Parcul (Castelul Banffy)


Categorie: Parcuri/grădini
Perioada: sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: CJ-II-s-A-07534.06
Adresa: 152 -154
Localitate: sat BONŢIDA; comuna BONŢIDA
Judet: Cluj
Regiune: Transilvania

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Jul-2009

Castelul de la Bontida a fost construit in 1652 de Denes Banffy, consilier al principelui Mihai Apafi I, dupa conceptia renascentista a arhitectului Agostino Serena.
In aceasta prima etapa era un ansamblu rezidential fortificat, cu patru bastioane in colturile incintei, turn inalt la intrare si gradina orientata pe latura sudica.
In 1745 a fost conceput un parc de agrement spre lunca Somesului, dupa planurile lui Johann Christian Erass, in stil baroc, cu alei strajuite de tei, dispuse in forma de trident, un lac, fantani arteziene si statui.
In 1850, arhitectul Antal Kagerbauer a refacut geometria parcului, inlocuind formele austere cu trasee libere.
Sculptorul Johannes Nachtigall a executat grandioase statui ce decorau poarta castelului. O parte din ele, reprezentand "Metamorfozele" lui Ovidiu, se afla acum la muzeul de istorie din Cluj.
In anul 1999 au inceput vaste lucrari de restaurare sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, ca urmare a acordului semnat intre Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul pentru Restaurarea Cladirilor Istorice din Marea Britanie si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria.
(dupa "Castele si Cetati din Transilvania: judetul Cluj" de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica si Gabriela Popa)