Mănăstirea Bistriţa


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XIV - XIX
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-a-A-10593
Adresa: 672
Localitate: sat BISTRIŢA; comuna ALEXANDRU CEL BUN
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa Mănăstirea Bistriţa

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 12-Jun-2009

Manastirea Bistrita si-a inceput existenta in sec. XIV, dar a fost atestata documentar abia in 1407, cand impreuna cu manastirea Neamt este pusa sub aceeasi ascultare.
A fost ctitorita de Alexandru cel Bun care o inzestreaza cu numeroase sate si mosii.
A avut o indelungata perioada de prosperitate in timpul domniei lui Stefan cel Mare, care a pus sa se zideasca in partea nordica turnul-clopotnita ce se pastreaza si astazi.
Petru Rares face lucrari de renovare si consolidare, asa cum aflam din textul emis de cancelaria lui:
" Am innoit din temelie sfanta manastire, facand imprejur si zid si pe dinlauntru am impodobit-o..."
Biserica actuala este refacuta din temelii de Alexandru Lapusneanu, iar zidul de incinta a fost consolidat si reparat in 1777.
Din vremea lui Petru Rares a mai ramas doar cladirea cu etaj adaugata clopotnitei lui Stefan cel Mare.
Incinta manastirii are o forma cvasidreptunghiulara, cu intrarea pe latura sudica, arcuita sub un turn scund, amenajat in partea superioara ca paraclis, ce a fost sfiintit cu hramul "Sf. Ioan cel Nou".
Zidul din piatra de rau este inalt de patru metri. Vechile chilii se sprijineau pe fata interioara a zidului nordic, asa cum o dovedesc urmele de tencuiala ramase.
Arhondaricul, staretia si toate celelalte constructii urmeaza linia imprejmuirii. In dreapta intrarii se afla o casa taraneasca, construita dupa modelul tipic al caselor de pe valea Bistritei.
In partea de miazanoapte a incintei este turnul lui Stefan cel Mare, cu urmatoarea pisanie pe fata sudica:
" Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Stefan Voievod cu mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit aceasta clopotnita si biserica asezata intr-ansa, intru numele Sfantului mucenic Ioan cel Nou de la Cetetea Alba, intru ruga siesi si doamnei sale Maria si copiilor lor, in anul 7006 (1498) si in acelasi an s-a si savarsit, luna septembrie 13 zile."
Turnul are forma unei prisme dreptunghiulare cu laturile de lungime egala. Baza reprezinta aproape jumatate din inaltimea totala a turnului. Comunicatia dintre nivele se asigura prin cladirea anexa si printr-o scara exterioara. Paraclisul de la primul etaj este o incapere boltita, cu o calota sferica sprijinita pe patru arcuri in consola. Acelasi sistem de boltire s-a folosit si la nivelul urmator, unde este clopotul daruit in 1490 de Stefan cel Mare.
Biserica se apropie ca plan si dimensiuni de Probota, avand intre naos si pronaos incaperea gropnitei.
Absidele laterale, ca si cea a Altarului, au forma poligonala cu cate cinci si repectiv noua fete acoperite cu firide alungite.
Cate o pereche de contraforturi sprijina colturile fatadei vestice, arcul transversal al pronaosului si segmentele din dreapta si din stanga sanurilor laterale, un singur contrafort aflandu-se in axul Altarului.
Turla situata deasupra naosului a fost facuta in sec XVIII, in acelasi stil arhitectural, cu cele doua baze stelate si cu sirurile de ocnite si firide alungite prezente si sub cornisa bisericii.
Pridvorul are doua usi de acces, dar intrarea in functie este cea sudica, unde s-a construit un cerdac, deasupra caruia citim urmatoarea inscriptie votiva:
" Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, s-a zidit aceasta biserica din manastirea Bistritei unde este hramul Adormirii Precistei si prea binecuvantatei stapane a noastra Maica Domnului si pururea Fecioara Maria, in zilele binecinstitorului si de Hristos iubitorului domn al nostru Io Alexandru Voievod, fiul lui Bogdan Voievod, in anul 7062 (1554) curgator, in luna lui mai 16 de zile."
( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )