Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Guşteriţa


Categorie: Altele
Perioada: înc. sec. XIII - sec. XVIIII
Importanta: B
Cod LMI: SB-II-a-B-12151
Adresa: Str. Niţă Octavian Maior 36
Localitate: municipiul SIBIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Guşteriţa Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Guşteriţa Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Guşteriţa

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 06-Jul-2009

Biserica evanghelica din Gusterita, la fel ca multe alte bazilici romanice din Sibiu, a fost construita la sfarsitul sec. XII si inceputul sec.XIII.
Dupa multe modificari suferite de-a lungul timpului, edificiul si-a pastrat intact planul cu turnul de vest inglobat in prima travee a navei centrale, colaterala, corul si absida, precum si absida din sud.
In a doua jumatate a sec. XV, a fost demolata absida pana la inaltimea de cca. 4,5 metri, de aici in sus construindu-se un cor poligonal gotic, iar in partea de nord a fost indepartata absidiola, care a fost inlocuita cu o sacristie boltita semicilindric pe axa longitudinala.
Tot atunci au fost inlocuite elementele de boltire ale navei si au fost realizate boltile in plasa ale corului. De atunci dateaza si arcul de triumf frant, tabernacolul din cor, ferestrele gotice si contraforturile.
In sec. XVIII, accesele in interior din partea de vest si sud, au fost inzestrate cu cate un pridvor.
In interior s-au construit tribune in doua etape: in vest tribuna pentru orga, in 1794 (conform inscriptiei), iar cele laterale in 1852.
Lucrari de restaurare mai importante au avut loc in anii 1962 si 1989, acestea din urma efectuate sub conducerea arhitectului dr. Hermann Fabini.
Cu aceasta ocazie s-a dezvelit portalul de nord, romanic, in arc semicircular si prevazut cu coloane cu capiteluri cubice, ornamentate cu elemente semicirculare in forma de palmete.
Alaturi de biserica, spre sud-est, se afla o capela gotica (sec. XV ), cu cor poligonal si contraforturi.
Biserica este inconjurata de o incinta de fortificatie, din sec. XIII, de forma aproape circulara, partial demolata in vest si in sud, unde s-a construit o scoala.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)