Rezultate: 1989       Pagini: 199

   82 83 84 85 8687 88 89 90 91 92   
emilia / 30-Jul-2009

Biserica de lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" a fost construita in 1353, in localitatea Volovat de catre Dragos Voda si adusa la Putna, catre 1500 de Stefan cel Mare.
Este probabil cea mai veche biserica facuta din lemn si lut, una dintre putinele ramase in Moldova.
Legenda spune ca a fost adusa pe cai si reconstruita intr-o singura noapte, astfel incat voievodul Stefan cel Mare a putut in dimineata urmatoare sa se roage la icoane.
Biserica este de forma dreptunghiulara, fara turla si fara pridvor, cu intrarea in partea de vest si un perete despartitor intre pronaos si naos.  
In interior, alaturi de creatii mai noi, sunt icoane, obiecte de cult si urme din pictura originara, de o deosebita valoare.   



» Biserica de lemn "Intrarea în Biserică" - sat PUTNA; comuna PUTNA, Suceava
emilia / 30-Jul-2009

Biserica "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul" a fost ridicata de Luca Arbore, boier si inalt dregator al lui Stefan cal Mare, in 1503, ca paraclis la Curtea sa situata pe valea raului Solca.
Planul este dreptunghiular, fals-trilobat (absidele sunt doua nise arcuite in grosimea zidirilor laterale), fara turla.
Silueta deosebit de eleganta a constructiei este accentuata de prelungirea peretilor spre vest cu cca. 2,5 m si unirea lor in partea superioara prin arcada, obtinandu-se astfel un spatiu semi deschis, o nisa exterioara, ce apare prima data in arhitectura moldoveneasca.
Pictura interioara a fost afectata serios in sec. XVII-XVIII cand edificiul a ramas fara acoperis. Tablourile votive din pronaos si naos, infatiseaza totusi deslusit pe ctitor si familia sa in doua ipostaze.
Pictura exterioara este opera lui Dragos Coman din Iasi, chemat in 1541 de Ana, fiica lui Arbore, sa zugraveasca biserica. Artistul reuseste o sinteza indrazneata intre elementele orientale, occidentale si traditionale.
Chivotul de pe mormantul ctitorului aflat in pronaos, este apreciat ca cel mai valoros insemn funerar de stil gotic din Bucovina.  



» Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" - sat ARBORE; comuna ARBORE, Suceava
emilia / 29-Jul-2009

Trapeza manastirii Slatina este situata intre biserica si corpul sudic de cladiri noi din incinta. A fost initial, in 1561, mult mai spatioasa, insa transformarile petrecute in arhitectura manastirii au redus la jumatate dimensiunile acestei cladiri. Cercetarile arheologice facute pe latura de est a casei, au dat la iveala incaperile si beciurile ce se gaseau in aceasta parte si au fost daramate dupa 1821.
Fatada principala masura initial 40 m. Intrarea era pe latura nordica, incadrata de un portal de piatra sculptat, care se pastraza si astazi.
Prin aceasta usa se intra intr-o camera mica centrala, de unde se desfaceau la dreapta si la stanga doua sali spatioase. Incaperea de pe latura vestica avea si o intrare directa de afara, al carei prag era la acelasi nivel cu pavajul curtii.
Pe latura sudica erau de asemenea alte doua intrari, care corespundeau unui grup de incaperi mai mici.
Golurile ferestrelor nu mai coincid decat in parte cu cele originare, dupa ce s-a distrus partea de rasarit a constructiei. Acoperisul si tavanele au fost deasemenea transformate. In cercetarile facute, s-au gasit urme de bolti din blani de lemn, sprijinite pe grinzi aparente si cadre de ferestre cu lentouri deasupra. Intr-una din camerele daramate, s-au gasit fragmente din fantana construita de ctitor pe latura de sud a trapezei. Intreaga instalatie a acestei fantani, cu sistemul de olane prin care apa venea in manastire de la un izvor din apropiere, a fost descoperita la locul initial la inceputul secolului al XIX-lea. Partea exterioara a fantanii a fost demontata si depozitata intr-una din incaperile ruinate ale trapezei. Intre numeroasele fragmente ce pot folosi la reconstituirea fantanii, se incadra si un bazorelief roman, reprezentand un cap de gorgona ca la fantanile italiene. Prezenta acestei fantani luxoase, proportiile cladirii, ca si grija cu care este pavata toata portiunea din jurul casei, duc la ipoteza ca aici se afla resedinta domneasca.
(dupa "Manastirea Slatina" de Corina Nicolescu, Editura Meridiane - Bucuresti, 1966)      

 



» Trapeză - sat SLATINA; comuna SLATINA, Suceava
emilia / 28-Jul-2009

Biserica evanghelica din Apold este zidita pe o colina rotunda si e inconjurata, pornind din partea de jos a dealului, de doua ziduri de incinta foarte puternice si astfel concepute incat sa se ajute intre ele.
Zidurile sunt mai recente decat biserica. Construita la sfarsitul secolului al XV-lea, biserica cu o singura nava a avut la inceput un tavan drept, care a fost boltit mai tarziu ( sec.XVII) cu arcuri incrucisate, usor frante. Cu aceasta ocazie s-au inaltat zidurile navei si cei patru stalpi interiori, pe doua randuri. In partea de rasarit a constructiei, a fost inaltat si corul, prevazut intre contraforti cu enorme deschizaturi orizintale pentru aparare.
In interiorul bisericii, corul are un frumos tabernacul de o forma neobisnuita si mobilier decorat cu motive rustice sasesti. In partea de apus, o tribuna, decorata si ea cu motive populare, a luat locul obisnuit al orgii, ce se afla in spatele altarului, ingrijit lucrat intr-un autentic stil Ludovic al XVI-lea.
Cele doua incinte care inconjoara biserica au o forma aproximativ rotunda, supunandu-se inegalitatilor terenului.
Incinta a doua, adica cea din vale, este intarita la exterior cu numerosi contraforti, iar la colturi cu turnuri si bastioane: turnul vestic de deasupra intrarii, turnul "Scolii Vechi" si vecin cu acesta, turnul "Ovazului", care face parte din prima incinta.
Tot in incinta a doua se gaseste o constructie patrata cu mai multe etaje, in care se pastra recolta. In fata ei, mai sus pe deal este o alta cladire, ceva mai mica, tot pentru pastrat recolta, aceasta insa in zidul primei incinte.
Turnul de la vest cu enormele lui picioare de-a deapta si de-a stanga intrarii, ramane totusi elementul esential al apararii, prin volumul, inaltimea si taria zidurilor.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)

 



» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - 259 A, sat APOLD; comuna APOLD, Mures
Stefan / 28-Jul-2009
Casa Dr Rautoiu

» Casă - Str. Ionescu Tache 29 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 27-Jul-2009

Biserica evanghelica din Dealu Frumos a fost ridicata in secolul al XIII-lea ca o bazilica romanica, cu trei nave, stalpi si arcade din piatra bruta, fara turn-clopotnita, spatiul corului patrat si absida semicirculara. Dupa invaziile tatarilor si turcilor , a fost rezidita de doua ori, din structura romanica pastrandu-se doar doua arce impreuna cu stalpii de sprijin in partea de sud si careva mici ferestre.
In jurul anului 1520 a fost zidit turnul vestic, care a inglobat in zidul lui vechea intrare romanica si o buna parte din nava centrala, dupa demolarea absidei altarului. Peretii navelor laterale au fost alaturati turnului, iar comunicarea lor cu restul bisericii a fost intrerupta prin ziduri transversale. S-au format astfel, de o parte si de alta a turnului, doua mici incaperi, cea din nord astazi desfiintata prin daramarea zidului exterior, cea din sud comunicand cu nava centrala printr-o mica usa, devenind o camera depozit. O scara ingusta si intunecoasa duce din nava centrala in turn, pana sus la drumul de straja din paianta. Turnul are acoperis piramidal, pereti de pana la 2 m grosime si o inaltime de aproape 23 m.
Biserica mai are un turn, deasupra corului, cu un etaj mai mic, probabil chiar din epoca romanica, dar care a primit la refacerea zidurilor o imbracaminte puternica. Pe latura de nord a corului a fost construita o sacristie.
In interior, cele trei nave au bolti cilindrice incrucisate, impodobite cu o retea de nervuri gotice facute din argila. Boltile celor laterale sunt ceva mai joase decat ale navei principale. In nava sudica, catre est, se afla o usa gotica.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)



» Biserica evanghelică fortificată - 13, sat DEALU FRUMOS; comuna MERGHINDEAL, Sibiu
emilia / 27-Jul-2009

Biserica evanghelica din Dealu Frumos este o bazilica zidita in epoca romanica, dupa invazia tatarilor, pustiita apoi de turci in secolul al XV-lea si rezidita de doua ori.
In jurul anului 1520 a fost zidit turnul vestic, care a inglobat in zidul lui vechea intrare romanica si o buna parte din nava centrala. Peretii navelor laterale au fost alaturati turnului, iar comunicarea lor cu restul bisericii a fost intrerupta prin ziduri transversale. S-au format astfel, de o parte si de alta a turnului, doua mici incaperi, cea din nord astazi desfiintata prin daramarea zidului exterior, cea din sud comunicand cu nava centrala printr-o mica usa, devenind o camera depozit. O scara ingusta si intunecoasa duce din nava centrala in turn, pana sus la drumul de straja din paianta.
Biserica mai are un turn, deasupra corului, ceva mai mic, probabil chiar din epoca romanica, dar care a primit la refacerea zinurilor o imbracaminte puternica.
In interior, cele trei nave sunt boltite cu nervuri gotice complicate, formand o retea. Tavanul celor laterale este ceva mai jos decat al navei principale. In nava sudica, catre est, se afla o usa gotica.
Zidurile incintei, de forma unui patrulater, sunt prevazute la fiecare colt, cu inalte si solide bastioane prismatice, avand acoperisul cu o singura panta, spre curte. Aceste bastioane au amenajate sus in zid guri rotunde de aparare, sub o mica casuta de zid iesita inafara si acoperita cu olane, sprijinita in partea de jos pe doua console din caramida, asezate ca treptele unei scari.
In exterior, in peretele de sud al incintei, este un arc romanic, din piatra, de la un vechi portal. In partea de nord s-au adaugat o serie de anexe care au micsorat simtitor suprafata curtii.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)



» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - 13, sat DEALU FRUMOS; comuna MERGHINDEAL, Sibiu
emilia / 27-Jul-2009

Biserica evanghelica din Cincu, dedicata Fecioarei, a fost zidita in prima ei forma intre secolele XII si XIII, de plan bazilical, cu trei nave inegale, dar care sunt astazi la aceeasi inaltime, tavanul celor laterale fiind inaltat in 1520, cand au fost facute refaceri substantiale, dupa distrugerea ei de catre turci.
Navele laterale imbratiseaza turnul gigantic, care este cladit chiar in interiorul navei principale, la capatul ei de vest, scurtand-o astfel cu aproape 10 m.Turnul are cinci etaje, in cel de al patrulea fiind clopotele.
Inainte de a fi atacata de turci, biserica mai avea doua turnuri patrate, inaintea arcului triumfal, la capatul navelor laterale. Ele au disparut la exterior, dar au ramas in interior pana la inaltimea acoperisului actual, mult inaltat in 1693. Corul are guri orizontale de aparare, de mari dimensiuni, cate una deasupra fiecarei ferestre.
Intrarea in biserica se face printr-un portal gotic incorporat in partea de vest a turnului, dar nu direct, caci accesul din turn in nava principala a fost blocat de orga, ci printr-una din navele laterale.
Deasupra navei principale si a corului se afla o retea de nervuri. Nava nordica are o bolta de arcuri incrucisate, despartite intre ele prin arcuri de intarire (doubleau), iar deasupra navei sudice este un tavan baroc.
Intre nava principala si navele secundare, sus la etaj se afla frumoase balcoane de fier, lucrate cu ciocanul in secolele XVII sau XVIII.
Altarul a fost denumit Thomas-Altar, deoarece reprezinta necredinta apostolului Toma. In panoul principal, Isus, pe umeri cu o manta din stofa de aur captusita cu purpura, prezinta lui Toma flancul, in care se vede, intre coaste, urma sulitei. Ceilalti apostoli sunt grupati in jurul lor. Pe un postament de piatra, in dreapta tabloului, sunt scrise cuvintele pronuntate cu aceasta ocazie, iar dedesupt incalitura maestrului sibian "Vincentius faciebat, 1521". Sfantul Cristofor, din luneta, opera cu aceleasi inalte insusiri, este probabil de aceeasi mana. Predela cu adoratia pastorilor, imbracati ca ciobanii romani, este facuta insa de o mana mai putin sigura.
Altarul este inchis intr-o frumoasa rama in stilul Renasterii, pusa intr-o alta rama baroca, in care sunt fixate printre frunze si flori, cinci medalioane.
Biserica avea doua incinte, din care nu mai exista astazi decat unele ramasite.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)

 



» Biserica evanghelică - 528, sat CINCU; comuna CINCU, Brasov
emilia / 27-Jul-2009

Ansamblul bisericii evanghelice din Cincsor, construit in secolul al XIII-lea, are un sistem de aparare format pe de o parte din peretele de vest al bisericii, adica din turnul occidental si zidul primei incinte, legate intre ele de alte ziduri cu drumuri de straja, formand astfel un inel in jurul unei curti, pe care o strange la mijloc, ca intre doua brate puternice, astfel incat, daca inamicul ar fi intrat, ar fi putut fi atacat cu usurinta de sus, de jur imprejur, din toate partile.
Toate aceste ziduri exterioare sunt construite din paianta, adica un schelet de lemn umplut cu caramida.
Biserica erte formata dintr-o singura nava cu un tavan plat si corul boltit.
Acoperisul este inaltat si fortificat, indeosebi deasupra corului, unde apar acele guri orizontale de aparare, construite aici din lemn.
Prima incinta consta din zidul care formeaza inelul de aparare din fata bisericii si dintr-o portiune poligonala, care continua mai departe acel zid si in jurul careia se gasesc camarile si hambarele pentru pastrat proviziile.
Un turn de proportii mari este la coltul sud-estic al incintei, altul mai mic la nord-est si un al treilea, tot de mari proportii, la nord.
Cel mai important dintre turnurile primei incinte este cel de vest, care impreuna cu turnul vestic al bisericii sunt elementele de baza in apararea curtii rotunde.
Spre sud si est se afla o a doua incinta , unita cu prima prin corpul celor doua turnuri, din coltul de sud-est si cel de nord-est.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)

 



» Ansamblul bisericii evanghelice fortificate - 103, sat CINCŞOR; comuna VOILA, Brasov
emilia / 26-Jul-2009

Casa Teleki a inceput sa fie construita in anul 1797 si a fost terminata in anul 1803, potrivit inscriptiei de pe fronton, compusa in versuri chiar de proprietarul ei, contele Dominic Teleki.
Este situata in centrul vechi, in fosta piata Calvin, dominata de impunatoarea biserica in stil gotic si de cetatea construita in jurul ei.
Pe latura nordica a pietei era un complex de cladiri numit hanul "Pipa Mica", care a fost demolat si pe locul lui s-a construit locuinta lui Dominic Teleki, prefectul comitatului Turda-Mures.
Imobilul impunator, cu pivnita, parter si etaj, are la mijloc un gang de intrare. Corpul de cladire dinspre sud-est, spre cetate, se pare ca a fost adaugat dupa 1880.
In anul 1935 casa a fost cumparata de parohia reformata. Aripa sudica a fost demolata in anul 1938, iar coloanele coridorului au fost duse la Gornesti, in curtea castelului.
(dupa "Monumente Istorice - Studii si lucrari de restaurare" Editura Tehnica, Bucuresti 1969)

 



» Casa Teleky Domokos, azi casa parohială reformată - Piaţa Bernady György 3, municipiul TÂRGU MUREŞ, Mures
   82 83 84 85 8687 88 89 90 91 92