Ansamblul bolniţei mănăstirii Hurezi


Categorie: Altele
Perioada: 1696-1699
Importanta: A
Cod LMI: VL-II-a-A-09895
Adresa: Str. Mănăstirii 164 La E de incinta mare a mănăstirii
Localitate: sat aparţinător ROMANII DE JOS; oraş HOREZU
Judet: Valcea
Regiune: Oltenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bolniţei mănăstirii Hurezi

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 28-Aug-2009

Ansamblul bolnitei manastirii Hurezi se compune din biserica "Adormirea Maicii Domnului", ruinele unei cladiri alaturate ce a servit probabil de spital si foisorul. Incinta se afla pe un teren in panta, la rasarit fata de curtea bisericii mari.
Pisania bisericii consemneaza faptul ca lacasul este ctitoria doamnei Maria care "ravnindu si urmand in toate bunele fapte (ale sotului sau), ... au radicat si au infrumusetat ... in slava de Dumnezeu Nascatoarei Fecioare aceasta sfanta beserecuce, bolnita, facand-o ca in veci buna pomenire stremosilor, mosilor si parintilor sa ramaie ..., ispravind-o la al optulea anu alu domniii lor, la leatu de la zidirea lumii 7205 (1696)".
Biserica este compusa din naosul dreptunghiular, absida altarului si pridvorul deschis. Turla se ridica aproximativ in centru, intreaga biserica inscriindu-se intr-o piramida. Lungimea este egala cu inaltimea, pridvorul reprezentand o treime din suprafata totala. Coloanele de sectiune octogonala ale pridvorului sunt mai simple decat cele de la biserica mare si de la casa domneasca, armonizandu-se cu pietraria gotica a ferestrelor si potalului. Fatadele tencuite, cu registre si panouri, prezinta arcaturi ce se intersecteaza in registrul superior.
Biserica a fost pictata in anul 1699 de Preda si Necola, impreuna cu Efrem, probabil ucenic.
Ruinele bolnitei, unde calugarii bolnavi puteau fi izolati de restul obstii, sunt situate la nord de biserica bolnita si indreptate cu fatada spre sud. Cladirea in forma de L, este adosata zidului de incinta. Are doua niveluri,  pivnita si galeria cu arcade. Compartimentarile si deschiderile permit identificarea unor chilii in aripa lunga si alte spatii mai mari, comune.
In coltul de sud-vest al incintei se afla un foisor cu coloane, un loc "de priveala", construit prin grija arhimandritului Ioan, ispravnic la inaltarea bolnitei. Din acest loc se poate contempla intreaga manastire si dealurile de dincolo de apa Romanilor.
(dupa "Manastirea Hurezi" de Corina Popa si Ioana Iancovescu - Editura Simetria, 2009)