Crucea martirilor (închinată preoţilor martiri din perioada noiembrie 1918 - primăvara 1919)


Categorie: Cruci
Perioada: 1936
Importanta: B
Cod LMI: AR-III-m-B-00662
Adresa: Parcul Mihai Eminescu
Localitate: municipiul ARAD
Judet: Arad
Regiune: Crisana

Imagini

Crucea martirilor (închinată preoţilor martiri din perioada noiembrie 1918 - primăvara 1919)

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

ancahm / 12-Oct-2011

 Monument ridicat la 17 mai 1936 în memoria celor 90 de morți din rândul preoților, învățătorilor și țăranilor români uciși în timpul atacului Ungariei comuniste a lui Bela Kun din perioada decembrie 1918-aprilie 1919.<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} </style>

Crucea , o troiță românească, este construita din granit după planurile arhitectului Silvestru Rafiroiu.

Pe fațada principală este scris următorul text:

"Slăvit să fie Dumnezeu! Martirilor din ținutul Aradului jertfiți pe altarul dezrobirei naționale în anii 1918-1919. Ridicatu-s-a această sfântă cruce în zilele maiestății sale Carol al II-lea, regele României și s-a sfințit la 17 maiu 1936 de pomenire și legământ vecinic și credincios cu neamul întregit în dreptul său național."

Pe fațada din spate, partea superioară este scris:"Să ajungă bunătatea

Ta Doamne pre cei ce s-au mutat de la noi cu înfricoșata porunca Ta. Să îi înconjure pre dânșii mila Ta și să-i îndrepteze la lăcașurile cele luminate de lumina feței Tale."

Sub acest text, precum și pe părțile laterale sunt înscrise numele  martirilor.

În timpul regimului comunist monumentul este inlaturat de pe locul său din Piața Podgoriei și dus în spatele bisericii de la Arad-Gai. Datorită lipsei de grijă crucea se degradează. După 1990, are loc o restaurare a crucii și o reamplasare în parcul Eminescu, situat în spatele Primariei.

<!--EndFragment-->