Biserica de lemn "Sf. Voievozi" - Merişor (Ansamblul bisericii "Sf. Voievozi" - Merişor)


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1799
Importanta: A
Cod LMI: BC-II-m-A-00899.01
Adresa:
Localitate: sat SCORŢENI; comuna SCORŢENI
Judet: Bacau
Regiune: Moldova

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

andani / 30-Aug-2010

               Din satul Scorteni, pe partea dreapta a soselei Bacau-Moinesti, se urca spre Biserica de zid Sfintii Voievozi. În apropierea ei, spre vest, se afla biserica de lemn, monument istoric.

            Preotul paroh Ceausu Constantin spune ca biserica de lemn "Sfintii Voievozi" a fost ridicata în 1799 pe locul unde exista un vechi schit cunoscut sub numele de Merisor.

            Atractia turistica a monumentului o constituie interiorul bisericii, in contrast cu imaginea exterioara. A fost reparata de multe ori dar si-a pastrat farmecul. In 1845 a fost acoperita cu sindrila, iar in 1885 i s-a adaugat un pridvor pe latura de sud. Prin stradania Episcopului Teodosie al Romanului, biserica a fost reparata in 1907.

           Planul bisericii este treflat, pronaosul si altarul, pentagonale, iar absidele laterale au câte trei laturi.  Boltile în forma de trunchi de piramida cu retrageri în trepte ale grinzilor; se sprijina pe baze dreptunghiulare în pronaos si altar, si pe o baza octogonala în naos.

           Biserica nu este pictata in interior, dar icoanele vechi de la inceputul secolului 19 in stil neo-bizantin au o frumusete aparte pe care patina timpului a accentuat-o. Catapeteasma poleita pe alocuri cu aur este construita din lemn de tei si reprezinta unul din obiectele valoroase ale acestei biserici.