Biserica de lemn "Sf. Nicolae"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01191
Adresa: 27
Localitate: sat ROTĂREŞTI; comuna SÂMBĂTA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost ridicata probabil in primul deceniu al secolului al XIX-lea, iar in anul 1932 a fost renovata. Initial turnul avea coiful piramidal continuat cu o sageata ascutita, marcata la baza de un inel ornamental. Lucrarile din 1932 au schimbat sageata cu doua globuri suprapuse, peretii au fost tencuiti, ferestrele mult marite si invelitoarea de sindrila inlocuita cu una de tabla.
In spatiul interior remarcam cupola de scanduri pe o baza pentagonala a absidei si in mod deosebit pictura de o buna calitate, cu accente realiste si umoristice. In tinda este reprezentata "Bosorcaia", o femeie inzestrata cu duhul rau al furtului de lapte de la vacile oamenilor, atarnand deasupra flacarilor iadului, cu galeata de lapte legata la gat; morarul are legata de gat piatra de moara si "vaitaul" cu care a luat uium necinstit; crasmarului i s-a legat de gat butoiul si sticluta. Alaturi de reprezentarile figurale, incadrate adesea in chenare cromatice distincte, ca elemente complementare ale picturii se inscriu si vrejurile, motivele stelare ale cerimii naosului si liniile meandrice intercalate cu alte motive geometrice.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)