Mănăstirea Probota


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVI - XVII
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-a-A-05592
Adresa:
Localitate: sat PROBOTA; oraş DOLHASCA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Probota Mănăstirea Probota Mănăstirea Probota Mănăstirea Probota

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jun-2009

Manastirea Probota, ce inseamna fratie, este prima ctitorie a domnitorului Petru Rares, ridicata in 1530 in locul unei bisericute din lemn (1398) si alta de piatra (cca.1400), ale carei urme se mai vad in vecinatate.
Biserica "Sf. Nicolae" este un edificiu de plan triconic, pe un soclu de piatra, cu o turla deasupra naosului si pridvorul inchis. Ferestrele gotice au chenare din piatra cioplita, colturile pridvorului sunt sprijinite de contraforturi, iar absidele poligonale sunt marcate de arcade oarbe si ocnite. Pictura interiora, datata 1532 si restaurata in sec XX, are un program iconografic deosebit, unic in Moldova. In pridvor se afla scena "Judecatii de Apoi "zugravita pe bolta. In pronaos, pe arcurile boltilor se mai pastreaza pictura cu cele 7 Sinoade ecumenice. Pictura exterioara pune in evidenta eleganta desenului si transparenta culorilor.
In biserica se afla 21 de pietre tombale epigrafe, realizate in 1464-1640 cu elemente decorative geometrice si vegetale.  
Manastirea, desfiintata in 1864, s-a redeschis in anul 1991 cand s-au construit staretia si un corp de chilii. Este inconjurata cu ziduri de aparare inalte de sase metri. Vestigiile Casei Domneasti si ale celorlalte cladiri din incinta, intregesc ansamblul monahal cu elemente ale arhitecturii civile moldovenesti din sec. XVI. Manastirea are o bogata colectie de istorie si arta veche, tiparituri din sec. XVI-XVII, obiecte de cult si vesminte din sec. XVIII.

( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )