Romanian Atheneum


Category: Palaces
Period: 1886-1888
Importance: A
LMI code: B-II-m-A-18789
Address: Str. Franklin Benjamin 1-3 sector 1
Location: municipiul BUCUREŞTI
District: Bucuresti
Region: Muntenia

Images

Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum

Old Images

Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum Romanian Atheneum
 

Description/Comments

Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 25-Apr-2016

Fresca lui Costin Petrescu împodobește sala mare de concerte a Ateneului, NU holul de la intrare. Cele 4 scari în spirală sunt opera lui Carl Storck. Mozaicurile și stucatura, inclusiv marmura artificială a coloanelor din holul Ateneului au fost executate de firma Frații Axerio. Sala de concerte NU este decorată cu alte fresce, în afară de cea realizată de Costin Petrescu. Decorul cupolei a fost realizat de Fr. Bohaker. Iosef Kott, Larsen, Fritz Elsner, I Dollischek, W Dietz sculptat, au pictat și au aurit ornamentele din sala mare de concerte, ale tavanului holului mare, ale sălilor de muzeu din Ateneu.

emilia / 12-Aug-2009

Ateneul Roman a fost construit in 1886-1888 pe strada Franklin nr.1, teren donat prin testament de contele Scarlat Rosetti, la initiativa doctorului Constantin Esarcu (1836-1898), istoricului Vasile Alexandrescu Urechia (1834-1901) si agronomului Petre S. Aurelian (1833-1909), care au detinut si importante demnitati politice in epoca. Acestia au infiintat la 28 ianuarie 1865, Societatea culturala "Ateneul Roman", cu sediul initial in casa lui Costache Ghica, langa gradina Cismigiu.
Monumentala cladire a Ateneului inalta de 41 m pana la cupola, are la intrare opt coloane de 12 m, ce sustin frontonul, asemenea templului Erechteion din Atena. Cupola acoperita cu tabla zincata, prezinta 20 de ferestre ornamentate cu cununi si lire si se termina cu un tripod facut dupa modelul choragic al lui Lysicrat din Atena, intruchipand urna invingatorilor. A fost proiectata si executata de firma Benheld din Grunberg - Silezia, in anul 1887. Cupola metalica porneste de pe un inel de compresiune si se descarca pe un alt inel perimetral. Scheletul celor 20 de semiarce se sustine prin tiranti (carlige metalice), peste care sunt prinse elemente orizontale de lemn, peste care vine scandura (astereala) si invelitoarea de tabla cu ornamente ( flori de acant si coarne de berbec) asezate pe suport de lemn si sustinute de contraforti. Electismul constructiei nu a scapat de critici privind disonanta stilurilor, dihotonia dintre linia neoclasica a fatadei si barocul cupolei sau raportul dintre elansare si forma boltita, ce induce un efect de turtire. In interior, holul de la intrare este sustinut de douasprezece coloane dorice decorate in stuc roz, cu "Istoria Romaniei", fresca realizata de Costin Petrescu.
Cele patru scari in spirala, din marmura de Carrara, opera arhitectului venetian Lardel, conduc la etaj, in sala de concerte de 28,50 m diametru si 16 m inaltime, decorata cu fresce realizate de Napoleon D' Este, Henry Kubler, Nicolas Schwalbach si Fritz Elsner. La ultimele lucrari de restaurare (2002-2007), Ateneul a fost  consolidat din subsol si pana la cupola. S-a pornit cu turnarea de placi, cu refacerea podurilor si sarpantelor adiacente cupolei, s-a refacut luminatorul, scara monumentala, decoratiunile interioare, fresca si orga. Acoperisul a fost restaurat de o echipa de tinichigii si dulgheri condusa de Tania Preda, sef de santier la "Aedificia Carpati".  
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)

 

moqx / 19-May-2009
Numele corect al arhitectului francez este Paul Louis Albert Galeron, sursa Archives Nationales, Paris, France
mihai / 03-Apr-2009
Nu exista str. G. Enescu in prelungirea strazii C.Exarcu !
DavidC / 08-Sep-2008
Arhitect Albert Galleron