Rezultate: 1989       Pagini: 199

   76 77 78 79 8081 82 83 84 85 86   
emilia / 08-Aug-2009

Monumentul Aerului are la baza ingropata cenusa eroului aviator Mihai Zorileanu (1883-1919).
Pe un stilobat de ciment se inalta patru stalpi din piatra, pe care sunt patru vulturi. Fiecare tine drapelul patriei in gheare, iar pe aripile lor se sprijina globul pamantesc, avand pe banda mai lata a ecuatorului, semnele zodiacale.
Monumentul a fost realizat de sculptorul F.L.Gove in anul 1937.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)

 



» Monumentul Aerului (Mircea Zorileanu) - Piaţa Quito f.n. sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 08-Aug-2009

Statuia lui Mihai Eminescu este o sclptura monumentala realizata din bronz de sculptorul Gheorghe Anghel in 1964, in atelierul sau de la manastirea Pasarea, unde se va stinge din viata la 9 aprilie 1966.
Elev al lui Dimitrie Paciurea, artistul si-a definitivat formatia plastica la Paris, intre anii 1924-1937, sub indrumarea sculptorului Antoine Injalbert si a lui Constantin Brancusi.
Operele lui Gheorghe Anghel sunt un amestec de austeritate si spontaneitate, bine proportionate, avand o atitudine solemna, cu o tinuta simpla, naturala.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)

 



» Statuia lui Mihai Eminescu - Str. Franklin Benjamin 1-3 sector 1 în Grădina Ateneului, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 08-Aug-2009

Monumentul a fost ridicat in anul 1930.   



» Monumentul eroilor C.F.R.-işti - Piaţa Gării de Nord f.n. sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Razvan / 07-Aug-2009

Mai mult o livada de pruni decat un parc propriu-zis. Parcul, asa cum va fi fost el odinioara aintrat in posesia fostului primar al satului Suici si pe majoritatea intinderii sale s-a construit o brutarie si o crama. Restul, ce a ramas din el a devenit livada din imagini tot proprietatea Domnului Primar. Frumoasa si bine intretinuta, cand am vazut-o ultima oara ramurile prunilor se indoiau sub greutatea rodului, mana de gospodar harnic.  Printre pomii inroditi se zareau la Vest ruinele frumoasei cule de odinioara si la Est cimitirul bisericii Sf Nicolae si un cavou parasit  - al cui oare.  Asa frumoasa tara avem. Tare frumoasa.



» Parc - 400 , în jurul culei, sat ŞUICI; comuna ŞUICI, Arges
emilia / 07-Aug-2009

Monumentul eroilor din 1916-1918 a fost realizat de sculptorul V.Ionescu-Varo in 1923.
Piedestalul de forma paralelipipedica cu colturile tesite, asezat pe o baza de plan octogonal, este din beton armat, acoperit cu placi de piatra si se sprijina pe un postament cu doua trepte.
Fatada principala a piedestalului este ornamentata in partea superioara cu o coroana de lauri, iar baza este inconjurata de un brau cu motive decorative, intrerupt pe cele patru laturi de blocuri de piatra fasonata.
Pe laturile fatadei principale sunt amplasate urne de bronz.In spatele piedestalului este montata o placa din bronz, care reda o scena de lupta din primul razboi mondial.
Piedestalul este surmontat de un grup statuar din bronz, inalt de 2,20 m, compus din doua personaje: o femeie in costum national, simbolizand patria, care tine in stanga un drapel, iar cel de al doilea personaj este un ostas ranit.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)

 



» Monumentul eroilor din 1916-1918 - Str. Silvestru 34-36 sector 2, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 07-Aug-2009

Monumentul Eroilor Patriei, executat de un colectiv de artisti format din Marius Butunoiu, Zoe Baicoianu, T.N.Ionescu si I.Damaceanu, a fost dezvelit la 17 august 1957 in fata Academiei Militare din Bucuresti.
Pe un soclu de granit se afla un grup statuar format din trei ostasi din arme diferite: infanterie, marina, aviatie.
Infanteristul are in mana dreapta ridicata, o ramura de stejar, simbol al victoriei.
Monumentul este flancat de doua mari basoreliefuri (154 mp), care infatiseaza principalele momente din lupta ostasilor romani in cel de al doilea razboi mondial.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)



» Monumentul Eroilor Patriei - Bd. Eroilor f.n. sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 07-Aug-2009

Statuia lui I.C.Bratianu (1864-1927), a fost realizata in 1937 de sculptorul Ivan Mestrovic dintr-un singur bloc masiv de granit rosu.
A fost dezvelita la 27 noiembrie 1938, intr-o piateta creata special de arhitectul Horia Teodoru, in spatele caselor Bratianu, pe Bulevardul Dacia. Statuia il infatiseaza pe fostul prim ministru al Romaniei intr-o ipostaza meditativa, stand intr-un fotoliu si tinand in mana dreapta o carte.
In anul 1944, statuia a fost partial stricata de soldatii rusi, iar in 1948 a fost mutata la muzeul Golesti.
Dupa 1989 a fost reamplasata langa Muzeul Literaturii Romane.
Este singura statuie din Romania a sculptorului Ivan Mestrovic, care s-a mai pastrat.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)   



» Statuia lui I.C. Brătianu - Bd. Dacia f.n. sector 1 în parcul Aşezămintelor I.C.Brătianu, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 07-Aug-2009

Monumentul Aviatorilor a fost realizat de scuptorita Lydia Kotzebue, in colaborare cu sculptorul I.Fekete, fiind dezvelit in luna iunie 1935 pe fosta sosea Jianu, in prezent Aviatorilor.
In varful unui inalt obelisc de piatra, in forma de trunchi de piramida, este asezat un Icar din bronz, cu aripile desfasurate.
In partea de jos a obeliscului, de jur imprejur, sunt infatisati trei aviatori cazuti intre anii 1912-1938.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)   

 



» Monumentul Aviatorilor - Piaţa Aviatorilor f.n. sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 07-Aug-2009

Monumentul ridicat in cinstea eroilor sanitari din primul razboi mondial, a fost realizat de sculptorul italian Rafaello Romanelli si inginerul Statie Ciortan.
A fost inaugurat in anul 1932 in piata Sf. Elefterie si reprezinta un grup statuar din bronz asezat pe un suport de piatra sustinut de patru coloane, montate pe un soclu masiv. Grupul are in centru pe regina Maria, simbolizand Victoria si un medic militar primind cununa de lauri langa un ostas ranit. Regina Maria poarta un coif impodobit cu foi de lauri, iar mana dreapta si-o sprijina pe o sabie. Pe soclul statuii sunt basoreliefuri care ilustreaza monentele grele din razboi, cand regina Maria alina suferintele soldatilor.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)   



» Monumentul Eroilor Sanitari - Piaţa Babeş Victor f.n. sector 5, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
Razvan / 07-Aug-2009

Emilia si David au dreptate (Multumiri pentru postari) aceasta este de fapt Cula Tigveanu cumparata si restaurata de Teodor Bratianu si listarea ei aici sub numele de 'conac' este incorecta. Trebuie mutata la categoria 'Cule'. 

Fotografiile sant facute de mine de curand la a doua mea vizita la Cula din Tigveni si asa mutilata cum este ea acum de adaugiri in total dezacord cu arhitectura ei originala ('termopane', acoperis de tabla si neoane) este macar salvata atata vreme cat functioneaza ca azil pentru persoane cu probleme.  Macar asigura unor oameni necajiti un acoperis, un adapost.  Este insa scoasa total din circuitul turistic si vizitarea ei este total nepotrivita in contextul problemelor sociale si medicale pe care le adaposteste.

Ma refeream intr-o postare anterioara (Vezi Cula Druganescu) la conditiile in care aceste monumente ale culturii romanesti si Europene pot fi salvate pentru copiii si nepotii nostri.  Crunta realitate este ca asta este cam tot ce putem spera de la Stat ca institutie PROPRIETARA spre salvarea lor.  



» Ansamblul conacului Teodor Brătianu - În incinta Şcolii Ajutătoare, sat TIGVENI; comuna TIGVENI, Arges
   76 77 78 79 8081 82 83 84 85 86