Biserica de lemn "Sf. Trei Ierarhi" şi "Sf. Mucenic Gheorghe"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1730
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01228
Adresa: 34 A
Localitate: sat CUCUCENI; comuna RIENI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 26-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Trei Ierarhi" a fost construita in anul 1730 in localitatea Ghighiseni. In anul 1931 a fost stramutata in Beius, iar in 1961 este donata satului Varaseni.
Planul este dreptunghiular cu o absida poligonala ce se incheie spre rasarit in varf ascutit. Turnul are baza captusita cu palimar din scanduri de brad dublat in partea superioara cu un coronament din alte scanduri, cu capetele de jos traforate, dupa care urmeaza galeria deschisa, cu arcade duble la nivelul clopotelor si coiful piramidal surmontat de o sageata conica. Un element nou este "lanterna" dintre coif si sageata. Corul de deasupra tindei este de data recenta si portalul a fost mutat pe latura de nord.
La remontarea bisericii, locuitorii au asezat-o pe un soclu de piatra si beton. Pentru o mai mare stabilitate, in dreptul peretelui despartitor dintre tinda si naos, mesterii au adoptat solutia stalpilor montanti ("sosilor") si au recurs la consolele adosate decorate cu imaginea inversata a capului de cal. Intreaga constructie este inconjurata la mijloc de braul-franghie. Grinda-tirant ce sustine bolta semicilindrica a navei, este si ea impodobita cu motivul funiei rasucite.
Din vechea pictura se mai pastreaza doar cateva fragmente, peretii fiind vopsiti.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)