Biserica "Schimbarea la Faţă" - Cuţitul de Argint


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: sec. XVIII - XIX, 1906
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-18517
Adresa: Str. Cuţitul de Argint 1 sector 4
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Biserica
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 25-Jan-2010

BISERICA  „CUŢITUL DE ARGINT” – „BĂRBĂTESCU NOU”

Hram : Schimbarea la Faţă (6 august)

Se află lângă Arenele Romane de pe dealul Filaret, adiacentă Parcului Regele Carol I.

Pe locul actualului edificiu, a existat anterior, o biserică mică, fără turlă, acoperită cu şindrilă, denumită Bărbătescu-Nou, zidită la 1796. Primul ctitor a fost Radu Balasache.

Biserica de astăzi a fost ridicată între 1906-1910, cu ocazia Expoziţiei Naţionale Jubiliare prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, având ca model biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi. Lăcaşul a fost construit după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti şi pictat de Costin Petrescu.

Între 1992-1995, prin grija preotului paroh Ion Turcu, s-au efectuat reparaţii capitale. A fost repictată în frescă la interior şi pe firidele exterioare, de către pictorii Dimitrie Bănică, Gh. Bondoc şi Fl. Paraschivescu, fiind resfinţită la 14 febr. 1993.

Este o construcţie pe plan triconc (22,65 x 10,6 m), cu ziduri groase de 1,5 m, de tip biserică moldovenească. Nu are pridvor. Peste naos este ridicată o turlă octogonală sprijinită pe arce moldoveneşti, având acoperiş piramidal învelit cu ţiglă. Faţadele sunt împărţite în două registre: cel inferior placat cu piatră naturală, cel superior este placat cu cărămidă roşie aparentă, cu rânduri de firide pictate şi ocniţe, alternate cu şiruri de discuri din ceramică smălţuită, colorate.


Arh. L.S.

Extras din Lucia Stoica si Neculai Ionescu-Ghinea, ”Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” – Vol.1, 2005, Ed. Universalia 

DavidC / 14-Sep-2008
Arhitect Nicolae Ghica-Budesti, pictor Costin Petrescu