Mănăstirea Celic-Dere


Categorie: Mănăstiri
Perioada: 1901-1932
Importanta: B
Cod LMI: TL-II-a-B-06039
Adresa: La 3 km SE de satul Teliţa, com. Frecăţei, intravilan, trup B, Cc29
Localitate: sat TELIŢA; comuna FRECĂŢEI
Judet: Tulcea
Regiune: Dobrogea

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Celic-Dere Mănăstirea Celic-Dere Mănăstirea Celic-Dere Mănăstirea Celic-Dere Mănăstirea Celic-Dere Mănăstirea Celic-Dere

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Eliade / 18-Mar-2012

Cred ca ar trebui sa i se modifice numele conform toponimiei romanesti [Manastirea Paraul de Otel, de pilda]. Suna straniu numele unei manastiri ortodoxe in limba turca, dedicata predominant credintei islamice.

emilia / 23-May-2009

           Manastirea Celic-Dere se afla pe valea paraului Celic, de la care si-a luat si numele (numele turcesc Celic Dere inseamna "parau de otel", pentru ca aici s-au gasit arme din epoci indepartate).
Asezamantul a fost infiintat in sec. XVII de calugari ardeleni veniti din Muntele Athos.
In 1841-1844 arhimandritul Atanasie Livinencov si Dosoftei Crihan reconstruiesc manastirea veche distrusa de un incendiu.
In 1845 este transformata in manastire de maici, iar calugarii sunt mutati la manastirea Saon.
Dupa 60 de ani constructia s-a degradat din cauza infiltratiilor si inundatiilor.
In 1901 episcopul Partenie al Dunarii de Jos a pus temelia actualei biserici, dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu din Bucuresti, dar in 1902 lucrarile sunt intrerupte si reluate abia in 1910 la initiativa episcopului Nifon Niculescu si dupa planurile arhitectului Dumitru Berechet. In 1916 se opresc din nou lucrarile si reincep in 1924-1925.
Biserica a fost sfintita in 1932 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", de episcopul Cosma Petrovici. Este construita pe un deal mai inalt decat restul incintei.
Forma bisericii este treflata, cu doua registre, despartite printr-un brau. Are trei turle si un pridvor inchis. Ferestrele sunt inguste si inalte.
Subsolul sau biserica de jos, cu hramul "Izvorul Tamaduirii", a avut la inceput destinatia de gropnita. Mai tarziu a fost transformata in biserica pentru slujbele din timpul iernii (paraclis).
Langa Altar se afla icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint poleit cu aur, care a scapat de doua ori din foc.
Pictura a fost executata in 1929 de Gh. Eftimiu. Este in stil romanesc cu elemente neobizantine. Catapeteasma este sculptata de Ion Dima din Bucuresti.
(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)