Biserica de lemn "Sf. Gheorghe"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1724
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01192
Adresa: 80
Localitate: sat SACA; comuna BUDUREASA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1724 si renovata in anul 1830.
Peretii de barne cu brau median si console la colturi, sunt tencuiti atat in interior cat si in exterior cu un strat subtire de "ceamur", un amestec de pamant cu pleava. Ferestrele navei au fost marite, dar absida isi pastreaza vechile ferestre cu cate opt "saibe" de sticla lucrate la manufactura din Beliu in secolul al XVIII-lea. Bucatile de sticla sunt prinse in rame de plumb dupa tehnica vechilor vitralii ale edificiilor medievale.
Turnul are baza captusita cu scanduri de brad, o galerie deschisa, coif piramidal, un inel ornamental, iar sageata privita in sectiune, are planul octogonal. Din incaperea clopotelor se poate ajunge in corul bisericii.
Invelitoarea interioara a absidei este o bolta semicilindrica racordata peretilor prin mici tavane de scanduri subtiri. Structura boltii semicirculare a naosului este formata din arcurile dublou in extrados si arcul in intrados ornamentat, ca si grinda-tirant, cu motivul braului in relief, intrerupt din loc in loc de rozete inscrise in hexagoane. Grinda-tirant are pe suprafetele laterale siruri de "coltisori" crestati in adancime.
Singura pictura este cea de pe iconostas, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)