Ansamblul fostului schit Hangu


Categorie: Altele
Perioada: sec. XVII - XIX
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-a-B-10608
Adresa:
Localitate: sat CEAHLĂU; comuna CEAHLĂU
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 13-Jun-2009

Manastirea Hangu sau Buhalnita a fost zidita de voievodul Miron Barnovschi in anul 1627, pe mosia vechiului schit Poienile, ctitoria lui Ieremia Movila.
Este inzestrata cu intinse mosii, mori si helestee, sporindu-si necontenit avutul, atfel ca devine un puternic rival al boierilor cantacuzini, ce vor provoca o serie de procese de revendicare a unor sate.
Pentru a incheia conflictul, in 1715 voievodul Nicolae Mavrocordat inchina patriarhiei manastirea Hangu cu tot venitul ei, insa situatia se inrautateste datorita sistemului de arendare a egumeniei.
Dupa secularizarea din 1863 manastirea este transformata in biserica parohiala, iar in 1958, cand incepe stramutarea satelor din zona unde urma sa se construiasca hidrocentrala, monumentul este demontat si reconstituit pe locul sau actual, inconjurat de un zid de piatra de rau. Intrarea in incinta este stajuita de un turn-clopotnita.
Biserica constituie o reusita exemplificare a stilului moldovenesc fara sanuri laterale pronuntate.
Acoperisul de dranita este strapuns de o turla adaugata ulterior, iar fatadele spoite cu var sunt impodobite in zona mediana cu un brau zimtat.
Pridvorul este si el un adaos recent, dar chenarul usii de la intrare este cel original.
In interior compartimentarea este subliniata prin sistemul de boltire, in sfert de sfera la pronaos si Altar, calota sferica sprijinita pe patru arce imbinate in consola, deasupra naosului.
Catapeteasma a fost adusa din Alexandria in 1859.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )