Rezultate: 1989       Pagini: 199

   112 113 114 115 116117 118 119 120 121 122   
emilia / 29-Jun-2009

Biserica cimitirului Manastirii Neamt are hramul "Sf. Ioan Evanghelistul' (Teologul sau Bogoslovul). In vechime aceasta biserica a avut si numele de "Schitul Bogoslov", datorita faptului ca pe locul actualei biserici a existat un schit mai vechi cu o bisericuta de lemn pe temelie de piatra, construita de Alexandru cel Bun. Aceasta biserica a dainuit pana in 1834, cand a fost desfacuta si mutata in satul Grasi - Neamt, iar in locul ei s-a construit o alta biserica din piatra si caramida intre anii 1834-1835, in vremea staretilor Dometian si Neonil.
Biserica se afla inafara zidului de incinta, in partea de est. Este o constructie solida, de plan treflat, cu un pridvor deschis si unul inchis, pronaos, naos si altar.
Interiorul este spatios, cu ferestre mari. Biserica are pe toata lungimea ei un subsol dreptunghiular cu bolta (osuarul sau gropnita), prevazut cu opt ferestre mici si niste orificii semiovale pentru oseminte.
Clopotnita cu parter si etaj este situata in fata bisericii. In anul 1987 s-a refacut acoperisul, iar in 2002 s-a consolidat biserica si s-a pavimentat cu marmura. Pictura dateaza din 1999-2003, dupa cum arata si pisania:

"Cu ajutorul Sfintei si de viata facatoarei Treimi, in zilele Domnitorului Mihail Gheorghe Sturza, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolit Veniamin Costachi, la anul 1834 s-a incaput zidirea acestei biserici cu hramul "Sf. Apostol si Evanghelist Ioan", in vremea raposatului staret si Arhimantrit Dometian si s-a terminat constructia in 1835, staret fiind P.C. Arhim. Neonil.
In zilele noastre cu binecuvantarea I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a consolidat aceasta biserica si s-a pictat in tehnica "fresco" de pictorii Ioan si Daniela Moldoveanu cu ucenicii, intre anii 1999-2003, staret fiind P.C. Arhim. Benedict Sauciuc".

  ( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )



» Ansamblul bisericii "Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul" - sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

 Biserica de lemn "Acoperamantul Maicii Domnului" a schitului Pocrov, a fost ctitorita in 1714 de episcopul Pahomie al Romanului si ucenicii sai, Sofronie, Mardarie, Lazar, Dosoftei si Ioanichie.
Este pe temelie de piatra, in forma de cruce, iar acoperisul de dranita subliniaza prin doua ondulatii, absidele laterale.
Are trei turle poligonale deasupra naosului si altarului. Catapeteasma este ornamentata cu flori sculptate in lemn, iar icoanele sunt executate in maniera bizantina de zugravii David si Ierei Ursu. Pictura interioara a fost refacuta in 1984-1988 de pictorul Dumitru Gabor din Vanatori-Neamt.

( dupa " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )



» Biserica de lemn "Acoperământul Maicii Domnului" - sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

Biserica schitului Vovidenia, "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", a fost zidita din lemn, in 1749 de Episcopul Ioanichie al Romanului.  A fost restaurata intre anii 1790-1799. In 1849 a fost demolata si s-a inceput constructia unei noi biserici, cu fatade neoclasice si cu cinci turle, patru pe parti si una centrala. Lucrarile au fost terminate in anul 1857, in timpul staretului Gherasim Miron si a fost sfiintita la 28 sptembrie a aceluiasi an de arhiereul Marchian Folescu, dupa cum arata si pisania:

"In anul 1746, egumenind pe Manastirea Neamt ieromonahul Ioanichie in Domnia lui Grigore Ghica si a Mitropolitului Nechifor. In anul 1747, acest Ioanichie s-au pus Episcop Romanului si in anul 1749 s-au facut de el biserica de lemn a Schitului Vovidenia langa acea veche, sfintind-o insusi in 1751, domnind Constantin Cechan Racovita si Mitropolit Iacob Putneanul, au inchinat schitul cu totul Manastirii Neamtul. La anul 1790, s-au facut tot din lemn de banul Aftanasie Gosan alta biserica si i-a pus hramul Sf. Ierarh Spiridon. In anul 1849 domnind Grigore Alexandru Ghica, Mitropolit D.D. Sofronie Miclescu cu metania din Manastirea Secu si staretul Chir Neonil, incepandu-se a se zidi de piatra cu ajutorul parintilor din sobor, pusi in pomelnicul bisericii. In 1857 era staret al manastirii Chir Gherasim Miron, Mitropolitul Sofronie, prin arhiereul Marchian a sfintit biserica aceasta. Iar in anul 1873, fiind domn al Principatelor Unite Carol I, Mitropolitul Moldovei D.D. Calinic Miclescu, staret al manastirii Chir Timotei, s-au scris aceasta inscriptie de ieroschimonahul Arsenie Ghibacescu, unul din ctitori egumenul schitului, spre stiinta in viitoriu. In anul 1873, octombrie 11 s-au sfarsit aceasta".

Biserica atrage atentia de departe prin eleganta turlelor sale. Este o constructie de plan treflat, cu absidele latarale de forma semicirculara, iar proscomidia si diaconiconul incadreaza absida altarului cu doua blocuri dreptunghiulare, ca la Agapia.
Fatadele de data recenta, sunt impodobite cu o fresca in stil neoclasic, interesanta prin coloritul si prin compunerea scenelor biblice. Pictura interioara s-a realizat in tempera, in anii 1968-1969, in timpul egumenului Protosinghel Nazarie Chirila, de catre pictorul Constantin Calinescu, ajutat de sotia sa Elena si de elevul sau Dumitru I. Gabor.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez  si  " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )



» Biserica "Intrarea în Biserică" - sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

Latura de nord a zidului incintei manastirii Neamt se uneste cu latura de est prin turnul octogonal numit "Pargul", un adevarat turn de fortificatie medievala, construit intre anii 1743-1754 de Ieromonahul Nicolae.
 ( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )

 



» Turnul Pârgului - Str. Arh. Chiriac Nicolae 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

In incinta manstirii Neamt, la etajul corpului de cladiri de pe latura de nord-vest, se afla paraclisul "Adormirea Maicii Domnului", ctitorit de Mitropolitul Veniamin Costachi, dupa cum arata si pisania de pe coridor:
" Aceste case impreuna cu biblioteca, paraclisul, camerele si beciurile au fost facute cu cheltuiala mitropolitului Veniamin Costachi, fiind terminate in 15 august 1809."
Catapeteasma paraclisului a fost executata de ierodiaconul Claudie din manastirea Neamt, iar pictura a fost realizata in anul 1994, dupa cum arata pisania:
"Zugravitu-s-a acest paraclis din sfanta manastire cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" prin sarguinta si toata cheltuiala Sfintei Manastiri Neamtu, de mana pictorului Petre Botezatu, in anul 1994, sub pastorirea I.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, staret fiind P.C.Arhim. Dr. Irineu Cheorbeja."
 ( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )



» Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului" (N) - Str. Arh. Chiriac Nicolae 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

Intrarea in incinta manastirii Neamt se face prin gangul clopotnitei, care are o poarta mare, din lemn masiv, datand din anul 1769.
Clopotnita manastirii a fost construita in trei etape: prima etapa, parterul, de Alexandru cel Bun, in 1407; dupa 1540 etajul, iar intre anii 1819-1821, spatiul superior al clopotelor.
In turnul-clopotnita se afla paraclisul "Buna Vastire", care a fost consolidat si pictat, iar pe fatada din exterior se afla o icoana cu hramul manastirii, "Inaltarea Domnului", lucrata in mozaic de Murrano de pictorul Arhim. Bartolomeu Florea in anul 2001.
Bolta turnului are dublouri in arc usor frant. Pictura din gangul clopotnitei a fost restaurata in anii 1998-1999. Pe langa scenele din Vechiul Testament, este reprezentat si Imparatul Ioasaf, ducandu-l pe domnitorul Stefan cel Mare in fata Judecatorului Hristos.
 ( dupa "Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )



» Turn clopotniţă de poartă cu paraclisul " Buna Vestire" (V) - Str. Arh. Chiriac Nicoalu 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

Biserica veche "Inaltarea Domnului", construita de domnitorul Petru Musat (1375-1391) in mijlocul incintei manastirii Neamt (locul marcat astazi cu piatra de rau si placi de piatra), a fost distrusa in cutremurul din 29 august 1471. Voievodul Stefan cel Mare a ridicat intre anii 1485-1497 o noua biserica cu acelasi hram, in partea de nord a incintei.
In sec. XVI pe locul vechii biserici , s-a construit o bucatarie cu trapeza si beciuri.
La inceputul sec. XVIII, in 1720-1725, prin dania Elenei Cantacuzino, in timpul staretului Ieromonah Teofil, in locul trapezei si al celorlalte anexe s-a ridicat un paraclis cu hramul "Sf. Mare Mucenic Gheorghe".
In timpul Sf. Cuvios Paisie (+1794), prin dania facuta de Mitropolitul Iacob Stamati se reface biserica ce a dainuit pana in 1826, dupa care se construieste o alta biserica intr-un stil nou, prin grija staretului Dometian si cu binecuvantarea Mitropolitului Veniamin Costachi. Aceasta biserica a avut mult de suferit din cauza incendiului din 1862. Lucrarile de restaurare si reinnoire cere s-au efectuat, s-au incheiat in anul 1865, in timpul staretului Timotei, constand intr-o suprainaltare si adaugarea a trei turle, iar in anul 1931 s-au facut alte lucrari de reparatii.
Cu prilejul lucrarilor de restaurare din 1956-1961, biserica "Sf. Gheorghe" a fost desfacuta si reconstruita intre chiliile de pe partea de est a incintei.
A fost impodobita cu pictura in fresca de pictorul Nicolae Stoica, cu scene din Vechiul Testament, iar catapeteasma este din 1798, realizata de zugravii Talasie si Damian, din manastirea Neamt.
La proscomidar este pisania acestei biserici :
" Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si savarsirea Sfantului Duh, in anii mantuirii 1959-1960, biserica Sf. Gheorghe din incinta manastirii a fost desfacuta in intregime si rezidita precum se vede. Lucrarile de desfacere si de rezidire s-au savarsit cu cheltuiala Statului de catre Directia Monumentelor Istorice, cu sfatul, binecuvantarea si sprijinul Inalt Prea Sfintitului Iustin, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, biserica a fost peste tot pictata de Nicolae Stoica.
Au contribuit la infrumusetarea acestui sfant locas P.S. Partenie, Episcopul Romanului si Husilor, P.Cuv. Dionisie Velea, staretul Manastirii Neamt, cuviosi parinti din manastire si mai multi drept maritori crestini. Pomaneste, Doamne, pe binefacatorii acestui sfant locas si-i acopera cu mila Ta."
In biserica "Sf. Gheorghe" se afla "icoana cu trei maini" (Trihirusa), o icoana foarte veche, in arabescuri, reparata in anul 1866, in timpul staretului Timotei, de monahul Agapie zugravul.
Icoana facatoare de minuni este o copie dupa cea de la manastirea Hilandarul din Muntele Athos, si se foloseste in procesiuni pe timp de seceta.
( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )

 



» Biserica "Sf. Gheorghe" (E) - Str. Arh. Chiriac Nicolau 40, sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ, Neamt
emilia / 29-Jun-2009

Construit in 1816 de familia Carstea, conacul avea era legat printr-un coridor de o cula cu parter si doua nivele.
Primul nivel prezenta deschideri de tip metereze.
 ( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Serban Bonciocat )



» Ruinele casei Protopopului Cârstea - sat aparţinător GORUNEŞTI; oraş BĂLCEŞTI, Valcea
emilia / 29-Jun-2009

Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita in 1837 de Popa Stan, rapit in copilarie de turci si tinut prizonier multa vreme la Stambul.
Intre 1833 si 1835 a ridicat in satul Jirov si o casa intarita, cu parter inalt si ziduri de o jumatate de metru grosime, din caramizi bine arse.
Parterul strapuns de metereze, ascundea scara de lemn ce urca la etaj si intrarea in beci. Etajul cu doua odai inegale tavanite cu grinzi netencuite, are un cerdac pe stalpi de lemn.
Biserica in forma de nava cu pridvor deschis, este solid construita din aceleasi materiale si prezinta la exterior o frumoasa pictura in fresca.
 ( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Serban Bonciocat )



» Biserica "Sf. Nicolae", "Pogorârea Sf. Duh" - 313 În centrul satului, sat JIROV; comuna CORCOVA, Mehedinti
emilia / 29-Jun-2009

Grecul Alexandru Vlangalis, ajuns pe la inceputul secolului al XIX-lea in Tara Romaneasca odata cu fanariotul domnitor Hangerli, intra in stapanirea unor vaste mosii in partile Oltului.
In 1790-1800 a construit o cula cu trei nivele, de forma nici patrata, nici dreptunghiulara, cu cerdac pe stalpi de lemn ce au ars cand s-au rasculat taranii in 1907.
Cula a fost modificata, s-au largit ferestrele si i s-au facut noi compartimentari.
 ( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Serban Bonciocat )



» Cula Galiţa - sat CÂMPU MARE; comuna DOBROTEASA, Olt
   112 113 114 115 116117 118 119 120 121 122