Rezultate: 1989       Pagini: 199

   53 54 55 56 5758 59 60 61 62 63   
emilia / 25-Nov-2009

Biserica de lemn "Inaltarea Domnului" este situata in extremitatea estica a satului Port si s-a pastrat  in forma ei initiala, de la 1792, cu pronaos, naos si absida poligonala, decrosata, cu un turn cu coiful invelit in sindrila. Este inconjurata de un palimar cu stalpi ca la prispele caselor. Sistemul de boltire este cel traditional. Absida altarului si naosul se termina intr-o bolta semicilindrica, iar pronaosul este acoperit cu un tavan. Biserica pastreaza aproape in intregime pictura originara. La iconostas este de remarcat faptul ca a fost dublat. cu un panou pictat in secolul al XIX-lea, in stil baroc.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Ganea si Ioana cristache-Panait, Oradea - 1978) 



» Biserica de lemn "Înălţarea Domnului" - 25 A, sat PORŢ; comuna MARCA, Salaj
raduvoinescu / 25-Nov-2009

 

Extras din "PAROHIA SFANTUL NICOLAE CAMPINA - ISTORIA LOCULUI" de pr. Petru Moga

 

Actuala casa parohiala, inscrisa ca monument de arhitectura, avand Cod LMI 2004 PH-II-m-A-16399, dateaza din 1840 fiind construita pe fundatiile staretiei lui Damaschin din 1796 si cu aceeasi structura arhitecturala, adica cinci camere mari ridicate pe un beci cu bolti semicilindrice din tuf calcaros. La cutremurul din 1940 camera de deasupra intrarii beciului s-a daramat. Casa a fost adusa la forma initiala pe baza proiectului de restaurare a Dnei Arh. Livia Caltia, aprobat de Directia Monumentelor Istorice in anul 1991. Cu aceasta ocazie s-a adaugat casei un spatiu protector al intrarii la beci, avand deasupra un pridvor amplu cu stalpi de lemn. Este cea mai veche casa de locuit din municipiul Campina. In anul 2005, cu ocazia unor reparatii de tencuieli interioare au fost descoperite detalii din etapa initiala de constructie (presupunem ca in anul 1904 la reparatiile initiate de Eforia Spitalelor Civile s-a intervenit asupra fatadelor prin modificarea pozitiei si numarului ferestrelor), detalii care vor trebui avute in vedere la o viitoare restaurare generala a casei.

In 1842, in apropierea actualei case parohiale, s-a construit ca hambar, o cladire din lemn pe fundatie de piatra cu un mic beci. Pastrata probabil doar partial (daca informatia din traditia locala referitoare la incendierea ei in timpul primului razboi mondial este adevarata), si degradata in proportie de 70%, cladirea a fost consolidata si restaurata in 1992, tot cu asistenta Dnei Arh. Livia Caltia, fiind amenajata ca birou parohial si spatiu social pentru o gradinita de copii.



» Stăreţia schitului "Slobozia", azi casa parohială a bis. "Sf. Nicolae" - Aleea Nucilor 9, municipiul CÂMPINA, Prahova
emilia / 25-Nov-2009

Biserica de lemn "SF. Arhangheli Mihail si Gavril", construita in secolul al XVII-lea, este de foarte mici dimensiuni, fara prispa, cu turn inalt si flesa svelta . Planul dreptunghiular prezinta o absida poligonala cu cinci laturi, decrosata doar pe latura de nord. Consolele intru totul deosebite, sunt rezultat al depasirii si imbinarii capetelor celor sase barne ale peretilor, de lungimi diferite si sunt cioplite la intamplare. Luminatorul de pe latura de sud este sapat pe o singura barna, iar ancaframentul intrarii este decorat cu doua chenare in franghie.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 97, sat POARTA SĂLAJULUI; comuna ROMÂNAŞI, Salaj
mpvandor / 25-Nov-2009

Picturi de Stefan Luchian 



» Catedrala ortodoxă "Sf.Nicolae" - Str. Progresului 37, municipiul TULCEA, Tulcea
emilia / 25-Nov-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" dateaza din secolul al XVII-lea. Intrarea originara, de pe latura de sud, a fost candva desfiintata, ramanand ancadramentul sculptat cu franghie si alte motive decorative. Noua intrare a fost practicata in peretele de vest si s-a adaugat si un pridvor. Usa trecerii in naos pastreaza ancadramentul initial, iar iconostasul are doua intrari. Peste peretii marunti, incinsi cu un brau in franghie si ancorati la imbinari cu console profilate, coboara un acoperis de sita, ce le urmeaza forma, avand deasupra pronaosului o clopotnita scunda.

(dupa "Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei" de Ioan Godea si Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)



» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 35, sat NEGRENI; comuna ILEANDA, Salaj
mpvandor / 25-Nov-2009

 Datarea ei s-a aproximat pe baza unei monede din secolul al 14-lea gasite aici. Se presupune ca  ar fi mai veche, chiar si din secolul al 12-lea pe baza analogiei cu arhitectura bizantina sarba din acest secol.



» Biserica "Sf. Atanasie" - Intravilan Niculiţel, sat NICULIŢEL; comuna NICULIŢEL, Tulcea
mpvandor / 25-Nov-2009

 Biserica domneasca (veche) din vechiul centru medieval Targsoru Vechi



» Ruinele bisericii lui Mihnea Turcitul-Biserica Roşie - 1 În situl arheologic Târgşor, sat TÂRGŞORU VECHI; comuna TÂRGŞORU VECHI, Prahova
emilia / 24-Nov-2009

Pe acest loc s-a aflat casa marelui logofat Dinicu Golescu. Intre 1834-1837 a fost reparata pentru curtea domneasca a lui Al. D. Ghica. Dupa unirea Moldovei cu Tara Romaneasca din 1859, a fost resedinta lui Alexandru Ioan Cuza, apoi a fost reconstruita si transformata in palat regal in timpul lui Carol I. Aici a fost arestat regele Mihai la 30 decembrie 1947, cand s-a proclamat republica. Dupa 1948 s-a infiintat Muzeul de Arta, cu Galeria Nationala (1950) si Galeria Universala (1951), iar dupa 1989 s-a numit Muzeul National de Arta.



» Palatul Regal, azi Muzeul Naţional de Artă al României - Calea Victoriei 49-53 sector 1, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 24-Nov-2009

Hanul lui Manuc a fost construit in 1808 de bogatasul armean Emanuel Marzoian, zis Manuc. Cladirea este in stilul traditional, cu patru laturi, in jurul unei curti interioare, pivnite adanci, parter si etaj cu cerdac cu stalpi de lemn, iar pe exterior, pravalii. Dupa 1883 a devenit hotel Dacia, cu sala de teatru si opereta, iar in prezent este hotel-restaurant si la exterior sunt magazine.



» Hanul lui Manuc - Str. Franceză 62 sector 3 , Str. Halelor 9-13 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
emilia / 24-Nov-2009

Ansamblul palatului voievodal, astazi muzeul Curtea veche, este o constructie medievala din secolul al XIV-lea, extinsa de Vlad Tepes in 1456-1462, 1476 si recladita de Mircea Ciobanu in 1545-1554, 1558-1559. Din acest ansamblu face parte si biserica "Buna Vestire", cea mai veche cladire a orasului pastrata in forma ei initiala. Curtea reconstitulta dupa 1640 de Matei Basarab si completata mereu de domntorii romani, printre care si Constantin Brancoveanu si Stefan Cantacuzino, a fost parasita in timpul fanariotilor si s-a ruinat treptat in incendii si cutremure.



» Ansamblul medieval "Curtea Veche" - Str. Franceză 31 sector 3, municipiul BUCUREŞTI, Bucuresti
   53 54 55 56 5758 59 60 61 62 63