Biserica "Buna Vestire"


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: înc. sec. XX
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-19472
Adresa: Bd. Protopopescu Pache 1-3 sector 2
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Biserica Biserica Biserica Biserica
 

Descrieri/Comentarii

DavidC / 29-Apr-2009

Modificat denumirea, multumiri.

CarDavid / 29-Apr-2009

Au fost adaugate la categoria "imagini de arhiva" si  fotografiile din anul 1999, realizate inainte de demararea lucrarilor de consolidare si restaurare din perioada 1999-2001.

yony_ro / 29-Apr-2009

Doua remarci:

1. Cred ca n-ar fi rau daca in numele acestui monument ar fi trecuta si denumirea sub care el este cunoscut de bucuresteni: "Biserica greaca (sau greceasca)"

2. Doar prima din pozele postate la "Imagini de arhiva" pare a fi intr-adevar "de arhiva", cred ca celelalte sunt recente.

 

L.S. / 28-Apr-2009

BISERICA  BUNA VESTIRE „GRECEASCĂ”,- „ELENĂ”

 

Hram: Evaghelismos Tu Theotoxou, Buna Vestire

 

Biserica  în formă de templu antic, este situată în Piaţa Emanoil Protopopescu-Pache.

La iniţiativa Societăţii „Evanghelismos”, în anul 1898, terenul este cumpărat de Ioan Alexandropulo, însărcinat cu afaceri al Legaţiei Regatului Greciei la Bucureşti. În 1899 încep lucrările de edificare a bisericii finanţată de fraţii Harokopos şi alţi greci înstăriţi, după planurile întocmite de arh. A. Lardel.

În anii 1999-2001, după lucrări de consolidare, executate în baza documentaţiei semnate de prof. ing. Alexandru Cişmigiu, este restaurată pictura, de către Silviu Petrescu.  Aceste lucrări au fost finanţate de Elena şi Dumitru Ghiorghiadi.

 

Biserica, monumentală (de 24 x 13,5 m) are înfăţişarea exterioară a unui templu ionic grec hexastil, ridicat pe un soclu înalt de 1,60 m. Este o construcţie realizată în piatră şi zidărie de cărămidă. Porticul cu 6 coloane zvelte, canelate, cu capiteluri ionice formează faţada de vest, încheiată cu un fronton cu o cruce în vârf. Pe laturile lungi, se desfăşoară câte 10 coloane, din care 9 angajate faţadelor.

La interior se ajunge prin intermediul unui vestibul. Spaţiul liturgic central (naosul) este împărţit în trei nave, prin cele două şiruri de câte 4 coloane în stil corintic, necanelate, finisate în stucomarmură. O boltă semicilindrică, pictată, acoperă nava. Ferestrele au vitralii ornamentate cu motivul crucii greceşti, lucrate în culori albastru şi alb. Iconostasul realizat în marmoră albă, cu înălţime mai mică decât a navei, lasă să se vadă pictura bolţii nişei altarului. În spatele uşilor împărăteşti este aşezat un baldachin sculptat în lemn. Strane din lemn sunt aşezate lângă pereţii laterali. Pictura interioară în stil neobizantin este organizată în panouri, având în mijlocul bolţii centrale pe Iisus Pantocrator, într-un medalion de mari dimensiuni.

 

Incinta bisericii mai cuprinde în spate, clădirea Ambasadei Greciei, consolidată în anii 2000-2002. Un bust al poetului-martir Rigas Velestinlis este aşezat in faţa bisericii.

 

L.S.

DavidC / 08-Sep-2008
Arhitect A. Lardel