Ansamblul "Cetate" (Burgviertel)


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIII - XIX
Importanta: A
Cod LMI: AB-II-a-A-00196
Adresa:
Localitate: sat CÂLNIC; comuna CÂLNIC
Judet: Alba
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul Ansamblul Ansamblul Ansamblul Ansamblul

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 17-Jul-2009

Cetatea de la Calnic a fost construita in secolul al XIII-lea si a apartinut contilor de Kelling, asa cum apare in documentele din 1267.
In 1430 ei vand Calnicul comunitatii sasesti, care transforma turnul ce servise de locuinta contilor, intr-un turn de aparare impotriva atacurilor turcesti, repara si intaresc zidurile celor trei incinte si construiesc biserica.
Dintre cele trei incinte, astazi a mai ramas doar prima. Se mai vad portiuni din zidul ce inchidea un spatiu aproape rotund, inalt de 5 - 6 m in interior, iar la exterior de cel putin 10 m.
Acest zid avea un drum de straja de jur imprejur, din care nu au ramas decat gaurile in care erau infipte barnele ce il sustineau, si deasupra lor celelalte gauri pentru aruncarea proiectilelor.
Din prima incinta faceau parte si doua turnuri, cel de la intrare servind drept clopotnita. La el ducea un gang pornit din zidul incintei a doua, boltit si sustinut de mai multe arcuri centrate.
Turnul-clopotnita comunica cu drumul de staja, care imediat in dreapta si in stanga turnului era mult mai larg, pardosit cu pamant batut si prevazut cu camarute individuale, in care se tineau proviziile.
In apropiere, tot in partea de nord a incintei este capela, cu intrarea din curte, pe o scara care ducea mai intai intr-un balcon-tribuna. Capela, in forma de nava, avea in trecut o orga cu o balustrada decorata cu flori pictate.
Turnul din mijlocul incintei, denumit de popor Siegfried, din pricina tariei lui, a fost partea principala a sistemului defensiv. Fosta locuinta a contilor este transformata astupandu-se intrarea, asfel incat sa nu se mai ajunga in interior decat printr-o fereastra cu o scara mobila lunga de 15 m. Turnul cu laturile de 12 x 9 m, a fost inaltat cu un etaj, prevazut cu gauri de aparare.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)