Agheazmatar (Mănăstirea Neamţ)


Categorie: Altele
Perioada: 1836
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-m-A-10629.09
Adresa: Str. Arh. Chiriac Nicolae 40
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Agheazmatar

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 18-Jun-2009

Manastirea Neamt este cea mai veche si mai de seama asazare monastica a Moldovei.Temelia primului schit a fost pusa aici in sec. XIV de trei discipoli ai lui Nicodim, intemeietorul vietii manastiresti din Tara Romaneasca.
Construit in tre anii 1836-1847, Aghiazmatarul (baptisteriul), situat in fata incintei, spre vest, este o constructie mare in forma circulara, cu acoperisul bulbat ca o mitra arhiereasca si inalt de 30 metri. La marile sarbatori, in special la "Inaltarea Domnului" si "Pogorarea Sfantului Duh", Agheasmatarul se foloseste pentru sfintirea apei in bazinul circular de piatra, situat in interior.

Intre anii 1974-1977, in timpul staretilor Epifanie Norocel si Efrem Chiscariu, s-a executat pictura in fresca de catre pictorul Theodor Varahil Moraru, din Piatra Neamt. Pictura reprezinta scene religioase si istorice din Vechiul si Noul Testament, in special minunile pe care le-a facut Mantuitorul folosind apa. Intre ferestre sunt scene cu caracter istoric, bisericesc si national: ctitori, voievozi si clerici, personalitati care au contribuit la viata culturala a manastirii.

Cu binecuvantarea I.P.S. Mitropolit Daniel, in anul 1999, aghiazmatarul a fost acoperit cu tabla din cupru, iar in interior s-a amenajat Libraria "Sf. Ioan Iacob de la Neamt ", cu mobilier adecvat, unde se gasesc carti teologice, liturgice, iconite si obiecte bisericesti.
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez  si "Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )