Biserica de lemn "Sf. Nicolae"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1799, modif. sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01156
Adresa: 29 A
Localitate: sat GURBEŞTI; comuna CĂBEŞTI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 19-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost construita in anul 1799 si renovata in 1851. Inaintea ei a existat insa o alta biserica, tot de lemn, apartinand satelor Josani si Gurbesti.
Lungimea constructiei este de 10 metri, iar latimea de numai 4,4 metri. Pe temelia scunda de piatra sta talpa groasa ce sustine barnele prinse in "cheotori".
O absida de plan patrat, decrosata, se adauga navei dreptunghiulare. Tinda este tavanita, iar naosul si altarul sunt boltite semicircular. In 1851 s-a adaugat grinda-tirant, consolele si barnele oblice dintre talpa si cosoroaba, cu scopul de a intari rezistenta. Au fost tencuiti peretii in interior si exterior si in 1974 s-a innoit invelitoarea cu tabla zincata.
Doar iconostasul si usile altarului sunt pictate, iar decorul in lemn este destul de sarac. Alaturi de icoane pe sticla provenite de la Nicula, se afla o frumoasa icoana pe sticla "Sf. Nicolae", datata 1808 si semnata de Sandu Zugravu din Iernuteni.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)