Palat (Ansamblul Palatului Brâncovenesc)


Category: Palaces
Period: 1702
Importance: A
LMI code: IF-II-m-A-15298.01
Address: Str. Valea Parcului 1
Location: sat MOGOŞOAIA; comuna MOGOŞOAIA
District: Ilfov
Region: Muntenia

Images

Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat Palat

Old Images

No old images
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

emilia / 21-Jun-2009

Palatul de la Mogosoaia a fost construit in 1702 de Constantin Brancoveanu.
Dupa 1714, anul mazilirii domnitorului, este jefuit, devastat, modificat ( vistiernicul Nicolae Brancoveanu a daramat bolta salii centrale) si incendiat in 1821.
A fost renovat in 1860-1880, 1914-1921(arh. Rupolo), 1930-1935 (arh. G. M. Cantacuzino), inainte si dupa cutremurul din 1977.
Palatul construit din caramida, in plan rectangular, are trei niveluri: pivnita, parter si etaj. La etaj erau incaperile domnesti cu tavane pictate cu scene istorice si pereti ornamentati cu stucaturi aurite sau viu colorate. In partea de sud se afla apartamentul domnitorului, format din doua incaperi, precum si marea sala a spatariei, unde aveau loc adunarile divanului domnesc. In partea de nord a etajului era apartamentul doamnei si camerela de oaspeti.
Loggia de pe fatada de la apus este formata din sase coloane din piatra, ornamentate cu ghirlande de frunze, sprijinind arcade intr-un stil artistic original, ce imbina traditiile locale cu influentele renascentiste si ale barocului apusean si ale orientului mijlociu. Pe balustrada loggiei se vede stema Tarii Romanesti - corbul cu o cruce in cioc si aripile deschise, inscrisa intr-un bogat decor vegetal.
In sala mare a spatariei era instalat pe o estrada, tronul sculptat in lemn aurit si tapisat  cu tesaturi scumpe. Boierii si oaspetii se asezau pe lavitele aflate de-a lungul peretilor, asternute cu covoare si tesaturi, sprijinindu-se de peretii acoperiti pana la o anumita inaltime cu postav rosu.
Parterul, construit mai modest, era destinat slujitorilor. La origine el se compunea din opt incaperi dispuse in jurul pivnitei centrale. Restaurarile au schimbat planul initial al parterului prin adaugarea unor scari interioare si prin ziduri despertitoare.
Pivnita are un sistem de boltire de origine bizantina si un pilon central masiv pe care se sprijina patru calote ce formeaza plafonul. Intrarea se face direct din curte, printr-un garliciu, in care treptele de piatra au luat locul planului inclinat, pe care se rostogoleau butoaiele cu vin.
Palatul de la Mogosoaia, cu pardoseli de mozaic aurit sau de marmura colorata, care au inlocuit vechile pavimente din ceramica smaltuita, a devenit muzeu in anul 1957.
( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu - editura Sport-Turism 1983 si "Monumentele patriei noastre, Mogosoaia" de Radu Popa - Editura Meridiane 1962)  

 

CarDavid / 23-Apr-2009

Palatul reflectă influenţa Renaşterii italiene prin deschiderea spre exterior (prin intermediul foişoarelor, al loggiilor susţinute de coloane drepte sau cu fusuri în torsadă, cu capiteluri compozite sau corintice şi prin grădina din faţa palatului care merge până la oglinda de apă în care se reflectă zidurile palatului).