosinţă comunităţii bulgare din Bucureşti, fiind resfinţită de Patriarhul Justinian al României împreună cu Patriarhul Kiril al Bulgariei.


Biserica are un plan bazilical cu trei nave (22,5 x 13 m), nava principală fiind prelungită cu absida semicirculară a altarului. Acoperirea navei principale este făcută cu o boltă longitudinală aplatizată. Navele laterale, au bolţi cu muchii ieşite, rezemate pe cele două şiruri a câte trei coloane.

Faţada de vest are un fronton trapezoidal ce se contopeşte cu baza turlei. Un mic turn-clopotniţă se ridică peste pronaos. Intrarea se face printr-un vestibul închis, pe o travee, având fronton deasupra unei arcade trilobate, sprijinită pe coloane şi pilaştri de colţ. Pe faţadele laterale apar contraforturi  în două trepte, ce preiau împingerile laterale ale arcelor dublouri. 

Maestrul Stoica Nicolae a pictat din nou interiorul şi icoanele Sf. Petru şi Pavel din nişele faţadei de apus.

L.S.

Extras din : Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea _Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti- Vol.1, 2005, Ed. Universalia.



» Biserica Bulgară - Str. Doamnei 20 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
L.S. / 20-Jul-2009

Biserica  Adormirea Precistei- „SCAUNE”, a „MĂCELARILOR”, a „SĂPUNARILOR” * 

Hramuri: Adormirea Precistei şi Naşterea Maicii Domnului

Este situată în centrul Capitalei, în spatele Spitalului Colţea, în fosta mahala Scaune (butuci din lemn pe care măcelarii taie carnea). Se remarcă prin faptul că este „îngropată” faţă de nivelul actual al terenului.

Actuala biserică a fost zidită la 1705, pe locul uneia mai vechi din lemn de la 1611, cu banii lăsaţi de neguţătorul Tănasie de la Târnova, de către nepotul său Stavro. În anul 1843 a fost reparată de paharnicul Ioan Costacopul, când au fost închise cu zidărie arcadele pridvorului, a fost tencuită la exterior şi zugrăvită. Reparaţii s-au efectuat în 1878 apoi în 1915. Între 1908-1939 a fost lăsată în părăsire şi închisă.

După 1939, cu străduinţa preotului Gh. Prejneanu şi sprijinul Comisiei Monumentelor Istorice, prin arhitectul Ştefan Balş, au fost făcute importante reparaţii: s-au deschis arcadele pridvorului, s-a refăcut acoperişul din olane, apoi în 1944 s-a degajat biserica împrejur, nivelul terenului fiind mai ridicat cu cca 1 m. Vechea tâmplă a bisericii este de la începutul sec. XVIII. Pictura interioară este originală, în frescă, fiind de o valoare deosebită, autorul nefiind cunoscut; a fost spălată şi restaurată în 1944 de pictorul Gh. Popescu.  Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, se află acum în Sf.Altar.

Biserica are un plan treflat (27,10 x 8,32 – 12 m), cu ziduri groase, cu un singur turn-clopotniţă pe pronaos (refăcut în 1954). Pridvorul este sprijinit pe 10 coloane groase din cărămidă, care susţin 5 arcade foarte înguste pe faţada de apus, închise acum cu ferestre metalice. Se păstrează portalul din piatră sculptată cu motive florale. Decoraţia exterioară este simplă: un brâu dintr-un tor între două şiruri de cărămidă aşezată  zimţat, ferestre cu ancadramente simple din piatră. Are un acoperiş în patru pante cu streaşină largă, învelit cu olane.

Casa parohială aşezată la nord-est de biserică, a fost construită în anul 1947.

 

L.S. 

Extras din : Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea _Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti- Vol.1, 2005, Ed. Universalia

 

* Ionnescu Gion- Istoria Bucureştilor, 1899- Bisericele bucureştene 61 :-  Se pomeneşte de dânsa de la 1675, iuniu 5, în care se spune că în apropiere de biserică curgea râuleţul Bucureştioara, care trecea apoi la vale, de la Scaunele-Vechi de Carne laPescăria -Veche. Brâncoveanu o mai numeşte la 1701, iuliu 4 şi Biserica Creţuleştilor.

Un act din 1681 a lui Şerban-Vodă Cantacuzino spune că biserica e făcută pe locurile lui Cernica marele vornic de la începutul secolului XVII, şi unul din marii proprietari de locuri şi de vii în Bucureştii timpurilor acelora.

Se zice că e fundată la 1611 de Atanasie de la Târnova. E una din vechile biserici ale Bucureştilor, şi are hramul Adormirei.

 



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Scaune - Str. Scaune 2 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 20-Jul-2009

Biserica "Sf. Nicolae"-Andronesti a fost zidita, dupa cum atesta o inscriptie in limba slavona aflata in pronaos, in anul 1527 de marele vornic Manea Persanu, in timpul domniei lui Radu de la Afumati.
Dupa atacul lui Sinan Pasa din 1595, biserica este reparata de popa Goncea.
Avariata de cutremurul din 1636, a fost refacuta "din temelie pana la sfarsit", precum arata pisania aflata la intrarea in pronaos, de Matei Basarab si sotia sa Elina, la 1653.
De la inceputul secolului al XIX-lea, biserica a fost in grija familiei Andronescu, care i-a facut si unele repatatii.
Planul alcatuit initial dintr-un pronaos de forma patrata, acoperit de la mijlocul secolului al XVII-lea cu o calota sprijinita pe arce in consola, la care se adauga un naos dreptunghiular cu o boltire asemanatoare si absida altarului, circulara in interior, a primit in 1653 pe latura de vest adaosul unui pridvor marginit de opt stalpi din zidarie, de sectiune octogonala, si boltit cu un semicilindru dispus transversal, intarit cu doua arce dublouri. Deasupra pridvorului s-a construit un turn-clopotnita care a fost defiintat in 1912, cand s-a adaugat turla de pe naos.
Cea mai veche decoratie picturala a fost executata in 1813 de Nicolae si Banica, de la care s-a pastrat si icoana "Sf. Haralambie" (noul hram adaugat bisericii), datata 1821, martie, 30. O alta icoana din 1807 poarta semnatura lui Iustin zugravul.
Pictura veche a fost integral inlocuita in 1912.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)

 



» Biserica "Sf. Nicolae"-Androneşti - Str. Alexandrescu Grigore, poet 30, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
emilia / 20-Jul-2009

Biserica "Sf. Gheorghe", situata in partea de nord a orasului Targoviste, a fost construita in 1512-1521.
Inscriptia de deasupra usii de intrare in pronaos, aminteste ca la 1730, cand o repara jupan stegar Dima, biserica era "veche si necautata de multa vreme, neaflandu-se ctitori". In acel moment nu se cunosteu deci ctitorii edificiului, fapt confirmat si de pictura interioara, datand deasemenea din 1730, in care, catre coltul de sud-vest al pronaosului, este infatisat simbolic ctitorul uitat si necunoscut la acea data, dupa cum sta scris in inscriptia alaturata portretului. Ultimele studii atesta insa ca biserica este ctitora lui Neagoe Basarab.
Din vechiul monument cu nava unica, nu se mai pastreaza decat zidurile altarului si pronaosul acoperit cu o bolta semicilindrica longitudinala, deasupra caruia se afla baza fostei turle-clopotnita.
Micul pridvor dateaza din 1730, in timp ce absidele laterale si cele doua turle din lemn imbracate in tabla, au fost adaugate in 1862.
Absida altarului este decrosata si are forma hexagonala in exterior.
In 1857 Barbu Zugravul din Targoviste a pictat tinda, in 1862 pridvorul a fost zugravit de Hagi Avram, Parvu si Ilie, iar exteriorul a fost zugravit in 1813 de mesterii Nicolae si Banica.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)



» Biserica "Sf. Gheorghe" - Str. Suseni 2, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
emilia / 20-Jul-2009

Casa Muraret a fost initial o constructie rustica cu cerdac si prispa.
Intrarea la beciuri se realiza alaturi de cerdacul ce adapostea scara de acces la parter.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)



» Casa Murăreţ - Str. Alexandrescu Grigore, poet 7, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
emilia / 20-Jul-2009

Casa Angela Georgescu, construita in secolul al XVIII-lea, are fatada principala orientata catre sud, simpla, fara galerii. Foisorul din dreapta, prezinta in interior o scara de acces la parter.
Cladirea este formata din doua niveluri, cel inferior cuprinzand un beci cu intrarea la nivelul terenului, alaturi de patru incaperi anexe, iar etajul este compus din sase incaperi dispuse cate trei de o parte si de alta a unei sale mediane, care pe latura opusa foisorului, are o incapere cu destinatie gospodareasca.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)

 



» Casa Angela Georgescu - Str. Alexandrescu Grigore, poet 24, municipiul TÂRGOVIŞTE, Dambovita
   86 87 88 89 9091 92 93 94 95 96