Hanul lui Manuc


Categorie: Hanuri/cârciumi
Perioada: 1808
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-18788
Adresa: Str. Franceză 62 sector 3 , Str. Halelor 9-13 sector 3
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc

Imagini de arhiva

Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc
 

Descrieri/Comentarii

Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 15-Dec-2009

" Construit la începutul secolului al XIX-lea, hanul își desfășoară în patrulater fațadele albe, foarte simple, umbrite de streașina lată a acoperișului. Fațada are un decor elegant, epurat, de expresie neoclasică, realizat în stuc. Intrarea, străjuită de porți groase, ferecate, de stejar, se face printr-un gang boltit, podit cu lemn. Curtea interioară, de dimensiuni generoase, este înconjurată, la etajele unu și doi, de galerii deschise, mărginite de frumoase balustrade și cu arcade sprijinite pe stâlpi delicați de lemn.

[...] Hanul a suferit modificări numeroase în timp; după 1870 a purtat numele de "Hotel Dacia" și în curtea lui au avut loc spectacole de teatru. Restaurarea efectuată în anii 1967-1972, sub conducerea arhitectului Const. Joja, a redat hanului înfățișarea originală, păstrând orașului unul dintre cele mai frumoase monumente ale sale."


Extras din:

Colfescu, Silvia - București: ghid turistic, istoric, artistic, București, Vremea, 2009 [►] 

emilia / 24-Nov-2009

Hanul lui Manuc a fost construit in 1808 de bogatasul armean Emanuel Marzoian, zis Manuc. Cladirea este in stilul traditional, cu patru laturi, in jurul unei curti interioare, pivnite adanci, parter si etaj cu cerdac cu stalpi de lemn, iar pe exterior, pravalii. Dupa 1883 a devenit hotel Dacia, cu sala de teatru si opereta, iar in prezent este hotel-restaurant si la exterior sunt magazine.