Biserica de lemn "Sf.Dimitrie"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1796
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01145
Adresa: 85
Localitate: sat FÂNAŢE; comuna CÂMPANI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 26-Aug-2009

Biserica "Sf. Dimitrie" a fost construita din barne orizontale de gorun, la inceputul secolului al XVIII-lea, conform documentelor vremii si refacuta in anul 1796, data crestata pe iconostas, in registrul inferior.
Este formata din pronaos, naos si absida poligonala decrosata a altarului.
Acoperisul si turnul se pastreaza in forma originara, invelite cu sindrila.
Biserica are doua intrari, una pe latura sudica, in naos si cealalta pe latura de vest.
Pronaosul si altarul sunt tavanite, iar naosul are o bolta semicilindrica.
Biserica a fost pictata in anul 1832 de zugravul Micula Mihail, asa cum arata inscriptia din naos: "Aceasta sfanta biserica a Fanatului s-au zugravit din cheltuiala ... si din ajutorul satului fiind birau Savu Nat si chitor Boc Petru. Eu zugravul Micula Mihail din Mociar. Octombrie 30 zile 1832". Zugravul a reusit sa redea miscarea folosind o cromatica avand ca dominanta griul, nuantat de rosu, albastru si verde.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)