Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05038
Adresa: 345
Localitate: sat CHIEŞD; comuna CHIEŞD
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Sep-2009

Chiesdul este unul din satele cu cea mai veche mentiune documentara din partile Crasnei. Traditia orala spune ca biserica de lemn a fost construita cu trei secole in urma, la circa 300 de metri de locul actual., de unde ar fi fost mutata pe butuci de lemn, fara a fi demontata. Absida, caz foarte rar la bisericile de lemn, are contur semicircular, rezultat din cioplirea arcuita a celor cinci randuri de barne ce se prind cap la cap in cheotoare de tip "carlig". In anul 1916 biserica a fost renovata, invelitoarea de sindrila fiind inlocuita cu tabla galvanizata. In naos s-a adaugat "corul" sustinut de patru stalpi fusiformi cu capiteluri cioplite in forma unor trunchiuri de piramida inversate, cu baze paralelipipedice. Scara de acces la cor este in naos. Bolta semicilindrica a incaperii este facuta din scanduri groase  prinse de cele trei arcuri exterioare prin cuie de lemn.
Deasupra intrarii in naos se pastreaza urmatoarea inscriptie:"In toata aceasta lume fie binecuvantat numele lui Dumnezeu. Ca oriunde vor fi unul sau doi adunati intru numele meu de pre tot locul sfant. Zugravitu-s-au aceasta sfanta biserica in zilele inaltatului imparatului nostru ... si stapanirii sale Domnului Bob Ioan prin mainile noastre cele de prea pacatosilor robi lui Dumnezeu Tiple Pop Ioan Zugravul din cinstita ... de Dabacina numita ... in 1796". Anul este trecut atat cu cifre arabe cat si chirilice. In biserica sunt si cateva icoane pe lemn datand din secolul al XVIII-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)