Casa familiei Năsturel Herescu (Curtea familiei Năsturel Herescu)


Category: Houses
Period: 1640-1642, ref. 1833
Importance: A
LMI code: GR-II-m-A-15013.01
Address: DC 84
Location: sat HERĂŞTI; comuna HERĂŞTI
District: Giurgiu
Region: Muntenia

Images

Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu Casa familiei Năsturel Herescu

Old Images

No old images
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

emilia / 20-Jun-2009

Casa Udriste si Cazan Nasturel Herescu a fost construita in 1640-1642 ca resedinta de vara.
In 1657 calatorul Paul de Alep a descris amanuntit acest edificiu:
"S-au inceput si s-au construit aceste palate pentru ca sa se spuna ca nu exista altele asemanatoare lor in lumea din tarile francilor. Pentru acestea au fost adusi mesteri ziditori din tara ungureasca si pietre din tara turceasca. Au inceput sa se construiasca cu piatra in exterior simultan, pana au fost terminate toate boltile. Pietrele au fost slefuite cu mare maiestrie si agilitatea lucratorilor a starnit admiratia privitorilor. Palatul are trei caturi unul peste altul. In mijlocul cladirii au facut camere secrete, ale caror usi se afla pe acoperis si acesta este in intregime de olane".
In 1831, unul dintre urmasii fratilor Udriste si Cazan, Constantin Nasturel, vinde mosia si casele din Herasti principelui Serbiei, Milos Obrenovici, care face vaste lucrari de reparatii si modificari casei si bisericii din apropiere. Peste etajul casei a mai construit un turn de caramida cu doua etaje si a alipit de vatra de est un corp lateral cu cate o incapere mare la parter si etaj.
In 1931 un incendiu a distrus acoperisul, planseele de lemn si toata tamplaria. In anii comunismului a fost complet restaurat, devenind muzeu de feronerie si de mobilier de epoca.
Palatul, sau "Casa de piatra", cum ii spun localnicii, este unicul exemplar de constructie din tara noastra, la care fatadele, peretii interiori si boltile sunt placate cu piatra. In 1889, Ionescu Gion scria in Istoria Bucurestilor :
" La Herasti e numai marmura. Ferestrele au tocuri de lemn sculptate de toata frumusetea. Pana si tainitele, adica ascunzatoarele, sunt facute cu mare si neasemuit mestesug."
Piatra folosita pentru placarea zidurilor a fost calcarul de Rusciuc. Cele doua usi de la intrare au chenare din aceeasi piatra, terminate cu un fronton separat, cuprinzand stema familiei.
 ( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu )