Palatul Brâncovenesc (Curtea Brâncovenească)


Category: Palaces
Period: 1698
Importance: A
LMI code: DB-II-m-A-17654.03
Address:
Location: sat POTLOGI; comuna POTLOGI
District: Dambovita
Region: Muntenia

Images

Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc Palatul Brâncovenesc

Old Images

No old images
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

emilia / 21-Jun-2009


Palatul brancovenesc de la Potlogi, a fost ridicat ridicat in 1698 cu mesteri straini. Avea initial patru scari exterioare, dintre care cea principala urca la foisor. Parterul era o mare pivnita boltita cu o loggie in partea de nord.
Pivnita este monumentala, cu o bolta in calota sprijinita pe un stalp masiv de zidarie.
Etajul cuprindea dormitoarele si salile de receptie, avand in centru, pe latura nordica, o a doua loggie.
Cele trei camere din dreapta, pe latura estica, constituiau apartamentul doamnei, spre vest erau amenajate camera de lucru si dormitorul domnitorului, iar intre ele marele salon de primire a oaspetilor.
O loggie mare, cu coloane si capiteluri de piatra sculptata, ocupa partea centrala a fatadei, opusa intrarii principale, ca la Mogosoaia.
In mijlocul cladirii, inconjurata de incaperile descrise, era camera chelarului, unde se pastrau haine, arme, piese de harnasament, covoare, lenjerie si obiecte de pret - argintarie, carti rare, icoane.
Stucaturile colorate, alcatuind un foarte interesant sistem decorativ, le gasim partial distruse si decolorate la colturile cladirii si la ancadramentele usilor si ferestrelor.
Pisania din foisor, incastrata in perete, cuprinde o inscriptie si un medalion cu stema Tarii Romanesti, prinse intr-un chenar floral.
Dupa uciderea voievodului, la 15 august 1714, palatul a fost devastat si s-a ruinat. In 1915 s-au facut lucrari de restaurare.  
 ( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu )  

 

CarDavid / 23-Apr-2009

Palatul este construit ca şi cel de la Mogoşoaia pe marginea unui eleşteu, pe drumul spre Târgovişte, arhitectura îmbinând elementele de tradiţie locală cu Renaşterea târzie şi barocul.