Biserica de lemn "Sf. Nicolae"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1730
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01227
Adresa: 235
Localitate: sat VĂLANI DE POMEZEU; comuna POMEZEU
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Aug-2009

Biserica "Sf. Nicolae" a fost construita din lemn de gorun in anul 1730 de locuitorii satului Valani de Pomezau.
Nava are plan dreptunghiuilar, iar absida decrosata are plan trapezoidal.
Sistemul de boltire este in tinda tavan drept de scanduri, naosul bolta semicilindrica si absida trunchi de con. Scandurile boltilor sunt legate intre ele prin arcurile-dublou in extrados. In naos, arcul se sprijina pe capetele grinzii-tirant asazata pe console prinse de pereti prin cuie groase de fier. Un stalp de legatura intre arc si tirant a fost cioplit cu succesiuni de romboedre. Arcul-dublou si grinda-tirant sunt impodobite cu motivul franghiei cu rasuciri intr-un singur sens. La mijlocul grinzii-tirant se afla motivul rozetei cu sase petale inscrisa in cercul solar. Ancadramentele usilor sunt ornamentate cu franghii paralele, dublate de sirurile "dintilor de fierastrau", asociate la naos cu rozeta, iar la tinda cu motive stelare.
Pictura a fost executata in doua etape. Vechiul strat partial pastrat in altar, dateaza din secolul al XVIII-lea, iar al doilea strat, din 1867, este opera zugravului M. Palann, semnat pe peretele de vest al naosului. Acesta nu a reusit sa se ridice la nivelul artistic al predecesorului sau. In biserica se pastraza si o icoana pe lemn datata 1796, pictata probabil de acelasi zugrav care a executat pictura veche.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)