Turnul Chindiei (Curtea Domnească)


Categorie: Turnuri
Perioada: prima jum. a sec. XV, transf. sec. XIX
Importanta: A
Cod LMI: DB-II-m-A-17237.03
Adresa: Calea Domnească 181
Localitate: municipiul TÂRGOVIŞTE
Judet: Dambovita
Regiune: Muntenia

Imagini

Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 18-Jul-2009

Turnul Chindiei a fost construit in a doua jumatate a secolului XV, probabil in vremea domniei lui Vlad Tepes.
A fost zidit peste pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Batran, ca punct de observatie si de paza a curtii domnesti.
Cu prilejul renovarilor din 1965, au aparut la primul etaj patru goluri de metereze si un gol de usa, dispus catre casa domneasca.
In afara de rolul de aparare, in secolele XV - XVII turnul a indeplinit si rolul de inchisoare a Curtii domnesti, prin amenajarea in acest scop a incaperii de la parter.
Initial turnul era alcatuit din trei niveluri. Peste bolta semicilindrica a parterului se afla la primul etaj, o incapere cu zidurile strapunse de patru metereze inalte de 1,50 m si o usa exterioara orientata sud-est, la care se accesa printr-o scara mobila. Ultima incapere, redusa ca inaltime, avand cinci metereze mai scunde, constituia foisorul de straja.
La scurt timp dupa ridicarea turnului, spatiul dintre cele trei arcade ale pridvorului de dedesupt, a fost zidit.
In secolul XIX, in timpul domnitorilor Gheorghe Bibescu si Dimitrie Stirbei, turnul a fost demolat si refacut de arhitectul Ioan Schlatter. Soclul imbracat in piatra, are o inaltime de circa 8 m. Varianta initiala avea baza piramidala din caramida si era mult mai scund, asa cum arata un desen din 1840, al graficianului Michel Bouquet.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)