Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti


Categorie: Mănăstiri
Perioada: 1808
Importanta: B
Cod LMI: IF-II-a-B-15274
Adresa: Str. Ipătescu Ana 53
Localitate: sat CIOROGÂRLA; comuna CIOROGÂRLA
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti Mănăstirea Ciorogârla-Samurcăşeşti

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 20-Jun-2009

Manastirea Ciorogarla - Samurcaresti a fost construita in 1808 de vornicul Constantin Samurcas si de sotia sa Zinca.
Biserica are un plan masiv, cu trei altare, un numar neobisnuit fata de alte constructii similare din tara noastra.
In 1864 in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, s-a infiintat in trapeza manastirii, o scoala primara, care a functionat pana in 1876 atat pentru copiii din sat cat si pentru fetitele orfane crescute in manastire.
Dupa cutremurul din 1838 se face prima reparatie a bisericii in anul 1845, iar prima restaurare a fost executata in 1869. Pictorul Gheorghe Tattarescu a terminat zugravirea interioara la 15 octombrie 1870.
In 1914 in mare incendiu a mistuit casele monahale si staretia, apoi in timpul primului razboi mondial, cele doua clopote au fost luate de trupele germane de ocupatie.
Cutremurul din 1940 a avariat complet lacasul. Prin grija generalului teodor Ciurea, prefect al Ilfovului, biserica a fost rezidita dupa planurile arhitectului Ion Cernescu, intre anii 1941-1943 pe vechea temelie, tot cu trei altare, in 1951-1953 impodobindu-se si peretii cu o zugraveala bogata, cu fresce si ceramica executate in stil neobizantin de catre pictorul Gheorghe Popescu.
Din toamna anului 1953 si pana in vara anului 1958 s-au restaurat si chiliile, clopotnita, atelierele si trapeza. Alte lucrari de reparatii s-au mai facut in perioada 1976-1988, cand a fost restaurata pentru prima data pictura murala din biserica de catre pictorul Ion Taflan, iar intre anii 2005-2007 a fost restaurata pentru a doua oara de catre pictorita Gabriela Stefanita. 
In stanga si in dreapta bisericii sunt mormintele ctitorilor Samurcas. In Muzeul manastirii se pastreaza o multime de obiecte cu valoare istorica, piese de arta si pretioase odoare, printre care doua icoane zugravite de Gh. Tattarescu, o cruce in filigran care a apartinut haiducului Iancu Jianu, capitan in oastea pandurilor, si o cruce din lemn imbracata in argint aurit, incrustata cu pietre pretioase, lucrata de Stan Jianu din Craiova la 1761, daruita in 1821 manastirii de Tudor Vladimirescu.
 ( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu si "Sfanta Manastire Samurcasesti 1808-2008", text: Maica Stareta Stavrofora Lucia Bostan)