Palatul Administrativ (Primăria)


Categorie: Palate
Perioada: 1874 - 1876
Importanta: B
Cod LMI: AR-II-m-B-00548
Adresa: Bd. Revoluţiei 75
Localitate: municipiul ARAD
Judet: Arad
Regiune: Crisana

Imagini

Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria) Palatul Administrativ (Primăria)

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

ancahm / 09-Oct-2011

 Planul clădirii a fost realizat de către arhitectul Lechner Ödön de la Budapesta. Din probleme de ordin financiar, la cererea conducerii oraşului planul a fost modificat de către arhitectul arădean Pekár Ferenc. Noul plan a păstrat trei nivele numai în partea de la intrarea principală, renunţând şi la închiderea laturii dinspre parc. Turnul înalt de 54 m aminteşte de primăriile flamande, la ornamentaţie se pot descoperi multe elementele renascentiste din Flandra. De la intrare o scară impozantă acoperita cu marmură roşie duce la etaj. Are o imponantă sală festivă.

Inaugurarea clădirii a avut loc în anul 1877, peste un an fiind adus din Elveţia orologiul ce funcţioneaza şi astăzi. Vitraliile realizate in anii 1960 de către renumitul artist plastic Sever Frenţiu simbolizează anotimpurile. Clădirea găzduieste primăria municipiului, prefectura judeţului şi consiliul judeţean.