Biserica de lemn "Sf. Ioan Gură de Aur"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1750
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01206
Adresa: 63 A
Localitate: sat STÂNCEŞTI; comuna BUNTEŞTI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Ioan Gura de Aur" a fost construita intre anii 1750-1752, pe platoul de la marginea satului Broaste (denumirea veche a satului).
Este formata dintr-o nava dreptunghiulara si o absida patrata, decrosata. Lungimea totala este de 11 metri, latimea navei de 4,5 metri si inaltimea turnului de 20 metri.
Acoperisul absidei este mai scund decat al navei, la fel si bolta longitudinala a absidei este mai joasa decat bolta semicilindrica a naosului.
In anul 1957 locasul a fost restaurat, pastrandu-se proportiile armonioase, cele doua ferestruici, consolele profilate, portalul si pictura veche, chiar daca se mai pastreaza doar pe portiuni mici.
Pe usa diaconiceasca este o pisanie unde sta scris cu litere chirilice: "Aceste 2 dveri le-am facut eu David Zugravu pomana pentru sufletele mortilor". La usile imparatesti este o alta inscriptie din care se mai poate citi doar anul 1756, dar pe stalpul din stanga citim clar: "Zugravit-am acest fruntariu pentru 10 florinti. 6 florinti au dat satu, cine cum s-au indurat iar 4 florinti am lasat pomana si dverile amandoua eu David Zugravu pentru sufletele mortilor ca sa fie pomana. Broaste." In biserica se mai pastreaza patru icoane pe lemn pictate de David.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)