Rezultate: 1989       Pagini: 199

   70 71 72 73 7475 76 77 78 79 80   
emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1724 si renovata in anul 1830.
Peretii de barne cu brau median si console la colturi, sunt tencuiti atat in interior cat si in exterior cu un strat subtire de "ceamur", un amestec de pamant cu pleava. Ferestrele navei au fost marite, dar absida isi pastreaza vechile ferestre cu cate opt "saibe" de sticla lucrate la manufactura din Beliu in secolul al XVIII-lea. Bucatile de sticla sunt prinse in rame de plumb dupa tehnica vechilor vitralii ale edificiilor medievale.
Turnul are baza captusita cu scanduri de brad, o galerie deschisa, coif piramidal, un inel ornamental, iar sageata privita in sectiune, are planul octogonal. Din incaperea clopotelor se poate ajunge in corul bisericii.
Invelitoarea interioara a absidei este o bolta semicilindrica racordata peretilor prin mici tavane de scanduri subtiri. Structura boltii semicirculare a naosului este formata din arcurile dublou in extrados si arcul in intrados ornamentat, ca si grinda-tirant, cu motivul braului in relief, intrerupt din loc in loc de rozete inscrise in hexagoane. Grinda-tirant are pe suprafetele laterale siruri de "coltisori" crestati in adancime.
Singura pictura este cea de pe iconostas, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" - 80, sat SACA; comuna BUDUREASA, Bihor
emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost ridicata probabil in primul deceniu al secolului al XIX-lea, iar in anul 1932 a fost renovata. Initial turnul avea coiful piramidal continuat cu o sageata ascutita, marcata la baza de un inel ornamental. Lucrarile din 1932 au schimbat sageata cu doua globuri suprapuse, peretii au fost tencuiti, ferestrele mult marite si invelitoarea de sindrila inlocuita cu una de tabla.
In spatiul interior remarcam cupola de scanduri pe o baza pentagonala a absidei si in mod deosebit pictura de o buna calitate, cu accente realiste si umoristice. In tinda este reprezentata "Bosorcaia", o femeie inzestrata cu duhul rau al furtului de lapte de la vacile oamenilor, atarnand deasupra flacarilor iadului, cu galeata de lapte legata la gat; morarul are legata de gat piatra de moara si "vaitaul" cu care a luat uium necinstit; crasmarului i s-a legat de gat butoiul si sticluta. Alaturi de reprezentarile figurale, incadrate adesea in chenare cromatice distincte, ca elemente complementare ale picturii se inscriu si vrejurile, motivele stelare ale cerimii naosului si liniile meandrice intercalate cu alte motive geometrice.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Nicolae" - 27, sat ROTĂREŞTI; comuna SÂMBĂTA, Bihor
emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Buna Vestire" din Ogesti a fost construita in anul 1769.
Pe temelia din pietre de rau se ridica peretii din cununi orizontale de barne. Laturile nordice si sudice ale altarului sunt putin oblice in raport cu cele ale navei. Deasupra tindei se ridica turnul cu baza captusita cu scanduri de brad. Coiful piramidal se continua cu bulbul de influenta baroca.
In anul 1925 biserica a fost renovata. Peretii au fost acoperiti cu un strat de tencuiala, iar acoperisul a fost invelit cu tabla.
In interior peretii si iconostasul sunt inpodobiti cu icoane pe sticla de la Nicula.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Buna Vestire" - 1, sat OGEŞTI; comuna SÂMBĂTA, Bihor
emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in anul 1700, reparata in 1889, cand s-a adaugat si corul si rezugravita in 1899 de pictorul Hackman Mor.
La inceputul secolului XX invelitoarea de sindrila a fost schimbata cu alta din tabla.
In raport cu nava, absida este foarte usor decrosata. Trei dintre barnele peretilor sunt prelungite in console cu retrageri succesive spre baza.
Din loc in loc, incrucisandu-se cu braul torsada ce inconjoara peretii bisericii, pe latimea unei barne, s-a cioplit un fragment de "franghie".
Stalpii prispei sunt si ei ornamentati pe suprafetele frontale cu cate un brau in relief, incadrat de linii in zig-zag. Ancadramentul usii naosului este ornamentat cu aceleasi motive, iar masa altarului este asezata pe un trunchi de gorun ornamentat cu un brau proeminent cu rasuciri ample, incadrat de braurile cu "coltisori".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" - 77, sat MARGINE; comuna ABRAM, Bihor
emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost ridicata in 1760 de mesterul Lup Ioan.
Are toate incaperile poligonale, de mari dimensiuni, iar spre vest un amplu pridvor. Barnele au colturile fixate in forma literei "T", in cuie de lemn. Stalpii prispei ce inconjoara biserica sunt usor inclinati, ca niste contraforturi.
Pictura interioara dateaza din secolul al XIX-lea. Doar o icoana pe lemn a "Sf. Arhanghel Mihail" este din secolul al XVIII-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" - 53, sat LUNCŞOARA; comuna AUŞEU, Bihor
emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Buna Vestire" a fost construita in anul 1720 si reparata de mai multe ori.
In 1933 o parte din capriorii acoperisului si barnele turnului au fost inlocuite si s-a schimbat acoperisul de sindrila de fag cu tabla zincata. S-a pastrat insa linia si forma acoperisului, un corp distinct deasupra navei si altul mai scund la absida. Pe laturile de sud si de nord sunt prispe marginite de stalpi, fara balustrada, iar "corul" este un adaos recent.
In biserica nu se mai pastreaza pictura veche, peretii fiind captusiti cu scanduri de brad. Doar usile altarului au pictura datata 1786.
Decorul in lemn se rezuma la braul reliefat la peretii navei si portalul tindei impodobit cu torsade paralele, incadrate de siruri de "coltisori".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Buna Vestire" - 168, sat LUGAŞU DE SUS; comuna LUGAŞU DE JOS, Bihor
emilia / 20-Aug-2009

Biserica de lemn "Pogorarea Sf. Duh" a fost construita in prima jumatate a secolului al XVIII-lea si renovata in anii 1925 si 1949, cand a fost inlocuit acoperisul de sindrila.
In 1959 Directia Monumentelor Istorice a consolidat si reparat biserica. Au fost inlocuiti capriorii acoperisului si s-a refacut bolta semicilindrica a naosului.
In urma acestor renovari si restaurari o parte din pictura bisericii s-a deteriorat sau a fost macinata de fum si umezeala. La iconostas, deasupra frizei celor doisprezece apostoli, se afla nelipsita tema a "Rastignirii lui Hristos". Unele parti din pictura, ca si icoanele pe lemn, au fost repictate.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Pogorârea Sf. Duh" - 40, sat LAZURI DE BEIUŞ; comuna LAZURI DE BEIUŞ, Bihor
emilia / 19-Aug-2009

Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in 1768 si mutata pe vatra actuala in 1798, la cca 300-400 de metri de locul initial. Mutarea s-a facut fara a fi demontata, prin tractiune animala. Atunci a fost adaugata si prispa de jur imprejurul bisericii. In anul 1920 este inlocuita invelitoarea de sindrila cu una noua de tigla, revenindu-se la una de sindrila cu ocazia restaurarii din anul 1970.
In planul bisericii se distinge absida pentagonala, decrosata. Un brau, intrerupt din loc in loc de suprafete plate marcate cu puncte incizate, inconjoara peretii exteriori. Consolele au profiluri lobate, iar in ultimul sir de sindrile din invelitoare sunt crestati "ciocarlani".
Sistemul de boltire al naosului este in arc frant, iar bolta altarului se racordeaza peretilor de rasarit prin trei calote.
Biserica nu are pictura. In perioada interbelica, pe iconostas erau lipite xilografii de la Hasdate, care au fost inlaturate dupa razboi. Se mai pastreaza insa icoane vechi. Una dintre ele, reprezentand pe "Arhanghelul Mihail" este datata la 1806.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)» Biserica de lemn "Sf. Arhangheli" - 71, sat JOSANI; comuna MĂGEŞTI, Bihor
emilia / 19-Aug-2009

Biserica "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1714, asa cum arata inscriptia de pe portal.
Nava dreptunghiulara are o absida de plan hexagonal, incheiata spre est in varf ascutit. In anul 1880 a fost adaugat "corul" din naos.
Acoperisul se bifurca spre poale in suprafete triunghiulare, baza fiind usor evazata.
Turnul cu balcon deschis, marginit de o balustrada de scanduri, are un coif de plan octogonal la baza, cu o sageata conica in varf.
In interior, absida prezinta o cupola, iar naosul este boltit semicircular. Peretele despartitor dintre tinda si naos are azi "stravazaturi" ample, marcate cu grilaj de "leaturi".
In anul 1883 picorul Muler Karoly a adaugat un strat nou de pictura si a incarcat tavanul tindei cu vrejuri si ghirlande multicolore. Inscriptia de pe iconostas arata ca a fost pictat a doua oara in 1881 de pictorul Nicolaet. Pictura a fost executata mai intai pe panza si apoi caserata pe tampla altarului cu clei de oase.
Cele doua ancadramente de la usile naosului si pronaosului sunt confectionate din barne groase, cu baza celei de sus cioplita arcuit. Ancadramentul din interior are de o parte si de alta trei funii paralele, intre care se intercaleaza o funie mai bine reliefata, succesiuni de motive romboidale cu contururi duble. Sus in campul central se afla "potcoava" in care se inscrie motivul crucii. Ancadramentul usii naosului urmeaza aceeasi dispunere a ornamentelor, intre doua funii fiind intercalate siruri de motive fitomorfe, frunze de trifoi.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" - 263 A, sat HOTAR; comuna TEŢCHEA, Bihor
emilia / 19-Aug-2009

Biserica de lemn "Inaltarea Domnului" a fost construita in secolul al XVIII-lea si renovata in anul 1926. Turnul a fost modificat adaugandu-se doua portiuni in forma de bulb si a fost invelit cu tabla, iar nava cu tigla "horjita". Ferestrele au fost inlocuite cu altele mai mari, iar in partea de vest a naosului, deasupra tindei, s-a adugat "corul". Elementele decorative de exterior se rezuma la crestaturile cheotorilor, fragmente de console, braul median si crucile prinse de pereti, in memoria celor cazuti in al doilea razboi mondial. Ancadramentul usii naosului este ornamentat cu siruri de rozete inscrise in cercuri incadrate in alte siruri dantelate, cu "coltisori". Portalul, peretii si bolta naosului sunt acoperiti cu un strat de vopsea albastra in ulei. Pe peretii altarului se mai pastraza cateva fragmente din vechea pictura, iar pe peretii tindei au ramas vagi pete de culoare. Usile diaconesti sunt pictate pe panza groasa de canepa. Cea de sud il reprezinta pe "Sf. Ioan Zlataust" si este datata cu un amestec de litere latine si chirilice : "Ano domini 1776".
Biserica pastreaza un manuscris de mare valoare, un "Octoih" copiat in 1712 de Popa Flore.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)

 » Biserica de lemn "Înălţarea Domnului" - 302, sat HINCHIRIŞ; comuna LAZURI DE BEIUŞ, Bihor
   70 71 72 73 7475 76 77 78 79 80