Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01202
Adresa: 98
Localitate: sat SĂLDĂBAGIU MIC; comuna CĂPÂLNA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" a fost construita in anul 1769 si renovata in 1960, cand s-a pus acoperis de tabla, s-au tencuit peretii si s-au adaugat cu rol de contraforturi, doua barne oblice pentru asigurarea trainiciei peretilor care sunt din "blani" de stejar prinse la colturi in "cheotori". S-au pastrat ochiurile de sticla ale ferestrelor vechi ("saibe") si candelabrul cu globuri lucrate la Beliu, una dintre cele mai importante fabrici de sticla din sudul Bihorului.
Scandurile de la bolta semicilindrica a absidei si de la bolta identica a naosului sunt fixate in arcuri dublou, prin cuie de lemn.
Pictura a fost partial distrusa de umezeala si fum. In tinda se mai pot vedea doar pete de culoare, in schimb in naos, imaginile boltii s-au pastrat destul de bine, ca si cele de pe iconostas.
Biserica are cateva icoane pe sticla de la Nicula, trei icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea si o lada pentru odajdii, lucrata in stilul lazilor de zestre, cu ornamente crestate cu "horjul".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)