Rezultate: 1989       Pagini: 199

   119 120 121 122 123124 125 126 127 128 129   
emilia / 25-Jun-2009

Manastirea din Razboieni, a fost ctitorita de Stefan cel Mare in 1496, asa cum indica pisania de pe peretele sudic al bisericii:
" In zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorului domn, Io Stefan Voievod cu mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, in anul 6984 (1476) iar al domniei lui al douazacilea curgator, ridicatu-sa puternicul Mahmet imparatul turcesc cu toate puterile sale rasaritene; inca si Basarab Voievod, caruia i se zicea Laiota, a venit cu dansul cu toata tara lui basarabeasca, si au venit sa prade si sa ia tara Moldovei si au ajuns pana aici la locul ce se zice Paraul Alb. Si noi Stefan Voievod si cu fiul nostru Alexandru, iesit-am inaintea lor aici unde am facut mare razboi cu dansii in luna lui iulie 26 si cu voia lui Dumnezeu au fost biruiti crestinii de catre pagani si au cazut acolo multime mare dintre ostasii Moldovei. Drept aceea a binevoit Io Stefan Voievod cu a sa bunavointa si a zidit acest hram intru numele arhistrategului Mihail si intru ruga siesi si doamnei sale Maria si fiilor sai Alexandru si Bogdan si pentru sufletul tuturor binecredinciosilor crestini care s-au prapadit aici in anul 7004 (1469) iar al domniei sale al patruzecilea curgator luna lui noiembrie 8 ".



» Mănăstirea Războieni - sat RĂZBOIENI; comuna RĂZBOIENI, Neamt
emilia / 25-Jun-2009

Biserica "Nasterea Maicii Domnului" a fost ctitorita de Stefan cel Mare in 1497. Are planul cruciform, cu absidele laterale rotunjite si contraforturi inalte la abside, la pronaosul supralargit si in colturile pridvorului adaugat in 1596 de Alexandru Lapusneanu.
Peretii au la exterior, sub cornisa, doua randuri de ocnite si un rand de firide alungite.Turla de pe naos este poligonala, cu baza stelata.
Decoratia usii din pridvor a fost executata in 1596 de mesterul Cozma. Este alcatuita din placi de tisa cu sculpturi florale si cu o stema in stil renascentist.
Pictura bisericii a fost refacuta in 1859, dar sub tencuieli se mai pastreaza vechea zugraveala in fresca.



» Biserica "Naşterea Maicii Domnului" - sat TAZLĂU; comuna TAZLĂU, Neamt
emilia / 25-Jun-2009

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost ctitorita in 1493 de Stefan cel Mare.



» Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - localitatea BORZEŞTI; municipiul ONEŞTI, Bacau
emilia / 25-Jun-2009

Biserica "Sf. Nicolae" din orasul Radauti este cel mai vechi monument din zid pastrat in Bucovina.
A fost construita pe locul unui lacas din lemn, in jurul anului 1360, probabil de Bogdan I, primul voievod al Moldovei si a fost zugravita poate de Alexandru cel Bun (1400-1432).
Edificiul are plan basilical trinavat, cu patru perechi de stalpi (influenta romano-gotica), fara turle, unic in arhitectura moldoveneasca. Navele laterale interioare au deasupra tribune false, mai degraba tainite la care se ajunge pe o scara in spirala, din pronaos. Bolta semicilindrica a navei centrale este intarita cu arce dublouri, iar navele laterale sunt acoperite cu bolti semicilindrice usor frante, perpendiculare pe cea principala.
Zidurile sunt intarite la exterior cu contraforti si decorate cu o friza de firide in partea superioara.
Domnitorul Alexandru Lapusneanu hotaraste in 1559 marirea constructiei prin adaugarea pridvorului inchis, inlocuind cea de a doua pereche de stalpi de la intrare cu un perete despartitor intre naos si pronaos. Tot atunci au fost refacute ancadramentele din piatra ale ferestrelor si pictura originara.  
Turnul clopotnitei este datat 1781.
Biserica este necropola Musatinilor, primii voievozi ai Moldovei. Stefan cel Mare le-a impodobit mormintele cu lespezi executate de mesterul Jan (cca 1480) in tehnica reliefului plat si cu motive ornamentale bizantin-orientale combinate cu cele autohtone (frunzele fagului, frasinului, ulmului).

(dupa "Arhitectura religioasa bizantina in perioada paleologilor si influenta asupra Tarilor Romane" de Mihaela Palade - Editura Sophia, Bucuresti 2004)



» Biserica "Sf. Nicolae" - Str. Bogdan Vodă 4-6, oraş RĂDĂUŢI, Suceava
emilia / 25-Jun-2009

Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita in 1493 de logofatul Tautu, la curtea sa de pe malul Siretului.
Este o biserica impozanta, de plan dreptunghiular, boltit in semicilindru, fara abside, cu pronaos poligonal si turn-clopotnita adaugat la sud, in dreptul intrarii, cu arcade pe cele trei laturi.
Pridvorul este impodobit cu sculpturi, iar fatadele cu discuri de ceramica smaltuite. Soclul, ancadramentele, nervurile boltii pridvorului au numeroase elemente de stil gotic.
Pictura interioara de factura bizantin-paleologa cu ecouri renascentiste, are o mare valoare artistica si este opera din 1493 a unei echipe conduse de Gavriil Ieromonahul.
Pictura exterioara realizata probabil in a doua jumatte a sec. XVI, se pastreaza fragmentar (Judecata de Apoi).
In biserica se afla pietrele funerare ale ctitorilor. 
(dupa "Arhitectura religioasa bizantina in perioada paleologilor si influenta asupra Tarilor Romane" de Mihaela Palade - Editura Sophia, 2004)



» Biserica "Sf. Nicolae" - sat BĂLINEŞTI; comuna GRĂMEŞTI, Suceava
emilia / 25-Jun-2009

Pe valea raului cu acelasi nume, in 1359 Bogdan Voda infiinta manastrea Rasca, asa cum spune pisania de pe peretele din stanga pridvorului bisericii:
"Manastirea Rasca, la inceput numita Bogdanesti, a fost infiintata in 1359 de Bogdan Voda venit din Maramures ca intemeetor al Principatului Moldovei.
Distrusa fiind de tatari prin foc, a fost refacuta in 1511 de Bogdan Voda, fiul lui Stefan cel Mare.
Dar si aceasta pustiita fiind de turci s-a zidit din temelie in 1540 actuala manastire, dincolo de raul Rasca, pe un damb, de Petru Rares Voievodul Moldovei, dandu-i numele: manastirea Rasca, asa cum spune si pisania: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca manastire ce se numeste Rasca au luat incepere a se zidi in anul 7050 (1542) luna mai 10, si s-au sfarsit tot intr-acest an, in zilele lui Petru Voda, iarasi cu cheltuiala Domniei Sale, ce s-au dat prin mana smeritului episcop Macarie al Romanului si prin mana lui Ioan si Teodor Balse, logofetii lui Petru Voda, celui mai sus amintit, si in egumenia lui Nil, smeritul ieromonah".
Manastirea Rasca, prin pozitia ei, retrasa fiind, i s-a dat si destinatia de a fi inchisoare pentru calugarii vagabonzi si indeosebi pentru boierii razvratiti impotriva domnitorului.
Din ordinul printului Mihai Sturza, a fost inchis aici in 1844, in celula din zidul clopotnitei, care se vede si astazi, Mihail Kogalniceanu, marele barbat de stat, 6 luni pentru ideile sale politice prea inaintate.
In 1921 un groaznic foc a ars acoperisul bisericii, casa de oaspeti si chiliile cu intreaga gospodarie, asa ca manastirea era amenintata cu pustiirea.
Din indemnul si staruinta I.P.S. mitropolit Pimen al Moldovei. a fost refacuta prin munca si osardia calugarilor ajutati de popor si autoritati, terminandu-se in timpul domniei M.S.regelui Carol II, prim ministru fiind dl. N. Iorga, staret fiind arhimandritul Paisie Cozma.
In vremea marelui razboi pentru intregirea neamului 1816-1818, calugarii din aceasta manastire au mers ca infirmieri pe campul de lupta pentru ingrijirea ranitilor, iar chiliile manastirii au servit ca spital militar ingrijit de calugarii batrani, pentru ca toti in acele vremuri grele pentru tara ca buni romani sa-si faca datoria."
Biserica "Sf. Nicolae" zidita de Petru Rares in 1540-1542 era de mici dimensiuni dar avea fresce bogat aurite. In 1611-1617, marele vornic al Tarii de Jos, Costea Bacioc, adauga un impunator pridvor (exonarthex), marind considerabit capacitatea bisericii, initial de plan triconic, avand turla originala pe naos. In prezent cea de a doua turla se afla pe pridvorul inchis. Lucrari importante de renovare s-au facut si in 1827, in vremea mitropolitului Veniamin Costachi, cand s-a restaurat si pictura, pastrandu-se modelele din vremea lui Petru Rares. Pictura exterioara din 1552 este opera lui Stamatello Cotronas. Dintre celelalte constructii, turnul clopotnita, arhondaricul si unele chilii dateaza din sec. XVII. Actualele chilii au fost zidite in1821-1842, cand s-a largit si vechea trapeza. Din ordinul printului Mihail Sturdza, la primul etaj al turnului-clopotnita de la intrarea in incinta, a fost surghiunit timp de sase luni in 1844, fiind pazit permanent, Mihail Kogalniceanu, pentru ca ar fi uneltit impotriva domnitorului. In timpul detentiei, Mihail Kogalniceanu a scris cartea "Fragmente scoase din cronicile Moldovei si Valahiei", publicata la Iasi in 1845.  Manastirea a fost restaurata in 1972-1991 prin grija mitropolitilor Iustin si Teoctist.

( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )



» Mănăstirea Râşca - sat RÂŞCA; comuna RÂŞCA, Suceava
emilia / 25-Jun-2009

Biserca "Schimbarea la fata" este prima ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu, din 1561, in plan triconic, cu pridvor inchis.
A fost construita de mesteri pietrari bistriteni, care au imbinat elemente de arhitectura medievala traditionala cu elemente ale timpului nou. Este cea mai importantă operă de arhitectură moldovenească de la mijlocul secolului XVI şi o preţioasă verigă de legătură între construcţiile lui Ştefan cel Mare şi cele ale Movileştilor, dintre care cea mai importantă este Mănăstirea Suceviţa. Pardoseala bisericii,  cele cinci pietre de mormânt, nişele care le adăpostesc şi ornamentele sculptate ale încăperilor sunt construite din marmură de diferite culori şi aspecte, adusă probabil din preajma Haţegului.
Prima incapere, la vest, este pridvorul spatios, cu doua usi in zidurile de nord si sud, al caror cadru simplu, din piatra, descrie un arc in acolada. Bolta pridvorului, dispusa transversal pe axul bisericii, este semicilindrica, intarita de doua arce dublouri.
Pronaosul larg, acoperit cu doua calote sferice, este impartit in doua printr-un arc transversal, intarit de nervuri si de pilastri de piatra angajati. Aici se afla tabloul votiv care reprezinta intreaga familie a lui Alexandru Lapusneanu, care a avut patru baieti si patru fete.
Intre pronaos si naos se afla mormintele familiei ctitorului. Dupa cum se poate citi pe piatra de mormant, Lapusneanu s-a calugarit in ultimul an al vietii sale, in 1568, sub numele de Pahomie.
Naosul da aceeasi impresie se spatiu si inaltime, datorita cupolei centrale inaltata pe sistemul obisnuit al arcelor moldovenesti.
Cadrele celor doua usi de la intrarea in pronaos si in naos, sunt sculptate in stil gotic. Pardoseala naosului si altarului este din lespezi albe de marmura, imbinate in centru cu lespezi rosii.
( dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie, Editura Nemira 2000 si "Manastirea Slatina" de Corina Nicolescu, Editura Meridiane 1966)
 



» Biserica "Schimbarea la Faţă" - sat SLATINA; comuna SLATINA, Suceava
emilia / 25-Jun-2009

Manastirea Probota, ce inseamna fratie, este prima ctitorie a domnitorului Petru Rares, ridicata in 1530 in locul unei bisericute din lemn (1398) si alta de piatra (cca.1400), ale carei urme se mai vad in vecinatate.
Biserica "Sf. Nicolae" este un edificiu de plan triconic, pe un soclu de piatra, cu o turla deasupra naosului si pridvorul inchis. Ferestrele gotice au chenare din piatra cioplita, colturile pridvorului sunt sprijinite de contraforturi, iar absidele poligonale sunt marcate de arcade oarbe si ocnite. Pictura interiora, datata 1532 si restaurata in sec XX, are un program iconografic deosebit, unic in Moldova. In pridvor se afla scena "Judecatii de Apoi "zugravita pe bolta. In pronaos, pe arcurile boltilor se mai pastreaza pictura cu cele 7 Sinoade ecumenice. Pictura exterioara pune in evidenta eleganta desenului si transparenta culorilor.
In biserica se afla 21 de pietre tombale epigrafe, realizate in 1464-1640 cu elemente decorative geometrice si vegetale.  
Manastirea, desfiintata in 1864, s-a redeschis in anul 1991 cand s-au construit staretia si un corp de chilii. Este inconjurata cu ziduri de aparare inalte de sase metri. Vestigiile Casei Domneasti si ale celorlalte cladiri din incinta, intregesc ansamblul monahal cu elemente ale arhitecturii civile moldovenesti din sec. XVI. Manastirea are o bogata colectie de istorie si arta veche, tiparituri din sec. XVI-XVII, obiecte de cult si vesminte din sec. XVIII.

( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )



» Mănăstirea Probota - sat PROBOTA; oraş DOLHASCA, Suceava
emilia / 25-Jun-2009

Biserica din Patrauti cu hramul "Inaltarea Sfintei Cruci" este ctitoria din 1487 a lui Stefan cel Mare.
Este cea mai mica dintre ctitoriile sale si singura destinata a fi manastire de calugarite.
Are plan triconic, cu o turla pe naos, ancadramente si portale gotice si fatadele decorate cu frize ceramice sub cornisa.  Elementul arhitectonic absolut nou este sistemul de boltire al naosului. Prin mai multe serii de arce si pandativi se ajunge la o turla de un diametru mai mic, ce da o nota de eleganta prin efectul de inaltare ce il produce si in acelasi timp o solicitare mai mica a edificiului printr-o greutate mai mica a turlei..
Pictura interioara, pastrata in intregime, sinteza de traditie bizantina si moldoveneasca, se remarca prin scena "Plangerii" din naos si "Cavalcada Sfintei Cruci" din pronaos, ce il reprezinta pe imparatul Constantin calauzit de Arhanghelul Mihail, in fruntea unei ostiri alcatuita din principalii sfinti militari.
Pictura exterioara realizata in 1550, se rezuma la fragmente din "Judecata de Apoi", descoperite sub tencuiala fatadei vestice a pronaosului.



» Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" - sat PĂTRĂUŢI; comuna PĂTRĂUŢI, Suceava
emilia / 25-Jun-2009

Biserica din Patrauti cu hramul "Inaltarea Sfintei Cruci" este ctitoria din 1487 a lui Stefan cel Mare.
Este cea mai mica dintre ctitoriile sale si singura destinata a fi manastire de calugarite.
Are plan triconic, cu o turla pe naos, ancadramente si portale gotice si fatadele decorate cu frize ceramice sub cornisa.
Pictura interioara, originala, sinteza de traditie bizantina si moldoveneasca, se remarca prin scena "Plangerii" din naos si "Cavalcada Sfintei Cruci" din pronaos.
Pictura exterioara realizata in 1550, se rezuma la "Judecata de Apoi". In curte, o lespede rotunda, situata langa clopot, este "Masa lui Stefan".   



» Ansamblul bisericii " Înălţarea Sfintei Cruci" - sat PĂTRĂUŢI; comuna PĂTRĂUŢI, Suceava
   119 120 121 122 123124 125 126 127 128 129