Mănăstirea Comana


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVI - XVIII
Importanta: A
Cod LMI: GR-II-a-A-14967
Adresa: Str. Radu Şerban 392
Localitate: sat COMANA; comuna COMANA
Judet: Giurgiu
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana

Imagini de arhiva

Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana Mănăstirea Comana
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-May-2009

 Manastirea Comana, cu obste de calugari, a fost zidita si inzestrata cu mosii de Vlad Tepes in 1462 si refacuta in 1588 de Radu Serban, domn al Tarii Romanesti in 1602-1611.
A fost pictata in interior la 1609, apoi renovata in 1699-1703 de marele vornic Serban Cantacuzino, stranepot al lui Radu Serban.
Afectata de un asediu turcesc in 1769 si de cutremurul din 1802, manastirea a fost refacuta in 1854 in timpul domniilor fanariote si au fost adusi calugari greci.
in 1863 domnitorul Cuza Voda, la recomandarea ministrului cultelor Cezar Boliac, desfiinteaza manastirea, motivand starea ei jalnica. In 1877, in timpul razboiului de independenta, Prefectura din Giurgiu s-a mutat la manastirea Comana. In anul 1908 este restaurata prin grija Comisiei Monumentelor Istorice, dupa care a cazut din nou in paragina, mai ales spre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. 
Dupa o perioada in care a functionat doar ca biserica parohiala, cu hramul "Sf. Nicolae", manastirea este reinfiintata si restaurata prin grija Sfantului Sinod al B.O.R. in 1991.
Dupa ultimele restaurari, care au urmarit readucerea manastirii in forma atestata la 1700, biserica, o constructie inalta, spatioasa si cu ziduri groase, are fatadele tencuite simplu si ornamentate doar sub streasina.
Are o turla mare pe naos si alta pe pronaos si un pridvor inchis si spatios. Ferestrele sunt largi si innalte, catapeteasma din lemn sculptat, pardoseala din gresie si placi de marmura.
Pictura inceputa in 1994 este opera pictorului Sava Ioan. In pronaos sunt inmormantati Radu Serban Voievod, Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul si membrii ai familiei Cantacuzino.
Clopotnita se afla la intrarea in incinta si este o constructie mare din zid. Chiliile, trapeza si bucataria sunt incluse intr-o alta constructie din zid, etajata, cu coloane in stil brancovenesc.
In partea de S-E a bisericii este o constructie ridicata in 1932, unde sunt adapostite osemintele eroilor cazuti pe aceste meleaguri in razboiul din 1916-1918.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)