Cuhnie (Ansamblul Palatului Brâncovenesc)


Categorie: Altele
Perioada: înc. sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: IF-II-m-A-15298.04
Adresa: Str. Valea Parcului 1
Localitate: sat MOGOŞOAIA; comuna MOGOŞOAIA
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Imagini

Cuhnie Cuhnie Cuhnie

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 15-Jul-2009

Vechea bucatarie a palatului Mogosoaia, construit de Constantin Brancoveanu in 1702, se afla in coltul de sud-est al curtii domnesti.
Departarea mare dintre bucatarie si palat se explica prin primejdia incendiilor, atat de frecvente la majoritatea cladirilor acoperite cu sindrila.
Cuhnia are acoperisul piramidal, cu turnul-lanterna central inconjurat de cinci cosuri si un portic cu coloane groase de caramida.
La mijloc este o sala mare inconjurata de alte patru incaperi mai mici destinate proviziilor, ustensilelor si poate adapostirii bucatarului si a ajutoarelor sale.
Remarcabila este bolta incaperii centrale sub care se afla la origine marea vatra de caramida, deasupra careia erau atarnate ceaunele de arama cositorita.
Un sistem de trompe face trecerea de la planul patrat al incaperii la un plan octogonal care, restrangandu-se treptat, se termina in turnul-lanterna prevazut cu opt ferestre.
Acest sistem de boltire de origine meridionala, asigura prin curentul de aer creat de numeroasele deschideri, o buna intretinere a focului, aerisirea incaperii si luminarea ei.
(dupa "Monumentele patriei noastre, Mogosoaia" de Radu Popa - Editura Meridiane 1962)