Mănăstirea Suceviţa


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVI
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-a-A-05651
Adresa:
Localitate: sat SUCEVIŢA; comuna SUCEVIŢA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa Mănăstirea Suceviţa

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Jun-2009

Manastirea Sucevita, atestata documentar la 1586, este ctitoria familiei Movilestilor.
Biserica "Invierea Domnului" pastreaza planul trilobat si stilul statornicit in epoca lui Stefan cel Mare, cu pridvorul inchis. Nota aparte fac cele doua mici pridvoare deschise plasate mai tarziu pe laturile de sud si de nord. Ele constitue un evident ecou al arhitecturii din Tara Romaneasca. Se mentin firidele absidelor, chenarele gotice din piatra si ocnitele numai la turla, inclusiv pe baza ei stelata.
Incinta manastirii este un patrulater (100 x 104 m) de ziduri inalte de sase metri si late de trei metri, prevazute cu contraforturi, metereze, drum de straja, patru turnuri de colt si unul cu paraclis peste gangul intrarii, cu stema Moldovei in frunte.
Pictura interioara bogata in personaje este repartizata pe toata suprafata disponibila si este imbogatita prin subiecte mai putin obisnuite in Moldova, dar familiare pentru Muntenia ( Cortul Marturiei, in Altar ). Naosul cuprinde un mozaic miniatural de intamplari din viata lui Isus. Unica in iconografia noastra este pictura gropnitei ce reprezinta viata lui Moise, tot miniaturizata, unde apar si catei, purcei, ba chiar si evrei cu cacuiuli tuguiate, in timp ce Maica Domnului pe bolta, are flori in nimb si este incorporata unui peisaj montan. Pridvorul intimpina ca de obicei Judecata de Apoi si o foarte pamanteana relatare a intampinarii moastelor Sfantului Ioan cel Nou la curtea lui Alexandru cel Bun.
Pictura exterioara, din 1596, are cel mai mare numar de imagini religioase din tara, intr-o desfasurare multicroma dominata de verdele smaraldului. Zugravii Sofronie si Ion s-au dovedit buni cunoscatori ai randuielilor iconografice, dar si ai arhitecturii italiene si rusesti, realizand una dintre cele mai valoroase compozitii ale picturii medievale din Romania.
Muzeul manastirii are o bogata colectie de obiecte de arta ce contine acoperamintele domnitorilor Ieremia si Simion Movila, capodopere ale broderiei, epitaful cu 10.000 de margaritare (1597) si caseta de argint cu parul doamnei Elisabeta, sotia lui Ieremia Movila.