Turnuri (Mănăstirea Slatina)


Categorie: Turnuri
Perioada: sec. XIX
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-m-A-05644.05
Adresa:
Localitate: sat SLATINA; comuna SLATINA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Imagini

Turnuri

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Jul-2009

La colturile incintei manastirii Slatina, ctitorita de voievodul Alexandru Lapusneanu, se inalta cate un turn.
Cel din partea de sud-est, puternic si masiv, este denumit "Turnul bibliotecii", pentru ca aici se adapostesc de la inceputul secolului al XIX-lea, cartile manastirii. Paralelipipedic, el este format dintr-un parter si doua etaje. Intrarea de pe latura de vest, are un portal cu arcada in centru. Primul etaj comunica direct cu drumul de straja de pe zidul de sud. Peretii incaperii au trei deschideri circulare, care erau folosite pentru aparare. Spre poarta exista un singur meterez ingust. Printr-o scara de piatra adancita in grosimea zidului, se ajunge la al doilea etaj, acoperit cu o bolta sprijinita pe trompe de unghi. Ferestrele sunt dispuse simetric, ca si la primul etaj, cu doua metereze spre curte si un balcon liber, deschis spre est.
Turnul de sud-vest se aseamana ca proportii, cu cel din coltul opus, numai ca a avut o alta destinatie. La primul etaj se afla paraclisul "Sf. Trei Ierarhi", format dintr-un naos patrat, cu o mica absida la est, acoperit cu o semicalota pe pandativi. Intrarea este incadrata de un chenar de piatra, cu o cornisa in stil renascentist.   
Turnul portii cu gangul supralargit, de la intrarea in incinta, cu paraclisul de iarna de la etaj, este o urmare a transformarilor facute intre anii 1829-1834 de arhimandritul Filaret. Turnul, decorat pe ambele fatade cu coloane angajate neoclasice, a fost initial mult mai inalt. De o parte si de alta a turnului portii existau altadata doua corpuri de cladiri, formate dintr-un parter, care lasa liber drumul de straja, de-a lungul zidului de incinta, prevazut cu crenele de aparare, azi in parte zidite.
(dupa "Manastirea Slatina" de Corina Nicolescu, Editura Meridiane - Bucuresti, 1966)