Mănăstirea Sinaia


Category: Monasteries
Period: 1690 - 1695
Importance: A
LMI code: PH-II-a-A-16691
Address: Str. Mănăstirii 2A
Location: oraş SINAIA
District: Prahova
Region: Muntenia

The ensemble contains:

Images

Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Sinaia

Old Images

Mănăstirea Sinaia
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

emilia / 20-May-2009

           Manastirea Sinaia a fost ctitorita in 1690-1695, de spatarul Mihai Cantacuzino, dupa o vizita facuta la Locurile Sfinte si muntele Sinai.
Intr-o incinta mica, la adapostul unor ziduri inalte, a ridicat o biserica mica, alba, cu doua turle si pridvor deschis, in stil brancovenesc, de o mare frumusete, coloane sculptate cu fus rasucit, ferestrele decorate cu motive vegetale si cu capete de lei. Pe usa de la intrarea in naos este sculptata scena primirii decalogului si stema Cantacuzinilor, "vulturul bicefal incoronat cu sceptru si cruce".
Pictura este facuta de zugravul Parvu Mutu. In pridvor este pictata "Judecata de apoi", in pronaos sunt pictati Neagoe Basarab, Radu Serban, Constantin Serban, Mihai Cantacuzino cu familia, Constantin Cantacuzino cu sotia, Serban Cantacuzino.
Pe latura de nord a manastirii, in sirul chiliilor construite la adapostul zidurilor, in 1792 s-a construit o biserica paraclis ce a inlocuit vechiul paraclis, pastrand doar tampla.
Biserica mare si chiliile din partea de nord si de sud s-au ridicat intre1843-1846, prin stradania egumenilor Ioasif si Paisie si arhitectului George Mandrea.
In 1895 s-a construit clopotnita si primul muzeu de arta religioasa din tara.
Intre 1897-1903, regele Carol I restaureaza biserica mare si cetatea de chilii din jurul ei.
Lucrarile sunt conduse de acelasi arhitect George Mandrea, care a realizat o imbinare a stilului brancovenesc medieval cu cel renascentist.
Biserica este o cladire impunatoare, cu pridvor inchis, o turla mare pe naos si alte doua pe pronaos. Un al doilea pridvor este sustinut de patru coloane frumos sculptate.
Specifice acestui lacas sunt ornamentatia cu ceramica smaltuita si ocnitele cu picturi din exterior. Fatadele au un brau verde alcatuit din trei funii rasucite din loc in loc.
Pictura neobizantina, a fost realizata de danezul Aage Exner si echipa lui. In pronaos se afla portretul mitropolitului Iosif Gheorghian, care in 1903 a resfiintit biserica cu hramul " Sfanta Treime".  
In naos sunt pictati regele Carol I, regina Elisabeta si fiica lor Maria.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)