Biserica rupestră "Sf. Apostoli" (Schitul rupestru "Sf. Apostoli" - Jgheaburi)


Categorie: Alte biserici
Perioada: sec. XIV - XV, ref. 1512, sec. XVIII, 1814
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-m-A-13710.01
Adresa: Str. Mănăstirii 110
Localitate: sat JGHEABURI; comuna CORBI
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră Biserica rupestră

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

amaranth / 18-Apr-2012

Vezi http://corbiidepiatra.ro/

emilia / 15-Jul-2009

Biserica rupestra din comuna Corbi, cunoscuta cu numele de "Corbii de Piatra", dateaza dupa analiza picturii (cea mai veche din Tara Romaneasca), din primele decenii ale secolului al XIV-lea, dar aici a existat o vatra monahala cu mult timp inainte.
Biserica este unica la noi in tara prin faptul ca are doua altare, dedicate unui hram dublu, caracteristica a lumii bizantine din secolul al X-lea.
Primul ctitor care apare in pomelnicul manastirii este Basarab I Voievod.
La 23 iunie 1512, monahia Magdalina, matusa lui Neagoe Basarab, redeschide manastirea de la Corbii de Piatra, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Nicolae Iorga spunea in "Istoria Bisericii Romanesti" ca este prima manastire de calugarite infiintata la noi in tara.
In septembrie 1512, domnitorul Neagoe Basarab inchina manastirea de la Corbii de Piatra, ctitoriei sale de suflet, manastirea Argesului.
Dupa trei ani sunt adusi calugari, maicile mutandu-se la schitul Ostrov, unde dupa moartea domnitorului se va calugari si doamna acestuia sub numele de Platonida monahia.
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, manastirea devine biserica de mir, ca urmare a asezarii in jurul ei a unei puternice colonii formata din 200 de familii de romani din Jina Sibiului.
La inceputul secolului urmator, arhiereul Iosif al Argesului mareste biserica, adaugandu-i un pronaos rectangular cu bolta semicilindrica, de 5,5 m x 4,5 m, cu intrare spre nord in naosul dreptunghiular, boltit in arc frant, cu dimensiunile 7,60 m x 6,10 m si 4 m inaltime.
Se sparge zidul despartitor dintre cele doua sfinte altare, din care ia nastere noua sfanta masa si se construieste o noua catapeteasma, care va fi pictata de Stefan zugravul la 6 iunie 1814.
Tot atunci se adauga al doilea hram bisericii, "Sf. Apostoli Petru si Pavel".
Dislocarea unei parti din stanca, in noaptea de Pasti a anului 1889, a determinat obstea satului sa restaureze si sa consolideze biserica. Au fost angajati mesteri pietrari italieni, care au refacut cu dale de piatra, legate cu mortar, portiunea afectata din latura vestica. 
(dupa "Corbi - Arges Album de suflet" de Ion I. Iliescu si Iuliana-Alina I. Serban, 2008)