Biserica de lemn "Sf. Ioan Teologul"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1733
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01121
Adresa: 126
Localitate: sat BRĂDET; comuna BUNTEŞTI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 15-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Ioan Teologul" din Bradet a fost construita in anul 1733.
Are planul dreptunghiular, cu o absida mult decrosata, ce se termina spre rasarit in muchie, fapt destul de rar intalnit la bisericile de lemn din Transilvania.
Barnele orizontale ale peretilor sunt perfect imbinate printr-un sistem de crestaturi complicate, ce au asigurat durabilitatea edificiului. La colturi sunt console cu retrageri succesive, in trepte.
Acoperisul cu streasina usor curbata, se imparte in doua volume distincte, unul deasupra navei si altul mai scund, deasupra altarului.
Pe pronaos se inalta turnul de peste 22 m, cu baza compusa din patru grinzi masive ce sustin galeria clopotelor, putin mai larga decat baza, coiful piramidal si sageata octogonala la baza.
In interior, naosul si altarul au bolti semicilindrice. Peretii naosului au in exterior console ce corespund arcurilor dublou din extradosul boltii, care privite din profil sunt imagini inversate ale "capului de cal", motiv zoomorf foarte raspandit in arta populara romaneasca.
Talpa laturii de vest a bisericii este usor iesita inafara si este impodobita cu crestaturi in adancime.
Portalul este compus din trei barne pe care sunt sculptate trei siruri de "X"-uri, avand in spatiul dintre ele doua brauri rasucite in sensuri diferite. In triunghiul isoscel format prin intreruperea continuitatii braurilor, in partea de sus a portalului, se reliefeaza crucea cu bratele duble, iar in colturile de sus "coarnele berbecului".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)